úvod
homepage

Komentáře

článku: Hygiena při homebrewingu

 Zobrazit všechny komentáře: podle vláken, podle času

Re: Persteril, (Franta, 29.06.2007 18:45) celé vlákno | reagovat
Jestli mohu malou poznámku na téma hygiena.
Persteril je dobrá věc, ale opravdu je nutno dbát na bezpečnost, protože se jedná o velmi silnou žíravinu s velmi čpavým zápachem. Kdo si ještě matně vzpomene, došlo před cca 10 roky dokonce k úmrtí pacienta v Sokolově, když zdravotní setra omylem podala perteril.
I při ředění na 3% se pořád jedná o žíravinu a je nutno použít rukavice a jiné pomůcky. Citlivější dokáže i v tomto ředění poleptat.
Druhá nepříjemná vlastnost persterilu je, že při desinfekci plastových nádob, které se používají např, jako spilka (např.nádoby "Mistr sladek"), nebo další pomocné nádoby, které slouží i jen pro přelévání sladiny, mladiny, absorbují velmi silný čpavý zápach persterilu. Je tedy nutno je poměrně dlouho odvětrávat, aby se tento ostrý kyselý zápach vytratil. Já osobně zde poté ještě provádím oplach těchto plastových nádob obyčejnou jedlou sodou, která neutralizuje zbytkové kyseliny.
U nerezu je vše samozřejmě jiné, tam stačí důsledný oplach
Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
Vyhledávání