úvod
homepage

Komentáře

článku: Degustační ohlédnutí za speciály

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
 Zobrazit komentáře: podle času

Pivní archív v Praze, (večerníček, 05.11.2009 21:21) celé vlákno | reagovat
V jungmanově ulici máme asi stovku druhů většinou belgických piv plus další často unikátní archívní a ročníková piva (Gouden Carolus cuvéé van den Keiser 2001, Pannepot Grand reserva 20006 aj.
cheesy, (kacenka, 21.03.2009 18:40) celé vlákno | reagovat
dobra reklama...
Belgicka piva v Cheesy, (Jan Pisa, 01.12.2008 13:16) celé vlákno | reagovat
Chtel bych jen upozornit, ze docela celkou nabidku belgickych piv maji v obchodech Cheesy. Maji tam nekolik druhu trapistickych piv a piva Lindemans. Jejich obchody jsou uz ve spouste velkych mest. Veskery seznam je na :
  www.vemeno.cz
Lambic, gose, (honza, 14.08.2007 11:43) celé vlákno | reagovat
Z lambiku mi nejvic chutna De Cam, ktereho jsem poprve ochutnal ve zminovane pivnici Delirium Tremens. A pak HAnsens. To je opravdu pochutnanicko:)

Jak moc je dostupne Gose v lahvi nevim, privezl mi ho z Nemecka ctenar.
Re: Lambic, gose, (Ludwig, 21.06.2008 21:33) celé vlákno | reagovat
Dostupnost GOSE v Nemecku je velice mizerna.
je to styl piva ktery se vari jen a vyhradne v Lipsku, a pokud se to prodava nekde mimo Lipsko, tak jedine ve velmi specialnich pivnich obchodech..
Minus: Tezko k dostani.
Plus: Vic jak 1 rocni min. trvanlivost!!
Belgie, (Zbyněk Holan, 20.08.2007 16:51) celé vlákno | reagovat
Pro Martina: P.B. radí správně, tady v Čechách se obrať na intrat.cz. Mají Trappisty tuším všechny a Lindemanse viz jejich stránky. Já si objednal 21 lahví každou jinou...

V Belgii doporučuji Cantillon přímo v Bruselu nedaleko Grand Place - Grote Marktu - tj. hlavního náměstí, je to od něj 10 min pěšky.

Na podzim se chystají pivní akce v Bruselu - dám ještě vědět konkrétně co.

Pro Petra Ž.: pravý lambiek od Boona, v Belge Queen mají jeho sortiment i ten Kriek je výborný řekl bych skutečně lepší než Lindemansův...
Oud Beersel, (Petr Žalio, 14.08.2007 13:17) celé vlákno | reagovat
Tak to je opravdu výborná zpráva! Neuvěřitelné. My jsme mluvili s tatíkem těsně před smrtí - cc konec r.2002.
Dal nám i speciál. várky.
Jsem zvědav co vytvoří-kluci?:) Jen jestli si nevzal, chudák tatík, tajemství s sebou do hrobu..uvidíme
LAmbiky, (honza, 14.08.2007 12:26) celé vlákno | reagovat
Hansens je porad stejn edobrej. NAposledy jsem ho mel vloni v breznu, snad se k nemu dostanu l letos v zari v Bruselu.

Tebou zminovane lambikare jsem nikdy nemel, nemuzu posoudit. Jinak Oud Beersel uz znovu vari. Po te co stary pan uz nemohl(tusim ze mu bylo nejakych 80 let), mladi to po nem nechteli prevzit, dva tri roky to bylo zavrene, zacali predloni znovu varit nadsenci, kteri to koupili. Tak pokud dobre pocitam, tak pristi rok by myl byt jejich lambik znovu na trhy. Zatim varili psenicne (od witu odlisne) pivo.
Lambická - nostalgická:), (Petr Žalio, 14.08.2007 12:01) celé vlákno | reagovat
Podařilo se mi v zimě koupit celý sortiment lambicků od De Cam, včetně starých (OUDE) atd. Takže teď v létě je konečně degustujeme a porovnáváme. Opravdu lahůdky.
Hansena(Dworp) jsme neměli už hodně dlouho:)), doufám, že je pořád dobrej?
Jinak ve Dworpu jsme ještě měli tu čest ochutnat v r. 1994, těsně před zavřením, druhýho blendera lambicků DE KONINCK-ten byl taky vynikající!!
Vedle v Beerselu kromě posledního fungujícího 3 Fonteinen, byl fantastic Oud Beersel-ten určitě znáš a byl tam ještě jeden blender (nevím jméno?-neznáš?).
Výborný byl DE NEVE v Schepdalu (zavřen v r. 1994) značku pak vyráběl Belle-Vue. VAN DER LINDEN v Halle kousíček od BOONa (taky kaput) - byl taky mňamka.
Škoda jich...
Dobrá lambická?, (Petr Žalio, 14.08.2007 10:42) celé vlákno | reagovat
To Zbyněk Holan:
Díky za tip na čepovaný lambic od Boona. Předpokládám, že se jedná o čistý Lambic?
Co se týče produktů od Lindemanse, tak ty jsou dnes bohužel většinou již komerčněji orientovány. Pivovar se podbízí zákazníkovi a jeho lambicy jsou sladší a míň komplexnější. Jedinou vyjímkou je vynikající nekomerční Lindemans - Cuveé René-souhlas. To stejné Timmermans atd. Pamatujeme si je ještě z první poloviny 90. let, kdy byly ještě trpké a výborné.

V součastné době je už jen pár výrobců s kvalitním lambicem: Cantillon (Brusel), 3 Fonteinen (Beersel), De Cam (Gooik), Girardin (St.Ulriks-Kapelle), Boon (Leembek), a blendárna Hansenns (Dworp).
Ostaní dobří výrobci nepřežili a zbytek se bohužel čím dál víc soustředí na komerční uspěch. Ustupují od trpkosti a komplexnosti a nabízí sladší a méně zajímavé lambiky. Navíc používají na ochucení, místo tradičních višní a malin, i jablka, banány, broskve, exot. ovoce a podobné nesmysly.
Ale je pravda, že si pro sebe či okrajově ještě umí navařit dobrý lambik-např. právě zmiňovaný Cuveé René apod.

To Honza: potěšil jsi mne, že typ GOSE i lahvují. Lze koupit i mimo pivovar?
Belgická piva, (Petr Buriánek, 14.08.2007 08:45) celé vlákno | reagovat
To Martin: Piva pivovaru Lindemans (+trapistická piva) lze zakoupit v Praze v: www.intrat.cz . Něco se dá také sehnat v pivní galerii v Holešovicích (ale o něco dráž). Jinak při cestě okolo doporučuji zastavit se v Pablos Tacos v Pelhřimově. Např. Lindemans Kriek a Framboise tam měli naposledy i točené, Rodenbach Grand Cru, Hoegarden Rosé, Cuveé René Grand Cru lahvové (několik desítek druhů lahvových belgických piv).
Poznejte belgicke specialy, (honza, 14.08.2007 07:27) celé vlákno | reagovat
kdo chce opravdu poznat belgicke specialy, necht vyrazi do Belgie zacatkem brezna pristiho roku. To se bude v meste Sint-Niklaas poradat dalsi rocnik pivniho festivalu Zythos, ktery opravdu stoji za navstevu. A ten samy vikend se porada kazdorocni posledni varka v pivovaru Cantillon v Brusellu a v patek maji sraz vsichni lambikari nedaleko Bruselu - Noc velek zizne.

Kombinace techto tri akci je opravdu ojedinela a stoji rozhodne za navstevu!
Dotaz, (Martin, 14.08.2007 07:22) celé vlákno | reagovat
Ahoj Zbyňku,
je prosím Tě v Praze obchod, kde se dá koupit alespoň polovina tvé belgické ochutnávky?

Díky za odpověď

Martin
Belgická piva, (Zbyněk Holan, 14.08.2007 00:56) celé vlákno | reagovat
Nyní jsa na dva týdny v Bruselu, musím konstatovat po ochutnání x různých výrobců lambiců a na nich založených druhů gueuze, kriek, framboise, rosé, faro - že nejlepší z výrobců se mi jeví Lindemans - jeho neslazený gueuze Cuveé René Grand Cru je lahodný, stejně jeho Faro a Kriek a Framboise. Jinak dále mi zde chutná Hoegarden Rosé - novinka Hoegardena pšeničné s příchutí kriek a framboise dohromady! Mystic lemon velmi dobrý! A dnes jsem pil Boon lambiek ongefilterd - nefiltrovaný čepovaný lambic v restauraci Belge Queen v Gentu - doporučuji ! Jak restauraci tak lambic. P.S. dnes odpoledne půjdu do restaurace Delirium Tremens! A dám si Rodenbach Grand Cru....
Vyhledávání