úvod
homepage

Komentáře

článku: České pivo

 Zobrazit všechny komentáře: podle vláken, podle času

Trumfy drží pivovarský svaz , (Zdeno, 27.07.2008 13:09) celé vlákno | reagovat
České pivo je pojem, který má svou hodnotu. A tu lze bud posilovat nebo devalvovat. Bude záležet na tom, jak Český svaz pivovarů a sladoven bude dbát na dodržování přijatých kritérií, do nichž, vedle místa původu a složení základních surovin, patří i kvalitativní ukazatele hotového piva jako je extrakt v původní mladině, obsah alkoholu, barva, hořkost, pH nebo míra prokvašení. I pro Plzeňský Prazdroj, který se k Českému pivu přihlásil svým Gambrinusem, to pak bude prubířský kámen. Sám jsem zvědav, jak se s ním popasuje, protože chuťový profil Garnbrinusu se jaksi zvolna mění…
Kdyby totiž profesní svaz opakoval faux paus jako před třemi lety, kdy se mu do mapy pro zeměpisné označení pojmu České pivo (nemůže kopírovat hranice státu, ale musí být označeno neměnnými geografickými body) nevešel Rodinný pivovar Chodovar a Zlatopramen, byl by to malér. Ten s mapou se záhy napravil. Ten s kvalitou by byl nevrtaný.
Jistě, některé velké pivovary jako Prazdroj a Staropramen pro České pivo příliš nehorovaly, ale neházel bych je do jednoho pytle. jak známo, třeba Budějovický Budvar nebo PMS Přerov, projekt České pivo na svazové půdě podporovaly. Hlavně proto, že České pivo má být především o kvalitě.
Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
Vyhledávání