úvod
homepage

Komentáře

článku: Stručný návod na výrobu domácího piva

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
12
 Zobrazit komentáře: podle času

..., (Pivoňka, 05.07.2007 13:08) celé vlákno | reagovat
Chystám se uvařit stout a nemůžu sehnat pražený ječmen.Mám dvě možnosti,buďto si upražit ječmen sám,nebo použít barvící slad,mohl by mi někdo poradit,jaká varianta by byla lepší?Dík.
pražit, (Colega, 06.07.2007 11:58) celé vlákno | reagovat
Není nad vlastní pražený ječmen, má-li to být dry-stout. Jinak i barvicí stačí.
Re: pražit, (honza, 06.07.2007 13:24) celé vlákno | reagovat
Vy tu diskutujete od zacatku tohoto serveru, takze urcite zkusenosti mate. Nechcete sepsat par radek o tom, jak si doma jecmen naprazit? Pripadne jak si delate stout? Dekuji. Honza
Re: Re: pražit, (Tomáš, 06.07.2007 23:57) celé vlákno | reagovat
Tak já to dělám asi takhle- vezmu pánvičku, dám jí na zapálený sporák, nasypu ječmen a občas promíchám. za cca 10-15 min je z toho skoro uhlík, čili pražený ječmen. Má to podobnou chuť jako kafe a dokonce se to i tak používalo. Práce to není těžká, dokonce ani pánvička se nezničí a manželka taky neremcá, protože netuší, že je to do piva.
pivovárek na foto, (janeck, 09.06.2006 12:31) celé vlákno | reagovat
Dobrý den, na fotografii je opravdu krásný pivovárek a proto si myslím, že by bylo vhodné zde uveřejnit, jak technologické schéma tohoto krasavce, tak i technickou - projektční dokumentaci na jeho výrobu. Osobně si myslím, že nemusí být použita jen měď , ale může se i využít potravinářská nerezová ocel, které by byla pro většinu nadšené populace při výrobě dostupnější.
Předem děkuji.
návod, (bond, 15.04.2006 22:26) celé vlákno | reagovat
Připojuji se k prvnímu článku z 1.4. od pana Pataka a k poslednímu článku.Jedná se o stručný gafický nákres s popisky surovin a s časy spracování a dalšíh postupů při výrobě.Dále jsem také nenašel článek kde sehnat suroviny a návod jaké suroviny k různým druhům piva.Poslední dotaz je ke zmínce o " instantních surovinách " a jejich dostupnosti a postupu při spracování.Díky všem za odpovědi a tip.
Online shopik, (honza, 15.04.2006 22:15) celé vlákno | reagovat
Online shopik, kde si budete moct zakoupit vse potrebne, bude v provozu od kvetna. Vydame vcas o tom zed clanek
Kde sezenu suroviny?, (Douda, 15.04.2006 20:20) celé vlákno | reagovat
Mohli byste mi nekdo napsat, ktere suroviny - konkretne -potrebuji a v jakych mnozstvich. A hlavne, kde je muzu sehnat? Na tomto serveru jsem zadny obchod nenasel? Diky
kolik atmosfer, (Vladimir, 01.04.2006 15:45) celé vlákno | reagovat
Pod kolika atmosfery se ma spravne drzet sud piva?
Obrázek, (Radomil Patak, 01.04.2006 15:43) celé vlákno | reagovat
Ten pivovárek na obrázku je moc pěkný. Našel by se někdo, v jehož silách je udělat k obrázku popisky, co se v kterém kotlíku děje? To množství různých nádob mně nesedí k popsanému postupu vaření.
pivovarek, (Ondra Koucký, 01.04.2006 15:44) celé vlákno | reagovat
¨Pivovarek na obrazku je klasicka ctyr-nadobova varna. Uplne vlevo je vystiraci kad - tam se smicha voda se sladovym srotem. Doprava dolu od ni je rmutovaci kotlik - tam se rmut prihriva na cukrotovorne teloty a povaruje se. Nad nim je boiler na horkou vodu pro vylsazovani. Dalsi nadoba napravo (ta vrchni) je scezovaci kad, kde se oddeluje sladina od mlata a sladina steka do mladinove panve (uplne v pravo) kde probiha chmelovar. Horka mladina se pak spusti sikmo doleva dolu do usazovaci kade. kde se usadi kaly a mladina se schladi.
A kdy se tam přidá cukr?, (Radek, 01.04.2006 15:42) celé vlákno | reagovat
A kdy se tam přidá cukr?
cukr, (Ondra Koucký, 01.04.2006 15:42) celé vlákno | reagovat
Obecne nejsem moc pritelem pridavani cukru do piva, ale co se tyce toho sudovani, tak ho pridat do piva kdyz se pretahuje z kvasnic po tech 7 - 10 dnech dokvasovani. Neni to nutne, ale bez nej by hrozilo nebezpeci, ze pivo jiz nenatahne tlak. (smozrejme pokud pivo podchladite k 0 - 1 st.C a opatrne pretahnete hadickou, tak budou ztraty CO2 minimalni a pivo bude OK, nicmene ne kazdy ma moznost pivo takto podchladit a zajistit pri tom, ze nepremrzne)
hlavní kvašení, (Jan, 01.04.2006 15:40) celé vlákno | reagovat
5. den po zakvášení a sebrání deky z povrchu "kvasné kádě"(hrnce) jsem chtěl 6. den znovu sebrat deku a stáhnout a sesudovat, ale krásně (intenzívně) to kvasí dál. Teď nebudu 3 dny doma a nevím, zda tedy sesudovat nebo nechat v "kvasné kádi"?
Nemám možnost žádního měření kromě teploměru, teploty se drží mezi 6°C-9°C.
Sesudovat nebo nesesudovat, tot otazka..., (Honza, 01.04.2006 15:40) celé vlákno | reagovat
podle Ondry Kouckeho, naseho hlavniho "technologa", je lepsi sesudovat a nechat pripadne lezet ve vyssich teplotach, tedy 6-9 C. Az se vratite, ulozit do chladu. Je to pry lepsi, nez kdyby vam to pivo napadla kontaminace.

Hezky vikend

Honza
urcite sesudovat, (Ondra Koucký, 01.04.2006 15:41) celé vlákno | reagovat
este doplneni - dulezite take je, jak silnou mladinu kvasite - pokud je to cca 11-12 %, tak rozhodne doporucuji sesudovat, protoze jestlize kvasite kvasnicemi, co jsme rozdavali na workshopu, tak by se s velkou pravdepodobnosti stalo, ze by vam mlade pivo "propadlo" coz znamena, ze by prokvasilo vice nez je vhodne. Naseldky by mohly byt ruzne - pivo by behem dokvasovani netahovalo tlak, dale by mohlo dojit k nezadoucim chutovym zmenam zpusobenym propadem deky do piva a hrozila by, jak jiz honza napsal, mozna kontaminace.
postup doporucuji nasledujici: sesudovat a nechat pri teplote hlavniho kvaseni jeste tak ty tri dny, nadoba se velmi rychle natlakuje CO2, takze bude nutne ho odpustit. Dale v lezacke nadobe bude vetsi mnozstvi sedimentovanych kvasnic, takze pokud mate moznost, tak po cca 7 - 10 dnech bych podchlazene pivo jeste jednou opatrne pretahl do jine nadoby a nechal normalne dokvasovat. (- maly pridavek cukru by podporil opetovne natlakovani nadoby)
Srotovani sladu, (Rudolf, 01.04.2006 15:31) celé vlákno | reagovat
Neporadil by nekdo, jak nejlepe nasrotovat slad? Na setkani se mluvilo o hospodarskych srotovnicich a starych mlyncich na kavu z prodejen potravin, ale ani k jednomu nemam bohuzel pristup. Existuje jiny dostupny zpusob, pripadne bylo by mozne nekde nechat slad (i za uplatu) nasrotovat?
Diky za odpoved.
Rudolf
12
Vyhledávání