Co se dočteme z etiket, aneb jak kamuflovat nepravdu 2.
Hodnocení: 0 Hodnotících: 0 Zobrazeno: 4385x
Opět jsem se podíval trochu na etikety některých našich piv a pokusil se o malý rozbor pravdivosti a sdílnosti textů.
KRUŠOVICE – žatecký chmel - křivoklátská voda
Krušovice vyšly s novými etiketami. A co se na nich dočteme?
„Krušovice jsou díky své poloze ideální adresou pro kvalitní pivo. Nejlepší žatecký chmel a pramenitou křivoklátskou vodu mají totiž v těsném sousedství. Tady je pivo doma již od roku 1581.“
Co se dá pod tímto textem představit? Že krušovické pivo je vyráběné z pramenité křivoklátské vody a z nejlepšího žateckého chmele? Možná. Ale možná to jen znamená, že obec Krušovice a s ní i pivovar leží v kraji, kde kousek vedle je pramenitá křivoklátská voda a kousek vedle roste nejlepší žatecký chmel. Ano text je záměrně volen tak, aby jej nebylo možné napadnout, pokud by náhodou používali jinou vodu a jiný chmel. Na druhé straně běžný spotřebitel získá dojem, že koupí tohoto piva se mu dostane jen toho nejlepšího žateckého chmele.
Pokud to není vyloženě klamavá reklama, není náhodou alespoň trochu zavádějící?
Ale možná vidím trávu růst a opravdu je při výrobě jednoho z nejrozšířenějších piv u nás používán jen nejlepší žatecký chmel. V tom případě se předem krušovickým omlouvám.
Ještě dovětek. Na zadní etiketě už není napsáno „Výrobce“, ale „Prodejce: Královský pivovar Krušovice, a.s.“ Co to může znamenat? Naštěstí mi mé domněnky a chiméry o Krušovicích z Brna (pro Moravu) vyvrací nápisy na břišní a krční etiketě – „vařeno v Krušovicích“.
HOLBA – tisíciletá voda
Na zadní etiketě na hanušovických pivech je standardní samovychvalující text: „ Pivo staleté tradice s vynikajícími chuťovými vlastnostmi. Je vyráběno z nejlepších surovin a velmi kvalitní vody získávané z podzemních krasových útvarů (tisíciletá voda)“.
Proti tomu textu jako takovému bych nic neměl (lidé tu omáčku chtějí a tak ji dostanou). Jen mi to trochu nesedí s maltózovým sirupem, který se objevuje na etiketě Šeráka. Jde snad o tradiční surovinu? Možná je prvotřídní, ale chápal bych ji v mexických pivech, či Budweiseru apod. Pokud je mi známo, tak maltózový sirup se vyrábí z kukuřice. A je snad kukuřice tradiční surovina v českých (moravských a slezských) zemích?
A v přerovském pivovaru mají také onu tisíciletou vodu? Nebo se snad voda z Hanušovic převáží v cisternách do Přerova? Proč se na to ptám? Na exportní etiketě Holba Premium určenou pro polský trh je výše uvedený text také. Ale ještě je tam i následující text: „Wyprodukowano i rozlano w Pivovar Zubr, Prerov, Czechy“. Předpokládám, že není třeba překládat .
Tož tak …
Hodnocení článku
Pro hodnocení se nejprve přihlašte.
Celkem 15 komentářů, poslední komentář: 11.07.2016 09:04 | Komentovat |
Re: Vyrábí plzeňský Prazdroj kluzo | 11.07.2016 09:04 |
---|---|
"vaří na Moravě pivovar Nošovice"... Jen upřesnění, Nošovice jsou ve Slezsku. | |
Re: chmelení niserk | 16.03.2009 07:54 |
Děkuji za odpověď, myslela jsem si to, ale musela jsem si být jistá,než to žákům budu... | |
chmelení hroch | 13.03.2009 07:34 |
U normálně prováděného chmelovaru, který trvá 90 až 120 minut s odvodem par a odparem... | |
otázka niserk | 12.03.2009 14:28 |
vysvětlí někdo laikovi,co to konkrétně znamena tříkrát chmelené pivo? Vím,že se... | |
Vyrábí plzeňský Prazdroj jiří nerad | 11.03.2009 21:04 |
Není G jak G !!!!!!!!, (NERY, 05.12.2008 19:36) celé vlákno | reagovat Nechci tady... | |
Re: ad Krušovice Roman Holoubek | 11.03.2009 05:52 |
Jak jsem pravil. Ten text může mít dvojí výklad. A já nejsem jasnovidec, abych věděl,... | |
ad Krušovice martin | 10.03.2009 16:18 |
Nebojte se. Vámi citovaný text opravdu znamená, že krušovické pivo se vaří z... | |
Etikety Holba Roman Holoubek | 09.03.2009 12:41 |
Nic tajného, oficiální informace z etiket Holby Šeráka: počátek roku 2006: bez... |