úvod
homepage

Komentáře

článku: Pivní Belgie

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
12
 Zobrazit komentáře: podle času

jen pár poznámek, (Lukáš Provazník, 28.10.2009 23:34) celé vlákno | reagovat
Co se týče jídla, opravdu to nevypadalo na tradiční belgickou kuchyni, ovšem mě to příliš nezajímalo. Šlo mi v prvé řadě o pivo a o párování s jídlem až ve druhém sledu. Na druhou stranu dušená šunka s medovo-pivní krustou byla výborná. Druhý den jsem zvolil co nejméně výrazné jídlo - lososa, abych si příliš nenamáhal chuťové buňky, které i tak dostávaly zabrat. Lososa jsem si dal společně s La Trappe Witte Trappist a myslím, že to byla celkem dobrá kombiance lehkého jídla a nenáročného piva (Honza Šuráň doporučoval saison). Každopádně po tahle stránka byla akce trochu zanedbaná.

Jinak výběr piva byl úžasný a jeho ceny více než přívětivé (tedy až na pár výjimek - Westvleteren, Boon). A u těch dražších značek jste si mohli dát degustační množství za pár desetikorun, abyste neutráceli hodně peněz za jednu láhev (dražší lahve měly většinou také větší objem). Navíc se k tomu daly využít tří degustační "povolenky", které člověk dostal ke vstupence.

Jak už jsem napsal, výběr piv byl opravdu úctyhodný a (téměř) každý si mohl vybrat. Já např. ignoroval sekci pilsů (ochutnal jsem pouze točenou Spartu, které nebyla žádný zázrak) a věnoval se převážně silnějším aleům, včetně těch klášterních (vynechával jsem ovšem trapistická, které lze u nás sehnat) a spontánně kvašeným pivům. Chápu, že někomu tyhle styly příliš nevyhovují, ale za 1. jsou určeny k jinému stylu pití, než jsme zvyklí z českých hospod, resp. když jdu večer s kamarády na pivo, rád si dám nefiltrovanou Chotěboř nebo extra chmeleného Poutníka a dám si těch půllitrů klidně víc, ovšem Rodenbach Grand Cru si např. vychutnám sám v klidu a doma, za 2. to, že jsou některá belgická piva kyselá, trpká, jakoby po octu, neznamená, že jde o piva špatná (vždy to může být vůně ušlechtilého vinného octa a ne českého octa za 12 korun, který je čas od času cítit ve zkyslých českých ležácích), a že jsou piva typu fruit lambic přeslazené limonády? Tak to snad ne! Kriek od Lindemanse sice chutná po marmeládě, ovšem už Mort Subite má více vyrovnanou chuť mezi ovocnou sladkostí a trpkou nakyslostí, ovšem lépe je vyzkoušet třeba kriek od Boona, 3. vyšší obsah alkoholu také není problém, protože taková piva nejsou primárně určená k lemtání. Navíc hlavně v případě belgických, ale i německých piv je vyšší obsah alkoholu většinou v dobrém souladu s ostatními složkami aromatu a chutě, piva jsou pak dobře vybalancovaná, komplexní, okrouhlá a chuťově zajímavá. A rozhodně je nesmysl srovnávat je s českým speciály, rozhodně ne s zde zmiňovanými Primátory. Ty mají podobný problém jako většina tuzemských silných piv, v nich se přebíjí nepříjemně sladká sladovost s až lihovou alkoholovostí.

Na závěr bych rád poděkoval organizátorům za vynikající akci a doufám, že se zase budu moci brzo na něco podobně zajímavého těšit. Přeci jenom, kdybych si pro to, co jsem koupil v Praze měl jezdit do Belgie, asi by to bylo o dost dražší. Tedy pokud bych si toho nepřivez zásobu rovna na několik let.
Nu což, (Jiri.J, 27.10.2009 21:11) celé vlákno | reagovat
Ač jsem se této senace nezúčastnil, tak považuji piva zde prezentovaná za velmi solidní průřez belgickým pivovarnictvím.
Vzhledem k tomu, že jsem již kromě asi 10 piv (hlavně pilsenery) všechna zde nabízená ochutnal mi cesta do Prag připadala zbytečnou. Nicméně jsem požáda našeho pivního přítele a vynikajícího znalce piva Elfa (Lukáše. P.) o pár vzorků, které jsme neměli. Mrzí mě to radikální odmítnutí tamních piv a z už jen z důvodu podpory těchto akcí se příští seance zúčastním!
Re: Nu což, (Luděk, 27.10.2009 22:53) celé vlákno | reagovat
Mno, snad ty výjimky jako je Malakin, o němž je nechuť mít chuť na jakékoli přespolní pivo obecně známa, nejsou radikální odmítnutí nabídky. I podle reakcí na pivních serverech i mezi lidmi z pivního gheta, jak nás označil Pavel Hrabina, převládala a převládá spokojenost. Lukáš Provazník seděl u vedlejšího stolu a absenci dvojky Jobánek-Žalio osobně považuju za vyloženě trestuhodnou - i když se asi záhy dozvím, že jste všechna (kromě pár výjimek) na akci nabízená piva ochutnávali nejméně čtyřikrát - v každém ročním období :-)
Proč ne?, (Petr Buriánek, 06.10.2009 12:32) celé vlákno | reagovat
Proč ne? Akcí s českým pivem je plno a výborných (naposledy třeba Slunce ve skle). A i dostupnost je dobrá (PPT, Zlý Časy, PKK...) nebo osobní návštěva. Naopak podniknout o víkendu cestu třeba zrovna do Belgie je již o dost problematičtější (a dražší) a dostupnost cizích piv také není žádný zázrak.
Re: Proč ne?, (Henri, 06.10.2009 13:46) celé vlákno | reagovat
Ano, souhlasím. U nás je akcí s českým pivem dost a kdo chce, tak si k dobrému českému pivu cestu najde rozhodně snáz, nežli k zahraničním specialitám. Je dobře, že se nám takto rozšiřují obzory a můžeme poznávat co je kde ve světě dobrého a nebo třeba i nedobrého. Takže já za tuto možnost děkuji a už se těším.
Re: Zlý Časy, (Jan Kocián - pivní snob, 26.10.2009 15:25) celé vlákno | reagovat
Zlý Časy = přechlazená piva
Re: Re: Zlý Časy, (Petr Buriánek, 26.10.2009 20:58) celé vlákno | reagovat
Kdy? Dnes určitě ne...
Belgie, (Jan Kocián - pivní snob, 26.10.2009 13:25) celé vlákno | reagovat
V sobotu jsem měl 13 vzorků, v neděli 14.

Zaujala mě tato piva:
- Tripel Karmeliet (moje jednička z oněch 27)
- Westmalle Tripel
- Rochefort 8
- Saison od Pivov. domu (Výborné! Gratuluju.)
Skvělé, (phrabina, 25.10.2009 18:24) celé vlákno | reagovat
Akce se opravdu vydařila, nabídka ohromná, ceny příjemné, díky všem organizátorům. Navíc se podařilo oslovit i řadu lidí mimo gheta pivních fandů, takže účast byla slušná a nebyli to pouze staří známí. Jedinou výtku bych měl pro mě překvapivě ke kuchyni hotelu Mandarin. Belgii na talíři si opravdu nepředstavuji jako vychladlou pečenou kachnu s karlovarským knedlíkem, jablečný závin a utopence. Pokud se pamatuji, nabídka se od poslední pšeničné akce se příliš nelišila, za výběrem piv značně pokulhávala. Nicméně ragů z divočáka bylo skvělé.
Re: Skvělé, (klusyjoe, 26.10.2009 12:22) celé vlákno | reagovat
Naprostý souhlas, sám bych to nenapsal lépe. Teď ještě doufám, že se zbylé pivo objeví co nejdřív v nabídce příslušných podniků.
Super!, (Jan Kocián, 25.10.2009 13:25) celé vlákno | reagovat
Krásný hostesky!

Kde jste je sehnali?
Re: Super!, (Jan Kocián, 25.10.2009 13:27) celé vlákno | reagovat
Každopádně to jsou holky s velmi milým přístupem.
Belgie ve skle a porcelánu, (Luděk, 24.10.2009 22:00) celé vlákno | reagovat
Doteď asi nikomu nestálo za to poděkovat hlavním aktérům, tedy tak činím já: oběma Honzům, hlavně Kočkovi, a neméně Šuráňovi, moc děkuju za velmi poetické odpoledne. Naprostá spokojenost! Díky!
Belgie ve skle a porcelánu, (Ludci, 25.10.2009 09:37) celé vlákno | reagovat
Opravdu velmi povedená akce.S dcerou jsme strávili příjemné sobotní dopoledne v prostorách hotelu Mandarin,v zajetí neuvěřitelného množství belgických lahvových i točených lahůdek.Potřeba též pochválit velice povedený mok SEASSON z produkce Pivovarského domu .Všem,kteří se podíleli na uspořádání této akce,patří velké DÍKY!
ceny, (neft, 08.10.2009 13:21) celé vlákno | reagovat
Myslím že by bylo fér napsat i kolik tam budou jednotlivá piva stát, takhle je to dost nefér přístup, neříkejte že to 14 dní před akcí nevíte.
Re: ceny, (Honza Kočka, 08.10.2009 13:33) celé vlákno | reagovat
Je objednano na sto dvacet piv z ruznych zdroju. Postupne se potvrzuji dodavky, vse bude vcas oznameno...
nabídka, (Siki, 07.10.2009 21:56) celé vlákno | reagovat
Mě by zajímalo, na co konkrétně bych se mohl těšit a v jakých cenových relacích? Děkuji za odpověď
12
Vyhledávání