úvod
homepage

Komentáře

článku: Hygiena při homebrewingu

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
 Zobrazit komentáře: podle času

voda, (Pivoňka, 12.07.2007 20:36) celé vlákno | reagovat
Nevím,do jaké rubriky a zda má vůbec cenu příspěvek na téma vliv vody na kvalitu piva psát,ale přesto tak činím.Už jsem to zkoušel v rubrice diskuze,ale odezva zatím žádná.Buďto je to způsobeno okurkovou sezonou,nebo a to spíš nezájmem na toto téma.Přesto si myslím,že vzhledem k tomu,že kvalita vody,jak je všeobecně známo má na chuť piva podstatný vliv,tak by se tomuto tématu měla věnovat větší pozornost .
a co síra?, (Měrka Petr, 04.07.2007 17:03) celé vlákno | reagovat
Zkoušel někdo desinfikovat pálením sirných knotů? Vinaři tak běžně desinfikují sudy i víno. Do piva bych to určitě nedával, ve víně síra způsonuje bolehlav, ale na desinfekci nádob by sirný knot mohl fungovat
Persteril, doébrý sluha, ale ....., (Pivař, 29.06.2007 21:14) celé vlákno | reagovat
Nikol - 10% persteril, raději zapomeňte. Jar a Savo jsou mi také proti srsti. Doporučuji co jde omýt mechanicky teplou vodou a jemnou drátěnkou.Nádoby s hrdlem třeba zdvojenou štětkou, co jde drátěnkou na štětce.Slabým roztokem (1%-2%) nádoby vystřikněte uvnitř. (střička , nebo malá plastová lahev s otvorem v zátce)Nechte působyt, roztok se rozloží na ocet a vodu, slabý zápach tolerujte, další oplach vodou totiž sterilitu potlačí.
Re: Persteril, (Franta, 29.06.2007 18:45) celé vlákno | reagovat
Jestli mohu malou poznámku na téma hygiena.
Persteril je dobrá věc, ale opravdu je nutno dbát na bezpečnost, protože se jedná o velmi silnou žíravinu s velmi čpavým zápachem. Kdo si ještě matně vzpomene, došlo před cca 10 roky dokonce k úmrtí pacienta v Sokolově, když zdravotní setra omylem podala perteril.
I při ředění na 3% se pořád jedná o žíravinu a je nutno použít rukavice a jiné pomůcky. Citlivější dokáže i v tomto ředění poleptat.
Druhá nepříjemná vlastnost persterilu je, že při desinfekci plastových nádob, které se používají např, jako spilka (např.nádoby "Mistr sladek"), nebo další pomocné nádoby, které slouží i jen pro přelévání sladiny, mladiny, absorbují velmi silný čpavý zápach persterilu. Je tedy nutno je poměrně dlouho odvětrávat, aby se tento ostrý kyselý zápach vytratil. Já osobně zde poté ještě provádím oplach těchto plastových nádob obyčejnou jedlou sodou, která neutralizuje zbytkové kyseliny.
U nerezu je vše samozřejmě jiné, tam stačí důsledný oplach
persteril, (Ondra Koucký, 15.06.2007 12:41) celé vlákno | reagovat
Ten persteril doporučuji používat tak 1 - 3%, u 10% byste si pěkně pobrečeli neb se z roztoku uvolňují poměrně dráždivé páry. Perstril lze v domácích podmínkách nahradit savem - pozor - všechny ošetřené povrchy a nádoby je pak nutno důkladně opláchnout vodou, aby tam nezbyly žádná rezidua chloru (chlornanu)!
Re: persteril, (, 20.07.2007 12:08) celé vlákno | reagovat
Doporučené aplikační koncentrace pro použití Persterilu jsou k dispozici na www.persteril.cz
Výrobce nyní nabízí několik koncentrací - 4%,15%,36%. Těchto koncentrací nelze docílit pouhým ředěním z obecně známého Persterilu 36 a liší se zejména bezpečností použití. Ke každé koncentraci (produktu) je stanoven poměr ředění pro aplikační koncentraci. Persteril 4 je látkou pouze dráždivou (stejně jako uvedené Savo) a vyniká svou účinností v nízkých koncentracích a díky svému složení je šetrný k životnímu prostředí. Pokud budete mít zájem o jakékoliv informace o produktech, vyplňte prosím formulář na webových stránkách. Na trhu se vyskytují falzifikáty Persterilu (ochranná známka společnosti), které nejsou dostatečně stabilní a obsah aktivních látek je nižžší než je deklarováno. Originální Persteril vyrábí pouze společnost CONLAC spol. s r.o. v Sokolově.
hygiena, (Petr Skala, 30.05.2007 09:53) celé vlákno | reagovat
Krásný den, vzhlem k tomu, že používám na vše nerz tak mi syn poradil před použitím vše lehce ožahnout let lampou. Dnes už jsou takové malé lampy na PB. Je to jeden z nejstarších způsobů hygieny a do dnes funguje.
Vyhledávání