úvod
homepage

Komentáře

článku: Bylo pivo dříve lepší?

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
 Zobrazit všechny komentáře: podle vláken, podle času

Bejvávalo, bejvávalo, dobře...., (Martin Prokop, 14.08.2008 14:21) celé vlákno | reagovat
Pobavilo mě že tady staré pivo hodnotí mlaďoši, kteří to nezažili..

Výbuch mého smíchu vyvolal sládek tragického pivovaru Jarošov. (Slavná jarošovská scénka, kdy jsme z Rudou Pivrncem vstoupili na Žlutavě do předbigbítově přeplněné noční hospody a s údivem jsme se na sebe podívali, když se nám naskytl pohled na hospodského jak vyrazil s jedním (opakuju S JEDNÍM!!) pivem na tácu napříč přeplněnou hospodou, a to pivo si nikdo nevzal, a ten pingl se s ním pivem vrátil k pípě... Pivrnec
vyhrkl: "P.ča, co to tady čepujou? JAROŠOV!! Pojďme rychle pryč..")



Nebo Tatíkův příběh o exkurzi v pivovaru Jarošov, kde všude mocně ochutnávali a furt to chutnalo skvěle.. Z čehož nakonec vydedukovali, že se to pivo asi kazí při odjezdu z pivovaru přímo pod závorou..



Pokud jde o kvalitu piva za bolševika mohu říci toto: Piva se opravdu velice
lišila, ale co bylo společné, byla vskutku lahodná sladovitá chuť, mírná hořčina, a
skoro žádná kyselina...

Hustá pěna na kterou se daly pokládat mince.. Pivo se pilo lehce, většinou
na čtyřikrát - což se dalo tehdy spočítat podle kruhů pěny na sklenici. Vypité pivo v
břichu netlačilo a svou lahodností vybízelo k další konzumaci..



Dnešní piva jsou alkoholičtější, výrazně hořko-kyselá bez sladovitosti, s
okamžitě mizící jarovou pěnou, která ani na vypitých sklenicích v podstatě nezanechává
stopu.
Mají vysoký obsah CO2, který zabraňuje onomu poetickému starosvětskému
chlemtání jednoho kousku za druhým..

Pokud jde o nějaký podstatnější rozbor rozdílů piv tehdejších a dnešních, je
to v podstatě stejné jako rozdíl tehdejší šunky, salámů, špekáčků, másla, mléka, jogurtů, rohlíků, chleba..

Potravinářské výrobky se za komunismu vyráběly z přirozených surovin,
klasickými metodami.. z čehož vyplývala i jistá "klasická kvalita"..
(Např. na pečivo bylo zapotřebí kvasnic; na masné výrobky maso, na mléčné mléko, a jogurty s 0%tuku si tehdy nikdo nedokázal představit)

Na druhou stranu musel mít člověk štěstí na kvalitu potravinářské výrobny ve svém okolí, a ani technologická kázeň nebyla vždy příkladná..
Možná se časem dočkáme bio - piva, které by pro nás mohlo být vzpomínkovou návštěvou do pivařské atmosféry let našeho mládí prožitého v komunistickém "RÁJi.."
Re: Bejvávalo, bejvávalo, dobře...., (Roman Holoubek, 14.08.2008 17:25) celé vlákno | reagovat
Částečný souhlas. Také už nejsem nejmladší, ačkoli se tomu mé vědomí brání uvěřit. Ano vše se tehdy vyrábělo jaksi poctivěji. Ale také na druhé straně ne vždy byla dodržena technologická a hygienická kázeň, které se pak negativně projevily na chuti a kvalitě.

Ale polemizoval bych s chutí Jarošova - někdy cca v roce 1984 jsem jej ochutnal poprvé a pak opakovaně a Jarošovský ležák byl (až na výjimky) chutný.

Snad se alespoň v menších provozech (nemám na mysli jen pivo), vrátí (částečně se tomu tak již děje) ona poctivost. A pivo bude jen ze sladu, chmele a vody, chleba s použitím kvásku, ....
Tož tak.
Re: Bejvávalo, bejvávalo, dobře...., (Fero Novak, 14.08.2008 20:54) celé vlákno | reagovat
Taky jsem pil jarošovské pivo ale postřehy pana Martina Prokopa budou asi o jiném jarošovském pivovaru, ten co znám vařil do revoluce cca 350 000hl piva ročně a oslovil tímto objem celkem slušné množství zákazníků, nebo to bylo stádo hlupáků co pili pivo a nevěděli že je špatné.Jinak hodnocení piva dle MP z doby za bolševíka i dnešní je tak trochu mimo
Re: Re: Bejvávalo, bejvávalo, dobře.... - Neberte to s tím Jarošovem tak tragicky.. , (Martin Prokop, 15.08.2008 00:26) celé vlákno | reagovat
Neberte to s tím Jarošovem tak tragicky.. Možná byl Žlutavský hospodský neumětel a neuměl to točit..

Tehdy jsme tehdy byli u nás „vpití" do piva pivovaru Přerov pod jehož jsme „žili komínem..“

No a nakonec Jarošov dodával pivo na rozsáhlé Valašské teritorium, kde na něj byli prostě zvyklí.. A vůbec porovnávat piva 20 let dozadu je zkrátka nesmysl.. A já se těm kdo na pivo Jarošov s láskou vzpomínají omlouvám.

Kouzla pivařství té doby byla jak zde již někdo zmínil právě v té regionálnosti.. Vyrazit pak na čundr do Jižních Čech nebo protáhnout Prahou byla pak učiněná pivařská nirvána..
Vyhledávání