úvod
homepage

Komentáře

článku: Provzdušňování mladiny!

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
 Zobrazit všechny komentáře: podle vláken, podle času

Provzdušňování mladiny, (sladek, 27.11.2009 08:43) celé vlákno | reagovat
Pro činnost kvasinek je přítomnost rozpuštěného kyslíku žádoucí, můžete však před zakvašením provzdušňovat jenom násadní kvasnice.Určený objem násadních kvasnic doplňte jednonásobným objemem studené mladiny a z nádoby do nádoby hezky zvysoka přelívejte tak dlouho až se původní objem zdvojnásobí / vznikne krásně napěněný roztok /, roztok kvasnic ideálně provzdušněných nalijete do mladiny a věnujte se hlavnímu kvašení, výsledek bude lepší než při nedokonalém vzdušnění mladiny. Na vysvětlenou uvádím, že kvasnice v mladině cca do hodiny po zakvašení adsorbují rozpuštěný kyslík z mladiny - tak je v domácích podmínkách výhodnější protáhnout dokonale kvasnice v malém objem než nedokonale větší objem mladiny, kvasnicím je v podstatě jedno z jakého zdroje kyslík pochází důležité je aby vůbec byl.
Re: Provzdušňování mladiny, (Josef, 20.03.2010 17:23) celé vlákno | reagovat
Ono v tehle potrebe kysliku ke spravne funkci kvasinek stale neni jasno. Melo se zato, ze to spravne popsal uz Pasteur pred 150 lety. Potom ale prisel v r.1949 Otto Myerhoff s objevem, ze kvasinky potrebuji kyslik jen ke mnozeni a nikoliv k transformaci cukru v lih. Takze bych dal sladkovi za pravdu.
Vyhledávání