úvod
homepage

Komentáře

článku: Suroviny – věčný to problém

 Zobrazit všechny komentáře: podle vláken, podle času

Re: Ležení v KEG, (hroch, 12.08.2008 12:39) celé vlákno | reagovat
Já vařím várku 50litrů a vždy 30l do kegu a zbytek do lahví. Stáčím dvanáctku při 4% zbytkové cukernatosti měřeno vinařským moštoměrem. Podle toho jak se situace vyvíjí v lahvích můžu buď tlak ze sudu pomocí uvolněného ventilu na narážeči odpustit, nebo naopak přidat z bomby (max 0,4bar). Ležím při 2stC. Když narazím, mám sud v lednici s vyvedeným kohoutem a tlačím CO2 s minimálním tlakem (skoro se nehne tlakoměr). Když jsem dříve i filtrovaný pivo držel na tlaku 1,8baru jako v hospodě tak se druhý den začlo sytit kysličníkem až z kohoutu tekla jenom pěna. Nikdy jsem neměl naraženo domácí pivo déle jak čtyři dny, a to stačilo po delší době vždy odpustit jen pivo z vedení cca 1,5dl. Jinak po těch třech dnech bych doporučil odrazit a pípu propláchnout a narážecí fitink otřít. Těsnění se mačká a zalepuje. Když trochu odtočíš tak můžeš celkem dobře nastavit kohout tak aby moc pivo nepěnilo a dovychlazené lahve jde natočit. Nejčastěji používám 2l džbánky s patentním uzávěrem nebo PET. Když tlak držíš na minimu tak ti 6kg bomba za 160Kč naplnění dojde jenom když ti někde uteče. Při tlakování na 2,5baru vydrží 6kg CO2 cca 15 50l sudů.
Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
Vyhledávání