úvod
homepage

V temném stylu II. vytisknout článek

Přidáno: 12. září 2007  •  Autor: Jiří Jobánek & Petr Žalio
průměrné hodnocení Hodnocení: 1 hodnotících Hodnotících: 4 počet zobrazení Zobrazeno: 7650x

Hořkou čokoládou mezi německými pivy lze směle nazvat styl piva Schwarzbier. Nejedná se o klasické tmavé pivo reprezentované především mnichovským tmavým ležákem, nýbrž o svébytný regionální produkt.

Další vynikající ukázky piva typu Schwarzbier naleznete po celé oblasti bývalé NDR.
Moderní drážďanský pivovar Feldschlößchen vaří Schwarzbier pod názvem SCHWARZER STEIGER- Schwarzbier (4,8% obj. alk.) s buketem po fialkách. Pivo má mocné chuťové aroma po moca kávě a po čokoládě. Má poněkud lehčí tělo, avšak neschází opět chutný, typický pražený akcent po hořké čokoládě. Je to dobrá ukázka tohoto stylu. Posezení se sklenicí tohoto piva na některé restaurační zahrádce, s výhledem na panorama Drážďan, při západu slunce, může být skutečně mocným zážitkem.

Jiným, dobře chuťově vyváženým pivem tohoto typu je i pivo Eibauer- Schwarzbier. Jeho výrobce, pivovar Münch- Bräu v městečku Eibau ležícím asi 8 km za hraničním přechodem Varnsdorf, je třetím největším producentem tmavého moku v Německu.
EIBAUER- Schwarzbier (EPM 11%, 4,5% obj. alk.) je, jak jinak, výrazně tmavý. Buket má po mléčné čokoládě a fialkách. Je tělnatý, lehce olejovitý a výrazně plný. Je to mimořádně chutná ukázka daného stylu, s bohatým čokoládovým aroma a dobrým praženým akcentem v doznívání. Celkově je toto pivo velmi příjemné a dobře vyvážené.


Mimochodem, pivovar toto pivo prezentuje jako svůj vlajkový produkt. Kromě tohoto tmavého piva se zde vaří i silnější KLOSTERBIER (EPM 13%, 5,3% obj. alk.) navazující na tradici starého klášterního pivovaru Klosterbrauerei St. Marienthal. V podstatě se jedná o silnější variantu Eibauer- Schwarzbier. A jako by toho tmavého nebylo dost, tak se zde ještě pivaři podbízí lehkým tmavým LAUSITZER DUNKEL (4,2% obj. alk.) ve stylu holandského "oud bruin" o kterémžto stylu jsme na stránkách SP již psali a k jehož odkazu se zdejší pivovarští otevřeně hlásí. Toto pivo je šťavnaté, avšak bohužel až příliš sladké. Pivovar v Eibau byl založen v r. 1810. V minulosti se i zde, podobně jako v celé oblasti Lužického Srbska vařil i Porter.

A ještě několik dalších značek stojích za ochutnání.
FREIBERGISCH- SCHWARZES BERGBIER (4,9% obj. alk.)
Suché, pražené, čokoládové. V závěru lehce ostré (po paprice, chilli a snad i zeleném pepři).
Výrobce: Freiberg Brauhaus AG. Freiberg.
BÖHMISCH BRAUHAUS- Edel Sünde Schwarzbier (4,6% obj. alk.)
V chuti po mléčné čokoládě. Méně pražené, lehce květinové.
Výrobce: Privatbrauerei Böhmisch Brauhaus GmbH. Großröhrsdorf.
STERNBURG- Schwarzbier (4,9% obj. alk.)
Barva spíše hnědá, pro daný styl netypická. V chuti příjemné, sladší. Zachovává si i stopu po praženém sladu.
Výrobce: Leipziger Brauhaus Zu Reudnitz (Oetker Group). Leipzig.
SCHWARZER HERZOG (EPM 11,4%- 11,6%, 5,0% obj. alk.)
Standardní, tmavý schwarzbier, s lehce nakyslými podtóny.
Výrobce: Hofbrauhaus Wolters (InBev). Braunschweig. Dolní Sasko.

Berlín nabízí svým návštěvníkům hned tři piva ve stylu Schwarzbier:
SCHULTHEISS- LAGER SCHWARZ (4,9% obj. alk.)
Výborné, typické schwarzbier. Výrazně suché s chutí po hořké čokoládě. Toto pivo bylo dokonce cca přede 2-3 lety k dostání na pivních slavnostech v Třebíčí pod názvem: "Berliner Schwarze".
Výrobce: Berliner- Schultheiss- Brauerei GmbH. Berlin.
MÄRKISCHER LANDMANN- Schwarzbier (EPM 11,6%, 4,9% obj. alk.).
Vyrábí se od r. 1995. Plný, tělnatý a dobře chuťově vyvážený.
Výrobce: Berliner Kindl Brauerei. A. G. Berlin. Potsdam. Anno 1872. Lahvové 0,5l.
BERLINER BÜRGERBRÄU- BERNAUER SCHWARZBIER (EPM 12,5%, 4,9% obj. alk.)
Chutné, kořeněné, výrazně sladové. Poměrně lehké tělo. V chuti rovněž stopy po pečivu a rumu.
Výrobce: Berliner Bürgerbräu. Berlin- Köpenick. Anno 1869.


Piva typu Schwarzbier vyrábí v regionu bývalé NDR i nové minipivovary. Tak tedy alespoň jeden příklad. Brauerei und Gasthof Zwönitz založený r. 1997, pyšnící se označením: "první hostinský pivovar v Krušných horách (Erzgebirge)". Pivovar má ve svém portfoliu mimo pilsener a tmavý ležák i vynikající Schwarzbier ZWÖNITZER NACHTWÄCHTER- Schwarzbier (4,9% obj. alk.). Je to mimořádně chutné pivo. Snad jeden z nejlepších příkladů tohoto stylu. Je chuťově velmi bohaté a komplexní. Krémově hladké a jemné, ale přesto intenzivně suché a pražené po hořké čokoládě a praženém sladu. V pivu jsou přítomny i jemné podtóny po sušeném ovoci (snad hruškách, švestkách?) a tmavém třtinovém cukru. Pivovar užívá klasické technologie, tedy varna, otevřená spilka a ležácké tanky. Piva jsou rovněž distribuována v lahvích. Roční výstav se pohybuje okolo 500hl. Interiéry pivnice tvoří několik útulných místností, jimž vévodí obrovský sál. Vše zařízeno v duchu selského stylu a nutno říci, že vcelku vkusně. Výborně se zde vaří a i ceny jsou velmi příznivé. Pokud by jste měli někdy náhodou cestu kolem, tak rozhodně neváhejte a zaskočte alespoň na jednoho malého Nachtwächtra.
Výrobce: Brauerei und Gasthof Zwönitz. Zwönitz. Sasko. Anno 1997.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 18 komentářů, poslední komentář: 25.07.2008 19:25 Komentovat
Re: Re: Lausitzer Porter Jiri.J25.07.2008 19:25
Holt je to už tak, moc se jim toto pivo nepodařilo, teda vlastně vůbec ne. Původně byl...
Re: Lausitzer Porter Roman Holoubek25.07.2008 07:11
Také jsem jej měl (prodávali ho v klubu v Karlíně - tam najdeš jak perly, tak i takové...
Re: Lausitzer Porter Ludwig24.07.2008 22:16
Souhlasim zcela s Tvym nazorem, Jiri. Tenhle patok je zcela nepitelna sracka, ted nevim ale 100%...
Lausitzer Porter Jiří Kaňa24.07.2008 20:15
Měl jsem teď Lausitzer Porter. Koupili jsme ho v podstatě omylem, protože jsme očekávali...
Brauerei Zwönitz Petr Žalio13.09.2007 14:42
Jinak více info na: http://www.brauerei-zwoenitz.de/
Brauerei Zwönitz - Slávistovi Petr Žalio13.09.2007 14:23
On je Jura dobrej degutátor, ale zeměpis mu moc nejde:)) Takže do Zwönitz je to nejlepší z...
To Slávista Jiri:j13.09.2007 10:32
Zwönitz My jsme tam jeli přes hraniční přechod Moldava, když jsme jeli do Hannoveru. Jak...
To cHODY JIRI.J13.09.2007 09:08
Odpověď byla i pro M. Š. Píšeme pro Kvasný průmysl čtvrtým rokem jakýsi seriál o...
Vyhledávání