úvod
homepage

Komentáře

článku: Hroch vaří domácí pivo II.(Varný postup)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
 Zobrazit všechny komentáře: podle vláken, podle času

sacharometr, (hroch, 25.03.2009 21:33) celé vlákno | reagovat
Myslím, že to v nějaké části článku bylo uvedené. používám sacharometr sacharoza s vodou %hmotnosti sacharozy při 20st.C s rozsahem 0-30%. Takže se jedná o údaj na onom sacharometru při teplotě 11st.C.
Dvě procenta jsou na něm 1cm na sloupci a tak jsou i desetiny docela přesně odečítatelné. Takže uvařená a zchlazená mladina 12% když prokvasí podle mého sacharometru na 4,2% (při 11st.C)tak stáčím. Snažil jsem se můj sacharometr zkontrolovat podle pivovarského. U mladiny to 10 i 12% ukázalo stejně, ale u prokvašené mladiny už byly rozdíly. U mě ukazoval sacharometr 4,2% a pivovarský 3,5%. Přesná tabulka nemá asi význam, protože každý používá jiný sacharometr-moštoměr a budou jinak závislé na teplotě ( asnad i vlivu obsahu CO2 v rozkvašené mladině na tvar sacharometru). Každý si musí tu svoji hodnotu najít sám. Zkusím příště ohřát vzorek na 20st.C a zkontrolovat přesnost a závislost na teplotě. Pivovarské sladinoměry mají na sobě tabulku úpravy měření v závislosti na teplotě pro jednotlivé naměřené hodnoty.
Re: sacharometr, (Kulda, 26.03.2009 14:22) celé vlákno | reagovat
Díky za za odpověď.
Kulda
Vyhledávání