úvod
homepage

Komentáře

článku: V temném stylu II.

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
 Zobrazit komentáře: podle času

Lausitzer Porter, (Jiří Kaňa, 24.07.2008 20:15) celé vlákno | reagovat
Měl jsem teď Lausitzer Porter. Koupili jsme ho v podstatě omylem, protože jsme očekávali porter :-) On je to ale téměř nepoživatelný tlamolep, sladkostí může směle konkurovat nápojům z produkce Coca coly.
Alkohol 4,4%, vařeno v Löbau.
Re: Lausitzer Porter, (Ludwig, 24.07.2008 22:16) celé vlákno | reagovat
Souhlasim zcela s Tvym nazorem, Jiri.
Tenhle patok je zcela nepitelna sracka, ted nevim ale 100% jestli to doslazuji cukrem nebo sacharinem. Kazdopadne: neni to ""PIVO"", protoze pivo se nemecky rekne ""BIER"" a tohle slovo Bier na te etikete nikde nenajdes..
To je jeste v Nemecku nastesti tak udelany, ze tyhle sracky se nesmi jmenovat ""BIER"", protoze BIER musi byt uvareny podle Reinheitsgebotu.. bez cukru, bez sladidel atd..
TAKZE: Az priste zase budes v SRN kupovat pullitrovy lahvace s napisem napr. "Bierspezialität" nebo "Brauspezialität" a tak podobne.. tak to vrat zpatky do regalu, a kup jen to kde pisou "BIER"..
Uplne sileny mixtury vyrabi napr: Schwarzer Abt, Eibauer, Hanse Porter (4!! druhy sladidel) a dalsi..
Takze.. co neni ""BIER"".. to nebrat!!
Re: Lausitzer Porter, (Roman Holoubek, 25.07.2008 07:11) celé vlákno | reagovat
Také jsem jej měl (prodávali ho v klubu v Karlíně - tam najdeš jak perly, tak i takové sr...) Nu což, také jsem se nechal nachytat.
Re: Re: Lausitzer Porter, (Jiri.J, 25.07.2008 19:25) celé vlákno | reagovat
Holt je to už tak, moc se jim toto pivo nepodařilo, teda vlastně vůbec ne. Původně byl náš článek o Lužickém Srbsku delší, tak zbytek hážu na BLOG.
Brauerei Zwönitz, (Petr Žalio, 13.09.2007 14:42) celé vlákno | reagovat
Jinak více info na:
http://www.brauerei-zwoenitz.de/
Brauerei Zwönitz - Slávistovi, (Petr Žalio, 13.09.2007 14:23) celé vlákno | reagovat
On je Jura dobrej degutátor, ale zeměpis mu moc nejde:))
Takže do Zwönitz je to nejlepší z Chomutova po silnici č. 7 přes hraniční přechod Hora Sv. Šebestiána pak dál po 174 směr Chemnitz. Asi cc v půlce cesty mezi hr. přechodem a Chemnitz je městečko Marienberg, tam vlevo a po B171 přes Wolkenstein a Geyer do Zwönitz. Z Chomutova je to cc 65km, asi 1h jízdy autem.
To Slávista, (Jiri:j, 13.09.2007 10:32) celé vlákno | reagovat
Zwönitz
My jsme tam jeli přes hraniční přechod Moldava, když jsme jeli do Hannoveru. Jak je to daleko přesně nevím, řekl bych tak max. 50km. Je to pěkné městečko s hrázděnými domy na náměstí. tipl bych tak 10-15 000 obyvatel, ale byli jsme tam večer. Na mapě to bude přesnější. ta oblast stojí za to, kousek je i pivovar freiberg, ale to je úplná novostavba s CK...
To cHODY, (JIRI.J, 13.09.2007 09:08) celé vlákno | reagovat
Odpověď byla i pro M. Š.
Píšeme pro Kvasný průmysl čtvrtým rokem jakýsi seriál o zahraničních pivech a pivovarech.
Přiznám se, že to neděláme pro peníze, ale spíše proto, abychom si uspořádali naše pivní cestování. Vlastně je to taková naše pivní kronika. Jsa od přírody líný, donutím se to napsat pro časopis, ale ne pro sebe. O pivu schwarzbier jsme psali skutečně dost narychlo, tak se omlouvám za špatnou stylistiky a případné chyby. Příště se polepšíme:-)).
To co jsem napsal v diskusi na S-P platí, byla to kritika na web, kde se nic neodehrává a je ukázkou diletantství. Weby jako Pivni Info a Pivovary Info se mi líbí a každý den se na ně podívám. Dokonce pokud něco objevím, tak na Pivovary Info pošlu hned zprávu.
Teď jsem si pořídil skener a chystáme se zkopírovat fotky našich dávno zaniklých pivovarů a pivovarů funkčních jak vypadaly pře více než 10 lety. Budou tam lahůdky (vaření piva v Broumově Bylnici, Uh Ostroh, Vsacan , Žatecký mikro starý i nový...).
To JJ, (Chody, 13.09.2007 08:09) celé vlákno | reagovat
Zdravím do Brna, ale nevím, proč je Vaše odpověď adresována mně? Mně je tak nějak jedno, zda je něco opsáno či nikoliv. Jen mě zarazilo, že jednou se chlubíte, že již x let přispíváte do odborného časopisu a podruhé se vymlouváte, že jste článek psali narychlo a nejste žádní publicisté. Asi jak se Vám to hodí, že?
To Chody, (Jiri.J, 13.09.2007 08:05) celé vlákno | reagovat
Aby bylo tedy jasno. Už několikrát jsem se zmínil, že Michael Jackson nás velmi inspiroval.
A jak jsem již napsal: "Michael Jackson byl jen jeden a nikdo jej už nenahradí. Jeho následovníci budou po něm už jen paběrkovat". Tak my také pouze paběrkujeme.
Co se týče popisu technologií výroby (Schwarzbier a Berliner Weisse) jsou to informace slepené z více zdrojů, včetně návštěv pivovarů. Několikrát se nám stalo, že technologie, kterou popisoval Jackson už byla dávno změněna a modernizována (např. Lindemans, Berliner Weisse, Stein Bier ad.). Pokud užíváme, některé slovní vazby a obraty jako M.J. tak to je holt naše smůla. Rozhodně si neděláme žádné literární ambice, proto je text psán, tak jak je. Jde nám o to spíše rozšířit poznatky a doplnit nová fakta. Pro mě je pivo koníček a nic víc. K čemu by bylo opisovat nějaký text a prezentovat jej pod svým jménem?

Připadalo nám zbytečné uvádět na pivním webu zdroje, nejedná se přece o vědeckou práci, ani publikační činnost v "klasickém pojetí". Proto není dle mě nutné doprovázet text kompletním citačním aparátem, dle ISO. Naše zdroje jsou například i publikace z r. 1942, 1910. Samozřejmě, že v tomto směru využíváme bohatě i M. Jacksona, ale nemám pocit, že ho opisujeme.
Co se týče degustovaných piv, tak jsme všechna skutečně měli. Máme pečlivě vedenou databázi v elektronické podobě, takže je vždy po ruce. Naštěstí máme také dost přátel, které neustále otravujeme, obtěžujeme a úkolujeme. Oni nás za to na oplátku zásobují novými druhy piv, třeba z USA.
Např. japonské Schwarzbier a dortmunder o kterém ještě bude řeč nám dovezl sládek Jirka Kotýnek vařící nyní v Japonsku.
Eibauer a Zwönitzer, (Slávista, 13.09.2007 07:03) celé vlákno | reagovat
Z popisovaných piv jsem měl možnost ochutnat pouze Eibauer Schwarzbier a mohu potvrdit, že se jedná o vcelku povedené pivo. A ten minipivovar ve Zwönitz - jak daleko je to od hranice? A z kterého přechodu je to nejblíž? Dík za odpovědi.
Odpověď - to M.Štros, (Petr Žalio, 12.09.2007 19:53) celé vlákno | reagovat
Nevím, co myslíte opisováním? Jediná věta v článku, kterou používá MJ, a která se nám velmi zalíbila a s oblibou ji používáme je: "Je to dobrá ukázka daného stylu" O ničem dalším nevím.

Co se týče zmiňovaných piv a jejich hodnocení, tak ty opisujeme z našeho seznamu, který si vedeme při pečlivém ochutnávání těchto značek, či s degustací přímo v pivovarech. Tz. všechny piva co zde uvádíme jsme ochutnali.
Pokud je mi známo, tak z těchto Schwarzbierů se zmiňuje MJ pouze o 3 z nich. Co se týče aktuálnosti, tak degustace Schwarzbierů, o kterých se zde zmiňujeme proběhla před 10 měsíci-což zase není tak dlouhá doba?

Je také ale pravda, že nám dlouhou dobu encyklopedie MJ sloužila jako dobrý průvodce po evropských pivovarech. A také jsme mu nikdy neměli za zlé, když jsme přijeli do nějakého pivovaru ve Francii, Belgii či Německu a ten byl již dávno nefunkční.
Hold při takovém množství se nedá vše uhlídat. Hodně pivovarů stále ještě nevlastní internetové stránky a těžko se dá dozvědět, že např tisíc km vzdálený pivovar někde v EU již pře rokem zrušili.
I MJ, na svých aktualních stránkách píše, mimo jiné, o Biére de Garde - Septante 5, že se stále vaří v Brasserie Moderne de Terken v Roubaix a on se již min.2 roky vaří licenčně v Brasserie Grain ď Orge v Ronchinu, protože Terken byl uzavřen.
A takových neaktuálních věcí tam má také víc než dost. Ale to se bohužel opravdu nedá vše zachytit.

V CZ je to pro Vás jednoduché, Martine, ale jak se k Vám dostane info a tom, že zanikl nějaký farmářský pivovárek někde v Normandii či hospodský pivovar v bavorských Francích?

Pokud něco z našeho článku již není aktuální, tak se omlouváme a budeme rádi, když nás někdo z čtenářů upozorní, stejně jako v článku o Märzenu a již neexistujícímu pivovaru v Dachau.

Také nevím co si přivlastňujeme?

Jo a mimochodem žádní novináři nejsme, takže to nemůže být ani novinářská práce:)
PI, (Chody, 12.09.2007 19:53) celé vlákno | reagovat
Cože? Pánové JJ a PŽ nejsou žádní publicisté? Přitom se jeden z nich na jiném serveru chlubí "Sám s kamarádem píši již 4 roky o evropském pivovarnictví do Kvasného průmyslu, navštívili jsme spousty zahraničních pivovarů (našich snad téměř všechny) a ozkoušeli téměř 3000 druhů piva. Takže si myslím, že k "pivní žurnalistice mám co říci"."
k autorům článku..., (Martin Štros, 12.09.2007 18:53) celé vlákno | reagovat
Kdo se chystá oblast navštívit, ten takový článek nabitý užitečnými informacemi, při nichž se sbíhají všechny chutě, určitě ocení...
Ovšem...
Pokud je pravda, že autoři jen opisují (překládají) pivní encyklopedii, pak by bylo slušné ji v článku uvést jako zdroj. Stačilo by dole na konci knihu jednoduše odcitovat. Bylo by to férové vůči čtenářům. Takto si autor přivlastňuje něco, co není jeho. Je to nedopatření, nebo záměr?
Navíc by mě zajímalo, jak je při tomto způsobu novinářské práce zajištěno, že jsou informace platné a aktuální. Víme všichni, jak kolísá kvalita piv u nás, i jak se pivovary ruší, stejně jako vznikají nové. Několik (kolik vlastně ?) let starý průvodce je pak tak trochu mimo. A nedělejme si iluze, že někde na západ od nás je ráj, kde nedochází k poklesům kvality či zavírání pivovarů.
Děkuji za případná vyjádření autorů.
To M. Rambousek, (Jiri.J, 12.09.2007 16:07) celé vlákno | reagovat
Článek byl psán poměrně narychlo. |Nejsme žádní publicisté, ale ssnažíme se přispěět faktografickými údaji.
Je-li, M. Rambousek majitel minipivovaru v HR.Kr., tak bych mu rád položil několik otázek, ohledně jeho piva. Ozkoušel jsem vynikající fíkové a zajímalo by mě o něm trochu více.
To: M. Rambousek, (Petr Žalio, 12.09.2007 13:27) celé vlákno | reagovat
Co myslíte tím jednoduchým a jednoznačným dělením u Pilseneru a Lageru?Díky
Informace, (honza, 12.09.2007 06:40) celé vlákno | reagovat
No ja se ted aspon priucil, ze mam dobroty temer za rohem(mereno vzdusnou casrou z Decina...). A jejich charakteristika piv u me nad stylem prevazuje. A to by se nejspis dala take pripsat vlivu M.J.
Styl M. Jackson ano i ne, (Michal Rambousek, 12.09.2007 01:16) celé vlákno | reagovat
Bravo chlapci,
na jednu stranu "dokonalá ukázka daného stylu", tj. pivní publicistiky ve stylu českého překladu knihy Michaela Jacksona Encyklopedie piva, (sám ji doma vlastním a čtu si v ní již deset let před spaním každý druhý den...) a co je velmi důležité - se spoustou informací, na druhou stranu by to chtělo něco svého, tj. alespon trochu vlastní publicistický styl, jinak by to mohlo vyústit v jakousi sterilitu! A co se týče ležáku a pilsneru, já toto dělení na jednoznačné kategorie zdaleka nevidím tak jednoduše jako vy, takže ještě budeme na toto téma pokračovat!
Vyhledávání