Komentáře
článku: Chlazení mladiny
Zobrazit všechny komentáře: podle vláken, podle času
Pod názvem chmelové produkty, se zkrývají nejen chmelové extrakty (ethanolové, CO2)sloužící ke zvýšení hořkosti ale taky chemické výtažky z chmele- triethylcitrát E1505 používaný jako stabilizátor pěny, v případech většinou zkráceného chmelovaru. Chmelovar používají snad všichni, někteří tlakový čímž dojde ke zkrácení doby, ale k nižšímu vzniku izo-alfa-hořkých kyselin (ty vznikají intenzivním dlouhým varem z alfa hořkých kyselin) a proto je v některých pivovarech dodávají umělě. Je otázkou jestli by neměli udávat E když ta látka má E1505 přidělěné. Hlavním dalším přínosem chmelovaru je vysrážení bílkovin a jemných kalů, nedostatečné vysrážení řeší v megapivovarech filtrací mladiny. Doma je chmelovar pro vaření ze základních surovin nutností.
Vyhledávání