Komentáře
článku: Tak nám zabili Kelta, paní Millerová
Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé1 | 2 |
Zobrazit komentáře:
podle času
byvam 30 rokov v zürich a lokalne piva su katastrofalne. obcas mi prinesu znami nieco dobre z ceska, alebo idem na tocene krusovice za hranice do nemecka. koncom augusta som na par dni v prahe. rad by som vypil nejake zaujimave lokalne pivo. ale ziadna plzen, budvar etc. mate pre mna nejaky tip? diky!
Ja jezdim z Zürich na vynikajici pivo do Konstanz zu www.brauhaus-joh-albrecht.de
nebo můžeš zajet do Churu - tam je v centru města pivnice, kde mají mít 50 druhů piva (od borůvkových blivajzů až po Česká piva).
Dovolim si zaspekulovat o vareni piva v Ostravaru. Pokud nekdo dokaze na otazky odpovedet, budu rad.
1) Cerne pivo odstranenim Kelta v Ostrave skoncilo. Kelt v posledni dobe mel nulovou propagaci a silneho konkurenta v podobe Primator Stout.
2) Polotmave se v Ostrave staci pod nazvy Bazal/Granat/Velvet, takze tady bych videl sanci pro delsi preziti Velveta- sice neni na trh masivne tlacen, ale aspon nema konkurenci a da se prodat i pod jinym nazvem.
3) Svetle pivo. Prekvapilo me zruseni Ostravar Strong, mel jsem za to, ze to byl vlastne Ostravar 10/12 pred HGB. Dokaze na to nekdo ospovedet, bylo tomu skutecne tak, nebo se jednalo (aspon v pocatcich) o jinou recepturu? Ma nekdo hodnoverne informace, pod jakymi nazvy se svetle v Ostravaru vari dnes? Ostravar a Mestan jiste. Branik? Staropramen?
1) Cerne pivo odstranenim Kelta v Ostrave skoncilo. Kelt v posledni dobe mel nulovou propagaci a silneho konkurenta v podobe Primator Stout.
2) Polotmave se v Ostrave staci pod nazvy Bazal/Granat/Velvet, takze tady bych videl sanci pro delsi preziti Velveta- sice neni na trh masivne tlacen, ale aspon nema konkurenci a da se prodat i pod jinym nazvem.
3) Svetle pivo. Prekvapilo me zruseni Ostravar Strong, mel jsem za to, ze to byl vlastne Ostravar 10/12 pred HGB. Dokaze na to nekdo ospovedet, bylo tomu skutecne tak, nebo se jednalo (aspon v pocatcich) o jinou recepturu? Ma nekdo hodnoverne informace, pod jakymi nazvy se svetle v Ostravaru vari dnes? Ostravar a Mestan jiste. Branik? Staropramen?
Bydlím kousek od Ostravaru a mám tam i pár známých, ale upřímně řečeno, ačkoliv jeho produkty příležitostně piji, politika InBev mne příliš nezajímá neboť se specializuji na produkty četných místních minipivovarů.Přestože se dodnes v Ostravě udržely některé klasické technologické postupy (kvasné kádě a absence CK tanků) Stronga bych tipoval na výchozí produkt k ředění HGB. Slyšel jsem, že se v Ostravě vaří Měšťan a Bráník (což jsou naprosto odosobněné a denaturované utrejchy, které se navzájem od sebe chuťově vůbec neliší)a dokonce mi kdosi tvrdil, že Ostravar se někdy vaří na Smíchově, což je podle mne nesmysl, neboť myslím, že v oné chemičce dokážou uvařit pouze PVC pivo typu 10° a 12° a jen jakýmsi zázrakem jim prozatím vychází pitelné černé.
Vstup britského kapitálu (Bass) do Pražských Pivovarů a.s.v roce 1993 byl předzvěstí a názornou ukázkou jak bezohledná politika zahraničních velkovývařoven může být pro český pivovarnický průmysl likvidační. Vratislavický Konrád vstal z vlastního popela, holešovický Měšťan a později i Bráník již takovéto štěstí neměly.
Vstup britského kapitálu (Bass) do Pražských Pivovarů a.s.v roce 1993 byl předzvěstí a názornou ukázkou jak bezohledná politika zahraničních velkovývařoven může být pro český pivovarnický průmysl likvidační. Vratislavický Konrád vstal z vlastního popela, holešovický Měšťan a později i Bráník již takovéto štěstí neměly.
Od Ostravaru kousek jsem taky bydlel, ale na exkurzi jsem se dostal naposledy cca pred deseti lety. Snad mi to nekdy zase vyjde (bohuzel jen jeden den v mesici) a napisu par postrehu.
Ostravar na Smichove se mi nezda, vzdyt to je znacka propagovana jen na Ostravsku a kapacitni problemy snad Ostravar nema.
Po likvidaci Kelta/Stronga me zaujala zminka v programu kazdorocnich (letos 29. srpna) slavnosti: Jaké pivo bude na čepu?
Ostravar Premium, Bazal, Velvet a jedno překvapení, které bude mít na Slavnostech světovou premiéru. To by me zajimalo, co to bude... Nealko?
Ostravar na Smichove se mi nezda, vzdyt to je znacka propagovana jen na Ostravsku a kapacitni problemy snad Ostravar nema.
Po likvidaci Kelta/Stronga me zaujala zminka v programu kazdorocnich (letos 29. srpna) slavnosti: Jaké pivo bude na čepu?
Ostravar Premium, Bazal, Velvet a jedno překvapení, které bude mít na Slavnostech světovou premiéru. To by me zajimalo, co to bude... Nealko?
Nebyl na tech "slavnostech" nekdo osobne? Patral jsem na internetu po tom, co melo byt tou novinkou v sortimentu a nenasel jsem nic. Lepe receno nasel jsem info (potvrzene vypisy z beerborce) o tom, ze se cepoval Ostravar, Bazal, Velvet a Hoegaarden. Ze by psenicny import byl tou "novinkou"?
Tou novinkou (někde jsem to četl) měl být mimo Hoegaardena i nefiltrovaný Bazal (alias Granát).
Aha, dekuji, s napovedou jsem si to take nasel. Ja ty clanky puvodne jen rychle preletl a tak jsem si nevsiml te jednorazove "novinky" spocivajici v kvasnicove podobe stavajiciho produktu...
Pokusím se křečovitě o pozitivní spekulaci, které sám vôbec nevěřím. Na Slovensku se prodává nechutná močka pod názvem Kelt (z produkce hajnekenu) a proto zde ostravský Kelt nemohl. Nyní vyrobí v Ostravé pravý stout pod jiným názvem a s tím omráčí celé československo!
Souhlasím, že produkce staropramenu je žalostná, největší úpadek zaznamenal Granát, kdysi skvělé pivo. Na Vánoce mi manželka koupila sváteční kartón s ležákem a Granátem a dosud zraje polovina láhví ve sklepě, jak se mi do nich nechce.
Ale tak je to skoro se vším. Kamarád mi dovezl vzorky lahváčů ze spousty českých pivovarů a skoro nic nestojí za pochvalu.
Souhlasím, že produkce staropramenu je žalostná, největší úpadek zaznamenal Granát, kdysi skvělé pivo. Na Vánoce mi manželka koupila sváteční kartón s ležákem a Granátem a dosud zraje polovina láhví ve sklepě, jak se mi do nich nechce.
Ale tak je to skoro se vším. Kamarád mi dovezl vzorky lahváčů ze spousty českých pivovarů a skoro nic nestojí za pochvalu.
Musím souhlasit, Dtaropramen Granát prošel od roku 2000, kdy se poprvé objevil jako Milenium, vývojem jednoznačně k horšímu a dneska už bohužel nic zajímavého nepředstavuje. Dávám si ho více méně z nostalgie tam, kde není co jiného, a taky jako menší zlo oproti klasickému ležáku, ten je v posledních letech už vážně děsivý.
Ze Strahova berou Na Verandy kvasničáka od té doby, co najeli ve Staropramenu na CK a ty tam začali montovat na podzim 2004.
Vzpoměl jsem si. Znám jedno místo, kde dle názvu si mohu dát výborné pivo "Staropramen".
Sic už jsem tam tak dva roky nebyl, ale snad je stav doposud setrvalý. A to přímo u pramene, kde nabízí (či nabízeli?) Staropramen kvasničák. Výborné pivo, které se pod tímto názvem schovává mi sice jaksi nesedí k chuti ostatní produkce, ale
Sic už jsem tam tak dva roky nebyl, ale snad je stav doposud setrvalý. A to přímo u pramene, kde nabízí (či nabízeli?) Staropramen kvasničák. Výborné pivo, které se pod tímto názvem schovává mi sice jaksi nesedí k chuti ostatní produkce, ale
Myslíte hospodu Na Verandách na Smíchově? Už jsem tam nebyl taky asi tak 2 roky, ale z dřívějška si pamatuju, že býval s dostupností kvasničáku dost problém a i kvalita kolísala...
Myslím. Já tam byl párkrát před lety a s kvasničákem zde prodávaným, jinde vyráběným jsem byl vždy spokojený.
Přímo Na verandách jsem měl kvasničáka někdy na jaře tohoto roku. Byl velice chutný, s polotmavým charakterem, ale jiný než jsem znával. Tedy jsem se zeptal obsluhy, zda změnili recepturu či co.
Odpověď provozního je do jisté míry šokující. Kvasničák Na verandách je vařen v pivovaru Klášter, tedy se nejedná o pivo vařené na Smíchově.
Takže Staropramen teď zrušil Kelta a navíc ve své pivovarské restauraci ani není schopen nabídnout vlastní pivo? Pche
Odpověď provozního je do jisté míry šokující. Kvasničák Na verandách je vařen v pivovaru Klášter, tedy se nejedná o pivo vařené na Smíchově.
Takže Staropramen teď zrušil Kelta a navíc ve své pivovarské restauraci ani není schopen nabídnout vlastní pivo? Pche
Podle jiných (na 99% zaručených) zdrojů to byla 13% ze Srahova. Z díly p. Matušky, tudíž není divu, že skvěle chutnalo:-))
Re: Re: Re: Re: Re: Znám skvělé pivo Staropramen,
(Roman Holoubek, 16.07.2009 05:52)
celé vlákno | reagovat
Pivo vyráběné jinde - Jiří Jobánek trefil hlavičkou hřebíček. Postupuje do dalšího kola. :-)
Re: Re: Re: Re: Znám skvělé pivo Staropramen,
(Chody - Pivní.info, 16.07.2009 00:03)
celé vlákno | reagovat
Jj neplést pivovar Klášter (-Hradiště) s Klášterním (mini)pivovarem na Strahově :)
Re: Re: Re: Re: Re: Znám skvělé pivo Staropramen,
(Karel V., 16.07.2009 09:56)
celé vlákno | reagovat
Jasně, v tom případě mě obsluha mystifikovala, pan provozní jasně říkal pivovar Klášter.
Pokud je to ovšem, jak píšete, ze Strahova, tak už dává smysl, proč mi tolik chutnalo :-) Jen se teda stydím, že jsem Jantar chuťově nepoznal...
Pokud je to ovšem, jak píšete, ze Strahova, tak už dává smysl, proč mi tolik chutnalo :-) Jen se teda stydím, že jsem Jantar chuťově nepoznal...
1 | 2 |
Vyhledávání