Komentáře
článku: Co se dočteme z etiket, aneb jak kamuflovat nepravdu 2.
Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
Zobrazit komentáře:
podle vláken
"vaří na Moravě pivovar Nošovice"... Jen upřesnění, Nošovice jsou ve Slezsku.
Děkuji za odpověď, myslela jsem si to, ale musela jsem si být jistá,než to žákům budu vysvětlovat. Díky a zase někdy na shledanou.
U normálně prováděného chmelovaru, který trvá 90 až 120 minut s odvodem par a odparem 8-10procent se chmelí natřikrát. první dávka může být cca 15-25 procent sypání chmele se dává na začátku chmelovaru, druhá největší většínou půlhodiny před koncem chmelovaru cca 50% sypání a poslední na vůni před koncem chmelovaru. Některé urychlujicí pivovary používají tlakový chmelovar pak jde sypat jen před uzavřením papiňáku a po otevření papiňáku. Další chmelení lze lze také udělat za studena pomocí chmelových extraktů. Pakliže neřeknou přesně jak natřikrát chmelí tak je to informace o ničem. čaj můžu taky louhovat natřikrát, prostě ho dvakrát na vteřinu vytáhnu z vody a do technologického podtupu napíšu louhovaný natřikrát, stejně tak můžou nasypat první dávku, za minutu druhou, zavřít papiňák a po otevření třetí dávku.
vysvětlí někdo laikovi,co to konkrétně znamena tříkrát chmelené pivo?
Vím,že se používá chmel červený,zelený - granulovaný, koncentrát. že se přidávají do mladiny,ale co znamená konkrétně třikrát chmelený?
Vím,že se používá chmel červený,zelený - granulovaný, koncentrát. že se přidávají do mladiny,ale co znamená konkrétně třikrát chmelený?
Není G jak G !!!!!!!!, (NERY, 05.12.2008 19:36) celé vlákno | reagovat
Nechci tady rozebírat kvalitu piva.Jen chci říct že mi na Moravě máme G10 pouze z Nošovic.G11 aG12 je podle tisku na zadní etikety stáčena doopravdy v Plzni.To samé platí o Kozlovi10 též dělaný v Nošovicích.
NEBO NEMÁM PRAVDU????????????????????????????????????
Re: Není G jak G !!!!!!!!, (nery, 11.03.2009 20:50) celé vlákno | reagovat
POZOR ZMĚNA!!!!!!!
Jak jsem tu psal že se 11 a 12 G dělá pouze v Plzni tak už to není pravda podle zadovek na láhvi už i tyto pivečka vaří na Moravě pivovar Nošovice.
Nechci tady rozebírat kvalitu piva.Jen chci říct že mi na Moravě máme G10 pouze z Nošovic.G11 aG12 je podle tisku na zadní etikety stáčena doopravdy v Plzni.To samé platí o Kozlovi10 též dělaný v Nošovicích.
NEBO NEMÁM PRAVDU????????????????????????????????????
Re: Není G jak G !!!!!!!!, (nery, 11.03.2009 20:50) celé vlákno | reagovat
POZOR ZMĚNA!!!!!!!
Jak jsem tu psal že se 11 a 12 G dělá pouze v Plzni tak už to není pravda podle zadovek na láhvi už i tyto pivečka vaří na Moravě pivovar Nošovice.
Jak jsem pravil. Ten text může mít dvojí výklad. A já nejsem jasnovidec, abych věděl, který je správný. Když mi to ale říká tvůrce, tak tomu věřím. I v textu se předem omlouvám, pokud můj možný výklad textu není pravdivý.
PS: Můžu mít dotaz? Používá se jen žatecký poloranný červeňák, nebo je použitý jen na závěrečné chmelení, tak jak tomu bývá u většiny pivovarů zvykem?
PS: Můžu mít dotaz? Používá se jen žatecký poloranný červeňák, nebo je použitý jen na závěrečné chmelení, tak jak tomu bývá u většiny pivovarů zvykem?
Nebojte se. Vámi citovaný text opravdu znamená, že krušovické pivo se vaří z křišťálově čisté vody z hlubinných pramenů v křivoklátských lesích a z chmele zvaného žatecký poloranný červeňák, což je (jak asi víte) ten nejkvalitnější chmel. Navíc tento text měl zdůraznit, že žádný jiný pivovar nemá tak výhodnou polohu hned v sousedství tak kvalitních surovin. Takto to bylo míněno - jakožto autorovi toho citovaného textu mi to můžete snad věřit a žádný reklamní podvod v tom tentokrát nehledat :-)
Nic tajného, oficiální informace z etiket Holby Šeráka:
počátek roku 2006: bez glukosového sirupu, 4,5%obj.alk., světlé výčepní pivo
konec roku 2006 (do nynějška): glukosový sirup, 4,7%obj.alk, světlé výčepní pivo.
Zajímavá je exportní verze v azbuce:
Nedatováno: 4,7% obj. alk., 10%EPM - Holba Šerák
Na etiketách Premium, Classicu a na výčepních pivech pro řetězce užití glukosového sirupu není.
počátek roku 2006: bez glukosového sirupu, 4,5%obj.alk., světlé výčepní pivo
konec roku 2006 (do nynějška): glukosový sirup, 4,7%obj.alk, světlé výčepní pivo.
Zajímavá je exportní verze v azbuce:
Nedatováno: 4,7% obj. alk., 10%EPM - Holba Šerák
Na etiketách Premium, Classicu a na výčepních pivech pro řetězce užití glukosového sirupu není.
Já na etikety koukám,abych se kolikrát vážně pobavil,to jo.Ale co se výběru piva týče,tak v první řadě si neznámé pivo dám točené ;o) Takže ať si klidně lžou,názor si stejně musí udělat každej sám.
Teď si nejsem jistý, ale ještě nedávno jsem na Holbě Classic sirup v surovinách nenašel. Jak dlouho ho používají do šeráku, nevíte někdo? Za poslední rok mi přišlo, že se (lahvový) výrazně zhoršil, cítím tam nějakou pachuť a nechutná mi, tak že by to bylo tím?
na trikrate se bezne(nebo by se alespon dle klasicke technologie pri chmelovaru - takze to nevadi ani CKT ci HGB technologii)melo chmelit kazde pivo, takze to zdurazneni je pouze podly, ale ne lzivy, reklamne marketingovy tah... Ale jak rika nejvetsi s klasiku - ne podle slov, ale podle cinu je poznas...
Je maltózový sirup opravdu na chuti poznat? Chemicky by to mělo být to samé, maltóza jako maltóza, ne?
Nevím, jen se ptám a pro náhražky rozhodně nehoruji.
Nevím, jen se ptám a pro náhražky rozhodně nehoruji.
Mno, co Holby týče, tolik bych si z toho nedělal. Nejsou zdaleka jediný, co do piva ten maltózovej hnus cpou. Holba Classic se nedá ani polknout, jak je hnusná, po Šeráku bolí břicho. A jediné pitelné pivo hanušovické produkce - Holba Premium - na etiketě žádný maltózový sirup apod. neuvádí.
Křivoklátská voda a žatecký chmel tak blízko. A přece takový patoky...
Jsou to někdy prostocviky, které s konzumenty dělají pivovary (a nejen na etiketách). Třeba v TV stanicích běží jako o život reklamy na "excelentní třikrát chmelený" Gambáč. Mám chuť tomu trojímu chmelení i věřit - jen si říkám, jak asi vypadají další piva téhle značky, která nejsou tolikrát chmelená...
Přes všechny "etiketové storky" je štěstím, že máme v Česku stále ještě možnost vybrat si pivko z pěkné kopice značek a chutí. Reklamy - nereklamy, etikety - neetikety.
Přes všechny "etiketové storky" je štěstím, že máme v Česku stále ještě možnost vybrat si pivko z pěkné kopice značek a chutí. Reklamy - nereklamy, etikety - neetikety.
Vyhledávání