úvod
homepage

Bylo pivo dříve lepší? vytisknout článek

Přidáno: 6. srpna 2008  •  Autor: Tomáš Mach
průměrné hodnocení Hodnocení: 0 hodnotících Hodnotících: 0 počet zobrazení Zobrazeno: 3411x

Snad u každého pivního článku , ať už na Idnesu, Novinkách a dalších stránkách, nebo poslední dobou třeba i tady , čtu v diskuzi časté vzpomínky na to, jak bylo české pivo dříve lepší než dnes v globální době.

Zajímalo by mně, která že to ta zlatá doba českého piva byla. Možná snad polovina 90 let , ještě než k nám dorazili vymoženosti typu CKT a HGB a pivovary na rozdíl od socialismu měli přístup ke kvalitním surovinám. To bylo lahvové pivo asi opravdu lepší než dnes. U piva z hliníkových sudů před nástupem KEGů, už si tak jistý nejsem. V 90tých letech jsem proseděl v hospodách mnohem více času než dnes a že by bylo pivo lepší ? Myslím že ne. Trubky se tenkrát rozhodně víc nečistili a pivo z hliníkového sudu naraženého předchozího dne , bylo už slovy Miloše Zemana někdy vhodné tak akorát k čištění zubních protéz.


Tak tedy kdy ?

Většinou diskutující se slzou v oku vzpomínají na 80 léta. Pominu-li voliče extrémní levice , pro které bylo dříve lepší všechno než dnes a i ta tráva byla zelenější, tak pak tedy opravdu nevím. Leda že by dnešní zapřísáhlí odpůrci piva z velkých pivovarů tehdy nic jiného než Gambrinus, Budvar, Radegast , atd....nepili. Jedině snad exportní piva jako Prazdroj, Budvar a pár dalších vyvolených většinou velkých pivovarů mělo přístup ke kvalitním surovinám. Chmel i slad byl jeden z mála produktů ČSSR , který nebyl západu pro smích a za který byly potřebné tvrdé valuty. Sládci malých pivovarů museli být zároveň i kouzelníky , když uvařili na zastaralém , někdy až havarijním zařízení , vody často jen z vodovodu a ze surovin 2 i 3 jakosti něco poživatelného.


Tenkrát také vznikli díky špatné pověsti velké části lokálních piv, předsudky a hodnocení piv jako - místní patok či samo..r , které trvají u většinového pivaře dodnes. Hezký a zažitý byl taky zvyk prohlížet u každého lahvového piva ( někdy bez etikety , jen s vyraženou korunkou) s max. týdenní trvanlivostí , jestli tam už neplave něco navíc. Možná by měli nostalgicky vzpomínající diskutující u příspěvků vždy napsat , které že to výborné pivo tenkrát za těch zlatých časů konkrétně pili .


Nejsem odborník a ani pamětník ( v roce 1989 mi bylo 14) , jen si někdy čtu tehdejší články a vyjádření sládků menších a středních pivovarů bylo většinou ve znamení kritiky, naštvanosti, nebo rezignace.... Určitě by bylo skvělé, kdyby o tehdejší zdánlivé kvalitě piva někdy napsal i někdo , kdo to pivo tenkrát v nějakém menším pivovaru vařil.


Starší sládci nesledují internet ? Čtou jenom noviny nebo pivního kurýra?

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 14 komentářů, poslední komentář: 25.09.2008 22:12 Komentovat
Pivo Josef25.09.2008 22:12
pivo je porad dobry, a cesky pivo bude vzdycky dobryyy http://www.promile.jeba.sk/usr/2969/
Umí to i velcí azijat01.09.2008 22:15
Včera jsem byl v Plzni na tzv.Gambrinus dni a čepovali tam z cisterny nefiltrovaný 13...
Re: Za starých časů Jenda20.08.2008 16:23
Výborně, za poslední větu děkuji. Chtěl jsem se vyjádřit ve stejném smyslu, ale lepší...
Pivo dřív Petr Hrkal17.08.2008 23:57
Nedokážu posoudit, jestli bylo dřív pivo lepší než dnes, to bych musel mít srovnatelné...
Re: Re: Bejvávalo, bejvávalo, dobře.... - Neberte to s tím Jarošovem tak tragicky.. Martin Prokop15.08.2008 00:26
Neberte to s tím Jarošovem tak tragicky.. Možná byl Žlutavský hospodský neumětel a...
Re: Bejvávalo, bejvávalo, dobře.... Fero Novak14.08.2008 20:54
Taky jsem pil jarošovské pivo ale postřehy pana Martina Prokopa budou asi o jiném...
Re: Bejvávalo, bejvávalo, dobře.... Roman Holoubek14.08.2008 17:25
Částečný souhlas. Také už nejsem nejmladší, ačkoli se tomu mé vědomí brání...
Bejvávalo, bejvávalo, dobře.... Martin Prokop14.08.2008 14:21
Pobavilo mě že tady staré pivo hodnotí mlaďoši, kteří to nezažili.. Výbuch mého...
Vyhledávání