úvod
homepage

Komentáře

článku: České pivo

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
 Zobrazit komentáře: podle času

Prazdroj, (Honza Kočka, 25.07.2008 13:29) celé vlákno | reagovat
No u Prazdroje na etiketach pisou "brewed" u piv varenych v Plznich, u ostatich "born", tedy neco jako puvoden, narozen, zrozen v Plzni...

Oni se ty velke pivovary celkove branili oznaceni ceske pivo. Jim to moc neprinese...
Re: Prazdroj, (Petr, 03.12.2008 17:02) celé vlákno | reagovat
To není správná informace. Definice českého piva byla původně tak široká, že se do ní vešlo úplně všechno, včetně surogace, enzymů, stabilizátorů pěny a podobně. Proto k podpoře Českého piva přistoupil Prazdroj až poté, co byla pravidla zpřísněna, ale i pak ne s velkou chutí, protože je stále příliš široká.
bojím se,že máme registraci České pivo ale nebudeme mít České pivovary!!!, (Martin, 28.07.2008 23:05) celé vlákno | reagovat
bojím se,že máme registraci České pivo ale nebudeme mít České pivovary!!!připadá mi,že PO KONCI VODNÍKŮ V ČECHÁCH PŘIŠLI NA ŘADU PIVOVARY!NEPŘIPADÁ VÁM TO?ŽE JE NEJHORŠÍ OBDOBÍ ZA 600LET V PIVOVARNICTVÍ!ŽE JE TADY KLONDAJK?MĚ JO!ROZKUPUJE SE TO TU,ZAVÍRÁ A LIKVIDUJE!VÍM O ČEM PÍŠU PRACUJU 15LET V PIVOVARNICTVÍ.MARTIN.NĚKDY MI JE Z TOHO DO BREKU CO SE TADY DĚJE!!!
Re: bojím se,že máme registraci České pivo ale nebudeme mít České pivovary!!!, (Petr, 29.07.2008 18:08) celé vlákno | reagovat
Ano? A ty víš jak chutnalo pivo třeba před 250 lety? Tak to potom jo.
Re: Re: bojím se,že máme registraci České pivo ale nebudeme mít České pivovary!!!, (Martin Jarosek, 02.08.2008 20:17) celé vlákno | reagovat
Ja osobne nevim jak chutnalo pivo pred 250 lety, ale jeste pamatuji kupr. leta 80., kdy skoro kazdy cesky lahvac mel chut i vuni. Dnes z polic supermarketu je nejlepsi pivo vzit a pres prodlouzenou zaruku jej rovnout vylit do hajzlu, nebot to ani nevoni, ani nechutna jen to miva peknou nalepku, coz je mozna dobre pro sberatele, avsak pivarum zustanou i tak prislovecne oci pro plac.
Re: Re: Re: bojím se,že máme registraci České pivo ale nebudeme mít České pivovary!!!, (Jiri.J, 03.08.2008 08:43) celé vlákno | reagovat
Bojím se, že to co říká Martin Jarošek je pravda. Jsa už též pamětníkem:-), nemohu nesrovnávat. Když si vzpomenu na doby, kdy se naše lahvové pivo dalo pít, tak je mi trošku smutno. Dnes by mě už skutečně nenapadlo si v obchodě nějaký lahváč zakoupit. Hlavně takové lahůdky jako výrobky SAB Miller a InBev, které si ponechali původní názvy českých piv.
Proto doporučuji: zajeďte si do bavorských Franků je tam cca 350 pivovarů a pivovárků. Všechny (tedy téměř všechny) vaří poctivé a chuťově znamenité pivo.
Re: Re: Re: Re: bojím se,že máme registraci České pivo ale nebudeme mít České pivovary!!!, (hroch, 05.08.2008 16:58) celé vlákno | reagovat
Kdo neochutnává nemůže posuzovat. Já můžu pouze polemizovat s větou v bavorských Francích všechny (tedy téměř všechny) vaří poctivé a chuťově znamenité pivo. Ale protože se snažím ochutnávat tak můžu říct ne všechny český piva jsou na vylití.
Uz je to tady, (Martin Jarosek, 27.07.2008 21:43) celé vlákno | reagovat
No to mne opet Gambrinus pobavil svymi blaboly
o vyrovnane chuti ceskeho piva. Pit to nejde, ale cloveka to alespon rozesmeje. Jen kdyby ten utrejch nebyl v kazde druhe hospode.To je spise smutne. Gambac vyrabeny v soucasnosti v zapadoafricke Gambii obdrzel predloni krasnou druhou cenu na jedne potravinarske soutezi. Prvni byla saratice.
Re: Uz je to tady, (Ludwig, 31.07.2008 13:07) celé vlákno | reagovat
""Gambac vyrabeny v soucasnosti v zapadoafricke Gambii obdrzel predloni krasnou druhou cenu na jedne potravinarske soutezi. Prvni byla saratice.""

Vynikajici citat!
Hlaska roku :-) :-) :-) :-) :-)!!!
České pivo - HI HI HI, (framax, 28.07.2008 12:55) celé vlákno | reagovat
Tak mám ten pocit, že když už to označení "České pivo" existuje, tak by především tento titul směly používat pouze a jen, malé, mini, mikro a pikopivovary a to co si vaříme doma. Jiné dle mého názoru vzhledem ke své "Eurokvalitě a nebo snad Eurokvantitě" by neměly mít nárok. Já nějak nevím, ale nejkvalitnější pivo je jen z těch malých pivovárků přímo v hospodách. Tedy znám jednu vyjímku a tou je pivovar Náchod a jeho speciály. Jinak jsou to jen žabí splašky. Ahoj všem Franta
Trumfy drží pivovarský svaz , (Zdeno, 27.07.2008 13:09) celé vlákno | reagovat
České pivo je pojem, který má svou hodnotu. A tu lze bud posilovat nebo devalvovat. Bude záležet na tom, jak Český svaz pivovarů a sladoven bude dbát na dodržování přijatých kritérií, do nichž, vedle místa původu a složení základních surovin, patří i kvalitativní ukazatele hotového piva jako je extrakt v původní mladině, obsah alkoholu, barva, hořkost, pH nebo míra prokvašení. I pro Plzeňský Prazdroj, který se k Českému pivu přihlásil svým Gambrinusem, to pak bude prubířský kámen. Sám jsem zvědav, jak se s ním popasuje, protože chuťový profil Garnbrinusu se jaksi zvolna mění…
Kdyby totiž profesní svaz opakoval faux paus jako před třemi lety, kdy se mu do mapy pro zeměpisné označení pojmu České pivo (nemůže kopírovat hranice státu, ale musí být označeno neměnnými geografickými body) nevešel Rodinný pivovar Chodovar a Zlatopramen, byl by to malér. Ten s mapou se záhy napravil. Ten s kvalitou by byl nevrtaný.
Jistě, některé velké pivovary jako Prazdroj a Staropramen pro České pivo příliš nehorovaly, ale neházel bych je do jednoho pytle. jak známo, třeba Budějovický Budvar nebo PMS Přerov, projekt České pivo na svazové půdě podporovaly. Hlavně proto, že České pivo má být především o kvalitě.
České pivo, (Fero Novak, 25.07.2008 16:30) celé vlákno | reagovat
Pokusil jsem se zareagovat na pár článků které dnes vycházejí v souvislosti pivem.
Základními požadavky pro užívání chráněného označení jsou nyní místo výroby ve vymezené zeměpisné oblasti, místo původu a složení základních surovin, použitá technologie typická pro výrobu českého piva a kvalitativní ukazatele hotového piva, jako jsou extrakt v původní mladině, obsah alkoholu, barva, hořkost, pH, míra prokvašení.
Dnes je však většina piva na trhu v Česku upravena HGB.Pokud HGB patří mezi technologii typickou pro výrobu českého piva tak klobouk dolů, proč tedy tato typická technologie byla před českými sládky tak dlouho tajena že ji začli masově používat až po revoluci.Fenomén české pivo však vznikal dlouhodobě nikoliv za posledních 19let.Z toho vyplývá, že kdo upravuje pivo HGB tak v podstatě nevyrábí české pivo i kdyby ho vařil v Horní-Dolní byť je to dle místa původu ČR.Proto si myslím, že pivo by mělo mít označení zda-li je upraveno metodou HGB, to bychom se divili kolik pivovarů oblbuje spotřebitele.Ječmen je drahý, i letos pivovary zdraží/ sice žně pořádně nezačaly ale už jsou jejích výsledky.Ani v letošním roce se konzumenti piva nevyhnou zdražení tohoto nápoje. České pivovary naposled zdražovaly loni - cena půllitru piva se zvedla v průměru o šest až osm procent. Odůvodňovalo se to extrémním růstem cen surovin. A letošní náklady, především na nákup ječmene a sladu, nebudou zřejmě nijak výrazně nižší. Pivovary tak podle odhadu šéfa Českého svazu pivovarů a sladoven nejpozději do konce roku zdraží. "V situaci, kdy jsou různé balené vody lacinější/ tady mělo být dražší/ než leckteré kvalitní pivo, není něco v pořádku. Není tomu náhodou naopak - silně předražená voda a pivo za odpovídající cenu.Přece jinak by pivovary nevykazovaly takové zisky.
Zdraví sládek
Gambrinus a české pivo, (Mirek, 25.07.2008 14:05) celé vlákno | reagovat
Nikdy jsem nevstoupil do žádné internetovské diskuse na žádné téma (radar, fotbal apod.), vždy jsem se snažil uchovat nadhled a tzv. „být nad věcí“. Nicméně po přečtení tohoto článku mi stoupl tlak, rozzuřil jsem se do běla, a tak jsem se rozhodl udělat výjimku a napsat komentář. Takže tedy: jestli tato odporná sračka, tento podvod na spotřebitelích dostane označení „České pivo“ a stane se jakýmsi vzorem pro ostatní piva, vlajkovou lodí našeho pivovarnictví, tak to je naprostá katastrofa. Představa, že nějaký cizinec jsem přijede a chce ochutnat echt české pivo a dá si tento patok a dle toho si udělá názor na naší pivní vyspělost, je fakt smutná. Ono na druhou stranu stejně nemá příliš mnoho alternativ. Trh je v drtivé většině obsazen samými velkými hráči a jejich produkty jsou podobně nepitelné jako GambriHNUS (např. Krušovice atd.) Nabízí se otázka, zda označení „České pivo“je relevantní, zda by to spíše nemělo být „Jihoafrické pivo“ apod. Měli bychom se vzdát té představy, že naše pivo je nejlepší na světě. To se sice mnohdy objevuje ve sdělovacích prostředcích, ale je to lživá propaganda. Výborné pivo není jenom ve známých pivně vyspělých zemích (Bavorsko, Belgie), ale třeba Mexiko (a tím nemyslím Coronu), Kanada a kupodivu třeba i některá polská piva (Piwo Mocne, Piwo Debowe atd…) Piva, která jsou u nás dobrá pocházejí pouze z malých minipivovarů a maximálně středně velkých pivovarů (např. Svijany, atd.), to je naděje českého pivovarnictví. Jinak standardizovaná desítka, spodně kvašená, prostě pivo plzeňského typu, chutná od všech našich pivních kolosů stejně, a to stejně nechutně….
Mirek
Vyhledávání