úvod
homepage

Komentáře

článku: Chlazení mladiny

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
 Zobrazit všechny komentáře: podle vláken, podle času

ad zadny chmelovar, (Luboš, 03.01.2010 06:38) celé vlákno | reagovat
Kdyby to tak mohlo fungovat, tak proč by pivovary chmelovar dělaly? Ušetřily by spoustu času a nákladů. Doporučuji Josefovi, aby si něco přečetl o technologii výroby piva, potom by věděl, k jakým procesům při chmelovaru dochází a více by se orientoval v jednotlivých pojmech( sladina-mladina).
Re: ad zadny chmelovar, (Petr Měrka, 03.01.2010 11:17) celé vlákno | reagovat
no v domácích podmínkách se nemusíme ve všem opičit po velkých pivovarech, právě naopak.

Každopádně bych vynechání (obejití) chmelovaru považoval za krajní nouzové řešení.

V úplných začátcích jsem chmelil extraktem, ale dnes by mě to už ani nenapadlo
ad chmelovar, (Luboš, 03.01.2010 20:54) celé vlákno | reagovat
ono nejde o opičení se, ale při chmelovaru dochází k určitým biochemickým procesům, které ovlivňují vlastnosti piva. Příště schválně zkusím část sladiny chmelit jen chmelem uvařeným ve vodě a část nechat projít klasickým chmelovarem a jsem zvědavý na výsledek.
Re: ad zadny chmelovar, (Petr Měrka, 03.01.2010 21:43) celé vlákno | reagovat
Asi tě zklamu, ale "pivovary" (myslím ty chemické) to tak přece dělají.
Když si na etiketě přečteš že používají chmelové produkty, tak používají extrakt (myslím že tekutý)
Nevím jestli chmelovar vypouštějí úplně, ale úplně podle klasických postupů to není určitě
Re: Re: ad zadny chmelovar, (Luboš, 03.01.2010 21:55) celé vlákno | reagovat
nejsem žádný experkt přes pivovarnictví , ale zatím si myslím, že i tam,kde používají extrakt, tak pivo prochází klasickým chmelovarem. Je to jen levnější náhražka chmele,ale ten proces vaření by tam měl být.
Re: Re: Re: ad zadny chmelovar, (hroch, 04.01.2010 08:10) celé vlákno | reagovat
Pod názvem chmelové produkty, se zkrývají nejen chmelové extrakty (ethanolové, CO2)sloužící ke zvýšení hořkosti ale taky chemické výtažky z chmele- triethylcitrát E1505 používaný jako stabilizátor pěny, v případech většinou zkráceného chmelovaru. Chmelovar používají snad všichni, někteří tlakový čímž dojde ke zkrácení doby, ale k nižšímu vzniku izo-alfa-hořkých kyselin (ty vznikají intenzivním dlouhým varem z alfa hořkých kyselin) a proto je v některých pivovarech dodávají umělě. Je otázkou jestli by neměli udávat E když ta látka má E1505 přidělěné. Hlavním dalším přínosem chmelovaru je vysrážení bílkovin a jemných kalů, nedostatečné vysrážení řeší v megapivovarech filtrací mladiny. Doma je chmelovar pro vaření ze základních surovin nutností.
Re: Re: Re: Re: ad zadny chmelovar, (LM, 04.01.2010 23:19) celé vlákno | reagovat
Že nedochází k povaření rmutu, resp. rmutovaného objemu při infuzi asi víte, nicméně po scezení se každopádně sladina povaří.Nevím, jak rozsáhlá je Josefova pivovarnická zkušenost a kolik várek již tímto způsobem navařil, ale upřímně by mne zajímaly senzorické výsledky.Je třeba si uvědomit, že chmelovarem dosahujeme sterility a ta je bezpochyby základem pro zdárné kvašení. Vysrážení bílkovin i kalů se také podepíše je čisté žádoucí chuti. Velké pivovary samozřejmě musí řešit i několikaměsíční trvanlivost a tam jsou bílkoviny a polyfenoly atd důležité.Tedy závěrem, o varném procesu bez varu jsem ještě neslyšel.
Re: Re: Re: Re: ad zadny chmelovar, (PetrBrew, 09.11.2010 16:35) celé vlákno | reagovat
Je jen na výrobci, jestli přísadu uvede pod běžným názvem nebo pod E-kódem, často se to kombinuje, dle působení na zákazníka. Líp působí, když se napíše chmelové produkty než když se napíše triethylcitrát nebo E-1505, to by asi spoustu lidí odradilo (navíc si myslím, že zrovna tato látka na udržení pěny je u nás zakázaná). Zajímalo by mě, jestli tetrahop, který není u nás povolený, je to samé nebo je to jiný stabilizátor pěny. Nevíte?
Vyhledávání