úvod
homepage

Komentáře

článku: Ohlédnutí za rokem 2009

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
 Zobrazit komentáře: podle času

Českou pivní kulturu udrží jen pivovary s českým kapitálem , (zh, 17.01.2010 16:16) celé vlákno | reagovat
Heineken není sám, kdo uznává jen bohy a bůžky růstu a na jejich oltář klade oběti v podobě zavřených, tradičních pivovarů. Stejně se chová i další lídr SABMiler, který sice u nás už nemá co zavřít, a tak šetří na všem, tedy i surovinách, až jeho hlavní značky Pilsner Urquelle a Gambrinus, ztrácejí mezi pivaři renomé, protože jejich kvalita klesá a klesá, i když to nikdy z vedení firmy samozřejmě nepřizná. A zmíněný důsledek k povznesení české pivní kultury, tedy laciné pivo v plastu, je pak nasnadě. Asi není náhodou, že s ním přišly právě tyhle dvě korporace.
Českou pivní kulturu, tedy i tradiční poctivé české pivo, tak udrží jen firmy s českým kapitálem, které chtějí samozřejmě také vydělávat, ale které dobře vědí, že největší hodnota českého piva je právě v jeho způsobu vaření a kvalitních surovinách k tomu používaných. A to žádný certifikát „České pivo“ nezaručí. Proto třeba fandím Budvaru, který se těchto zásad drží a přitom prosperuje jako málokdo.
Budvar, (krystoff, 19.01.2010 12:11) celé vlákno | reagovat
Budvar by se krome zasad mel hlavne drzet vareni kvalitniho piva do kvalitnich hospod a na vyvoz. Jeho Pardal me ovsem jiz nekolikrat Echt znechutil.
2 x bohužel, (Moro, 17.01.2010 09:20) celé vlákno | reagovat
Bohužel je to svatá pravda a bohužel bude ještě hůř - stačí se podívat na pivně zdevastované Slovensko ...
Re: 2 x bohužel, (Milan, 18.01.2010 11:41) celé vlákno | reagovat
Asi už od Slovenska nejsme tak daleko, soudím tak z toho, že ony tolikrát zmińované PET lahve s pivy Primus, Březňák, Starobrno a další jsou s určitostí vyráběny na Slovensku a zatím jsem nikdy nečetl kritiku, že by se jejich obsah až tak lišil od produkce běžné lahvové v balení 0,5 litru. Já sám to hodnotit nemohu, neboť jsem zatím nenabyl odvahu, jediné petky, které jsem loni z nouze koupil, byla Nová Paka a ta je na 100% z Paky. Tak nevím, zda slovenské pivovarnictví již dosáhlo kvalit českých, či jestli české nekleslo na ůroveň slovenského. Pravda bude ale spíše v tom, že v dnešních chemičkách lze všude vyrobit kdeco bez rozdílu chuti.
Re: Re: 2 x bohužel, (Jiří Kaňa, 18.01.2010 12:45) celé vlákno | reagovat
Primus je z Budapešti. Drobné ohodnocení jeho kvalit je třeba tady:-) http://www.pivnidenik.cz/degustovana-piva/pivo/354-Neuveden-Primus/index.htm

Ochutnával jsem i PET Kozla z Budapešti, je to jiné (hnusnější) pivo, než ten český.
Re: Re: Re: 2 x bohužel, (Petr F., 18.01.2010 18:49) celé vlákno | reagovat
Já Březňáka odkudsi v PETce pil a musím říci, že proti tomu jaký byl před cca 2 roky je to teď ohavnost. Půlku jsem vylil do WC. Vyhozené peníze.
Vyhledávání