úvod
homepage

Hygiena při homebrewingu vytisknout článek

Přidáno: 29. května 2007  •  Autor: Nikol Krmenčíková
průměrné hodnocení Hodnocení: 0 hodnotících Hodnotících: 0 počet zobrazení Zobrazeno: 7540x

Můj další článek se bude týkat hygieny výroby piva doma, jelikož pracujeme s mikroorganismy, kteří nám produkují do piva oxid uhličitý a tolik důležitý alkohol:o), musíme pro ně naše prostředí připravit.

Kvasinka je mikroorganismus, který dokáže působit jak anaerobně ( bez přístupu kyslíku při výrobě alkoholu), tak aerobně ( s přístupem kyslíku při výrobě droždí). Jelikož ve vzduchu okolo nás poletuje mnoho mikroorganismů je hygiena velice důležitá.

Ve velkých pivovarech se používají kyseliny, louhy a další chemické látky pro udržení čistoty my se však spokojíme s tím co má doma každý.

Na střední průmyslové škole jsme používali persteril, kyselina, která ničí mikroorganismy, prý by měla být běžně k dostání. Postup sanitace je prakticky stejný, ale pozor tato kyselina je koncentrovaná, takže nezapomínejte při práci s ní na ochranné pomůcky obzvláště pak rukavice, taky si ji před použitím nařeďte asi jako deseti-procentní roztok (jeden dílek kyseliny, devět dílků studené vody). Taky nezapomínejte na chemické pravidlo, že kyselina se lije vždy do vody ne na naopak!!! Po omytí kyselinou, důkladně vše omyjte vodou, klidně i vícekrát!

Všechny nádoby, hadičky, naběračky, míchadla a cedníky doporučuji nejdříve důkladně vyčistit jarem nebo jakýmkoli jiným přípravkem na odmašťování na nádobí!!! Nepoužívejte rozhodně jiné přípravky než ty , co jsou určeny na nádobí, pokud chcete ovšem pivo konzumovat. A jako pro miminka, po důkladném odmaštění vše vyvaříme, pro ochutnávání, při kvašení nebo zrání piva, minimálně musíte přelít skleničku nebo naběračku horkou vodou z rychlovarné konvice.

Hygiena je pro vás homebrewáře velice důležitá taky z hlediska kontaminace, jenom tehdy když bude hygiena nádob a surovin stoprocentní máte zaručené kvalitní pivo. Nepočítám-li lidskou chybu při technologii vaření. Pivo vám může napadnout taky acetobacter, bakterie, která může způsobit octovatění, pivo by bylo kyselé.

Pokud budete na stáčení používat patentní lahve, rovněž doporučuji vlít horkou vodu do lahve hlavně důkladné omytí hrdla a uzávěru.

Pokud vám pivo kvasí v lednici s potravinami, nezapomínejte, že na zelenině a ovoci mohou být nekulturní kvasinky a jiné mikroorganismy (další zdroj kontaminace), když už to je ve stejné lednici doporučuji proto co nejméně otevírání kvasné nádoby a kontaktů s pivem. Tak dej bůh štěstí!

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 7 komentářů, poslední komentář: 20.07.2007 12:08 Komentovat
Re: persteril 20.07.2007 12:08
Doporučené aplikační koncentrace pro použití Persterilu jsou k dispozici na...
voda Pivoňka12.07.2007 20:36
Nevím,do jaké rubriky a zda má vůbec cenu příspěvek na téma vliv vody na kvalitu piva...
a co síra? Měrka Petr04.07.2007 17:03
Zkoušel někdo desinfikovat pálením sirných knotů? Vinaři tak běžně desinfikují sudy i...
Persteril, doébrý sluha, ale ..... Pivař29.06.2007 21:14
Nikol - 10% persteril, raději zapomeňte. Jar a Savo jsou mi také proti srsti. Doporučuji co...
Re: Persteril Franta29.06.2007 18:45
Jestli mohu malou poznámku na téma hygiena. Persteril je dobrá věc, ale opravdu je nutno...
persteril Ondra Koucký15.06.2007 12:41
Ten persteril doporučuji používat tak 1 - 3%, u 10% byste si pěkně pobrečeli neb se z...
hygiena Petr Skala30.05.2007 09:53
Krásný den, vzhlem k tomu, že používám na vše nerz tak mi syn poradil před použitím...
Vyhledávání