Komentáře
článku: Co se dočteme z etiket, aneb jak kamuflovat nepravdu 2.
Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
Zobrazit komentáře:
podle času
"vaří na Moravě pivovar Nošovice"... Jen upřesnění, Nošovice jsou ve Slezsku.
U normálně prováděného chmelovaru, který trvá 90 až 120 minut s odvodem par a odparem 8-10procent se chmelí natřikrát. první dávka může být cca 15-25 procent sypání chmele se dává na začátku chmelovaru, druhá největší většínou půlhodiny před koncem chmelovaru cca 50% sypání a poslední na vůni před koncem chmelovaru. Některé urychlujicí pivovary používají tlakový chmelovar pak jde sypat jen před uzavřením papiňáku a po otevření papiňáku. Další chmelení lze lze také udělat za studena pomocí chmelových extraktů. Pakliže neřeknou přesně jak natřikrát chmelí tak je to informace o ničem. čaj můžu taky louhovat natřikrát, prostě ho dvakrát na vteřinu vytáhnu z vody a do technologického podtupu napíšu louhovaný natřikrát, stejně tak můžou nasypat první dávku, za minutu druhou, zavřít papiňák a po otevření třetí dávku.
Děkuji za odpověď, myslela jsem si to, ale musela jsem si být jistá,než to žákům budu vysvětlovat. Díky a zase někdy na shledanou.
vysvětlí někdo laikovi,co to konkrétně znamena tříkrát chmelené pivo?
Vím,že se používá chmel červený,zelený - granulovaný, koncentrát. že se přidávají do mladiny,ale co znamená konkrétně třikrát chmelený?
Vím,že se používá chmel červený,zelený - granulovaný, koncentrát. že se přidávají do mladiny,ale co znamená konkrétně třikrát chmelený?
Nebojte se. Vámi citovaný text opravdu znamená, že krušovické pivo se vaří z křišťálově čisté vody z hlubinných pramenů v křivoklátských lesích a z chmele zvaného žatecký poloranný červeňák, což je (jak asi víte) ten nejkvalitnější chmel. Navíc tento text měl zdůraznit, že žádný jiný pivovar nemá tak výhodnou polohu hned v sousedství tak kvalitních surovin. Takto to bylo míněno - jakožto autorovi toho citovaného textu mi to můžete snad věřit a žádný reklamní podvod v tom tentokrát nehledat :-)
Jak jsem pravil. Ten text může mít dvojí výklad. A já nejsem jasnovidec, abych věděl, který je správný. Když mi to ale říká tvůrce, tak tomu věřím. I v textu se předem omlouvám, pokud můj možný výklad textu není pravdivý.
PS: Můžu mít dotaz? Používá se jen žatecký poloranný červeňák, nebo je použitý jen na závěrečné chmelení, tak jak tomu bývá u většiny pivovarů zvykem?
PS: Můžu mít dotaz? Používá se jen žatecký poloranný červeňák, nebo je použitý jen na závěrečné chmelení, tak jak tomu bývá u většiny pivovarů zvykem?
Nic tajného, oficiální informace z etiket Holby Šeráka:
počátek roku 2006: bez glukosového sirupu, 4,5%obj.alk., světlé výčepní pivo
konec roku 2006 (do nynějška): glukosový sirup, 4,7%obj.alk, světlé výčepní pivo.
Zajímavá je exportní verze v azbuce:
Nedatováno: 4,7% obj. alk., 10%EPM - Holba Šerák
Na etiketách Premium, Classicu a na výčepních pivech pro řetězce užití glukosového sirupu není.
počátek roku 2006: bez glukosového sirupu, 4,5%obj.alk., světlé výčepní pivo
konec roku 2006 (do nynějška): glukosový sirup, 4,7%obj.alk, světlé výčepní pivo.
Zajímavá je exportní verze v azbuce:
Nedatováno: 4,7% obj. alk., 10%EPM - Holba Šerák
Na etiketách Premium, Classicu a na výčepních pivech pro řetězce užití glukosového sirupu není.
Já na etikety koukám,abych se kolikrát vážně pobavil,to jo.Ale co se výběru piva týče,tak v první řadě si neznámé pivo dám točené ;o) Takže ať si klidně lžou,názor si stejně musí udělat každej sám.
Teď si nejsem jistý, ale ještě nedávno jsem na Holbě Classic sirup v surovinách nenašel. Jak dlouho ho používají do šeráku, nevíte někdo? Za poslední rok mi přišlo, že se (lahvový) výrazně zhoršil, cítím tam nějakou pachuť a nechutná mi, tak že by to bylo tím?
na trikrate se bezne(nebo by se alespon dle klasicke technologie pri chmelovaru - takze to nevadi ani CKT ci HGB technologii)melo chmelit kazde pivo, takze to zdurazneni je pouze podly, ale ne lzivy, reklamne marketingovy tah... Ale jak rika nejvetsi s klasiku - ne podle slov, ale podle cinu je poznas...
Je maltózový sirup opravdu na chuti poznat? Chemicky by to mělo být to samé, maltóza jako maltóza, ne?
Nevím, jen se ptám a pro náhražky rozhodně nehoruji.
Nevím, jen se ptám a pro náhražky rozhodně nehoruji.
Mno, co Holby týče, tolik bych si z toho nedělal. Nejsou zdaleka jediný, co do piva ten maltózovej hnus cpou. Holba Classic se nedá ani polknout, jak je hnusná, po Šeráku bolí břicho. A jediné pitelné pivo hanušovické produkce - Holba Premium - na etiketě žádný maltózový sirup apod. neuvádí.
Křivoklátská voda a žatecký chmel tak blízko. A přece takový patoky...
Jsou to někdy prostocviky, které s konzumenty dělají pivovary (a nejen na etiketách). Třeba v TV stanicích běží jako o život reklamy na "excelentní třikrát chmelený" Gambáč. Mám chuť tomu trojímu chmelení i věřit - jen si říkám, jak asi vypadají další piva téhle značky, která nejsou tolikrát chmelená...
Přes všechny "etiketové storky" je štěstím, že máme v Česku stále ještě možnost vybrat si pivko z pěkné kopice značek a chutí. Reklamy - nereklamy, etikety - neetikety.
Přes všechny "etiketové storky" je štěstím, že máme v Česku stále ještě možnost vybrat si pivko z pěkné kopice značek a chutí. Reklamy - nereklamy, etikety - neetikety.
Vyhledávání
Nechci tady rozebírat kvalitu piva.Jen chci říct že mi na Moravě máme G10 pouze z Nošovic.G11 aG12 je podle tisku na zadní etikety stáčena doopravdy v Plzni.To samé platí o Kozlovi10 též dělaný v Nošovicích.
NEBO NEMÁM PRAVDU????????????????????????????????????
Re: Není G jak G !!!!!!!!, (nery, 11.03.2009 20:50) celé vlákno | reagovat
POZOR ZMĚNA!!!!!!!
Jak jsem tu psal že se 11 a 12 G dělá pouze v Plzni tak už to není pravda podle zadovek na láhvi už i tyto pivečka vaří na Moravě pivovar Nošovice.