Pobavilo mě že tady staré pivo hodnotí mlaďoši, kteří to nezažili..
Výbuch mého smíchu vyvolal sládek tragického pivovaru Jarošov. (Slavná jarošovská scénka, kdy jsme z Rudou Pivrncem vstoupili na Žlutavě do předbigbítově přeplněné noční hospody a s údivem jsme se na sebe podívali, když se nám naskytl pohled na hospodského jak vyrazil s jedním (opakuju S JEDNÍM!!) pivem na tácu napříč přeplněnou hospodou, a to pivo si nikdo nevzal, a ten pingl se s ním pivem vrátil k pípě... Pivrnec
vyhrkl: "P.ča, co to tady čepujou? JAROŠOV!! Pojďme rychle pryč..")
Nebo Tatíkův příběh o exkurzi v pivovaru Jarošov, kde všude mocně ochutnávali a furt to chutnalo skvěle.. Z čehož nakonec vydedukovali, že se to pivo asi kazí při odjezdu z pivovaru přímo pod závorou..
Pokud jde o kvalitu piva za bolševika mohu říci toto: Piva se opravdu velice
lišila, ale co bylo společné, byla vskutku lahodná sladovitá chuť, mírná hořčina, a
skoro žádná kyselina...
Hustá pěna na kterou se daly pokládat mince.. Pivo se pilo lehce, většinou
na čtyřikrát - což se dalo tehdy spočítat podle kruhů pěny na sklenici. Vypité pivo v
břichu netlačilo a svou lahodností vybízelo k další konzumaci..
Dnešní piva jsou alkoholičtější, výrazně hořko-kyselá bez sladovitosti, s
okamžitě mizící jarovou pěnou, která ani na vypitých sklenicích v podstatě nezanechává
stopu.
Mají vysoký obsah CO2, který zabraňuje onomu poetickému starosvětskému
chlemtání jednoho kousku za druhým..
Pokud jde o nějaký podstatnější rozbor rozdílů piv tehdejších a dnešních, je
to v podstatě stejné jako rozdíl tehdejší šunky, salámů, špekáčků, másla, mléka, jogurtů, rohlíků, chleba..
Potravinářské výrobky se za komunismu vyráběly z přirozených surovin,
klasickými metodami.. z čehož vyplývala i jistá "klasická kvalita"..
(Např. na pečivo bylo zapotřebí kvasnic; na masné výrobky maso, na mléčné mléko, a jogurty s 0%tuku si tehdy nikdo nedokázal představit)
Na druhou stranu musel mít člověk štěstí na kvalitu potravinářské výrobny ve svém okolí, a ani technologická kázeň nebyla vždy příkladná..
Možná se časem dočkáme bio - piva, které by pro nás mohlo být vzpomínkovou návštěvou do pivařské atmosféry let našeho mládí prožitého v komunistickém "RÁJi.."
Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
Výbuch mého smíchu vyvolal sládek tragického pivovaru Jarošov. (Slavná jarošovská scénka, kdy jsme z Rudou Pivrncem vstoupili na Žlutavě do předbigbítově přeplněné noční hospody a s údivem jsme se na sebe podívali, když se nám naskytl pohled na hospodského jak vyrazil s jedním (opakuju S JEDNÍM!!) pivem na tácu napříč přeplněnou hospodou, a to pivo si nikdo nevzal, a ten pingl se s ním pivem vrátil k pípě... Pivrnec
vyhrkl: "P.ča, co to tady čepujou? JAROŠOV!! Pojďme rychle pryč..")
Nebo Tatíkův příběh o exkurzi v pivovaru Jarošov, kde všude mocně ochutnávali a furt to chutnalo skvěle.. Z čehož nakonec vydedukovali, že se to pivo asi kazí při odjezdu z pivovaru přímo pod závorou..
Pokud jde o kvalitu piva za bolševika mohu říci toto: Piva se opravdu velice
lišila, ale co bylo společné, byla vskutku lahodná sladovitá chuť, mírná hořčina, a
skoro žádná kyselina...
Hustá pěna na kterou se daly pokládat mince.. Pivo se pilo lehce, většinou
na čtyřikrát - což se dalo tehdy spočítat podle kruhů pěny na sklenici. Vypité pivo v
břichu netlačilo a svou lahodností vybízelo k další konzumaci..
Dnešní piva jsou alkoholičtější, výrazně hořko-kyselá bez sladovitosti, s
okamžitě mizící jarovou pěnou, která ani na vypitých sklenicích v podstatě nezanechává
stopu.
Mají vysoký obsah CO2, který zabraňuje onomu poetickému starosvětskému
chlemtání jednoho kousku za druhým..
Pokud jde o nějaký podstatnější rozbor rozdílů piv tehdejších a dnešních, je
to v podstatě stejné jako rozdíl tehdejší šunky, salámů, špekáčků, másla, mléka, jogurtů, rohlíků, chleba..
Potravinářské výrobky se za komunismu vyráběly z přirozených surovin,
klasickými metodami.. z čehož vyplývala i jistá "klasická kvalita"..
(Např. na pečivo bylo zapotřebí kvasnic; na masné výrobky maso, na mléčné mléko, a jogurty s 0%tuku si tehdy nikdo nedokázal představit)
Na druhou stranu musel mít člověk štěstí na kvalitu potravinářské výrobny ve svém okolí, a ani technologická kázeň nebyla vždy příkladná..
Možná se časem dočkáme bio - piva, které by pro nás mohlo být vzpomínkovou návštěvou do pivařské atmosféry let našeho mládí prožitého v komunistickém "RÁJi.."