úvod
homepage

Tak nám zabili Kelta, paní Millerová vytisknout článek

Přidáno: 15. července 2009  •  Autor: Weetek
průměrné hodnocení Hodnocení: 0 hodnotících Hodnotících: 0 počet zobrazení Zobrazeno: 4779x

Pivovary Staropramen v relativní tichosti přestaly vařit pivo, které před lety představovalo velmi zajímavý počin a naději, že i velké pivovary se vydají cestou nových a pro Čechy netypických pivních stylů .

Tu zprávu uvedl náš nejčtenější deník příznačně v příloze Ekonomika a o peníze tu skutečně jde. Jak uvedla Alena Váchová z tiskového oddělení pivovaru, Kelt svou si svou specifickou chutí získal řadu příznivců, na druhou stranu ho však odlišnost limitovala v dlouhodobém růstu. To vyjádření možná víc, než bylo zamýšleno, poukazuje na ten podivný a pro mě stále dost nepochopitelný rys podnikání: nutnost neustálého růstu.

Nikde jsem se nedočetl, že by spotřeba Kelta klesala. Je to možné, ale výrobce to neuvádí. Celkový výstav piva z Pivovarů Staropramen neklesá rozhodně, naopak rekordně roste, stejně jako zisk. I když tu máme krizi, nedá se čekat, že by společnost výrobu Kelta neutáhla, i kdyby byla mírně ztrátová. Jenže ouha, ta mrška spotřeba neroste, není tu ten neustálý (a podle mě nesmyslný a z logiky věci donekonečna prostě neudržitelný) růst. Růst pro růst. Růst Růstu.

Kelt představoval v době svého vzniku zajímavou a málo vídanou novinku, jakýsi „Guinness pro chudé“. I když zasvěcení pochopitelně věděli, že se nejedná o v pravém slova smyslu stout. Přesto v mém okolí naboural zažité představy o tom, že černé pivo je jakási tekutá karamela, vhodná leda pro ženy, aby jim rostla...však víme. Typické bývalo, že když si ho u nás v hospodské společnosti někdo dal, záhy ho pili u stolu skoro všichni. Zvědavost zafungovala, ale ta samotná by nestačila k tomu, aby u Kelta někteří strávili celý večer. To pivo zkrátka spoustě lidí skutečně chutnalo. Mísilo v sobě ten přjemný chuťový zážitek a zároveň pocit určité výlučnosti, zpočátku podpořený i celkem nevtíravými a oku lahodícími marketingovými prvky „keltského dědictví“. Do dřeva vypalované logo Kelta dělalo parádu leckterému jinak celkem fádnímu výčepu a brand manažeři si mohli mnout ruce. Aspoň myslím.

Teď je tedy Keltovi zřejmě definitivně konec. Zatímco nové pivo bývá mohutně propagováno, Kelt opouští scénu bez fanfár. Tiše se vytratil i z oficiálního webu pivovaru. „Vidíme potenciál v jiných našich značkách“, komentuje to opět tisková mluvčí a já dumám, které že to značky jsou. Tradiční Staropramen, zbavený svého charakteru a tlačený všude tam, kde se dá procpat přes stejně bezpohlavní „géčko“? Domova zbavený Braník, vyštvaný spolu s obdobně osyřelým Vratislavem a Měšťanem na okraj spotřebitelské společnosti? Přísně lokání Ostravar, zbavený před nedávnem své silné verze Strong? Nebo snad k uzoufání nudná a cizí Stella Artois? Kromě hrstky belgických „speciálů“ pro exkluzivní provozovny zbývá už jen Velvet, starší bráška Kelta a jeho druh v „pivní jinakosti“. Jsem zvědav, jak dlouho nám vydrží.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 24 komentářů, poslední komentář: 01.09.2009 21:13 Komentovat
Re: otazka Su01.09.2009 21:13
nebo můžeš zajet do Churu - tam je v centru města pivnice, kde mají mít 50 druhů piva (od...
Re: Re: Re: Re: Re: Ostravar ladin01.09.2009 12:46
Aha, dekuji, s napovedou jsem si to take nasel. Ja ty clanky puvodne jen rychle preletl a tak...
Re: Re: Re: Re: Ostravar Roman Holoubek01.09.2009 11:46
Tou novinkou (někde jsem to četl) měl být mimo Hoegaardena i nefiltrovaný Bazal (alias...
Re: Re: Re: Ostravar ladin01.09.2009 10:41
Nebyl na tech "slavnostech" nekdo osobne? Patral jsem na internetu po tom, co melo byt tou...
Re: otazka Pavel17.08.2009 20:34
Ja jezdim z Zürich na vynikajici pivo do Konstanz zu www.brauhaus-joh-albrecht.de
otazka ivan12.08.2009 09:41
byvam 30 rokov v zürich a lokalne piva su katastrofalne. obcas mi prinesu znami nieco dobre z...
Re: Spekulace Weetek24.07.2009 14:19
Musím souhlasit, Dtaropramen Granát prošel od roku 2000, kdy se poprvé objevil jako Milenium,...
Spekulace David Ručka23.07.2009 20:55
Pokusím se křečovitě o pozitivní spekulaci, které sám vôbec nevěřím. Na Slovensku se...
Vyhledávání