úvod
homepage

Komentáře

článku: Degustační soutěž. Ale jak ji organizovat?

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
 Zobrazit komentáře: podle času

nealkopivo vítězem - pozdě, ale přeci, (Tomáš Erlich, 28.08.2007 12:34) celé vlákno | reagovat
Tak jsem zde inzeroval doplnění informací, kdy nealkoholické pivo v Polsku vyhrálo degustační soutěž.
Vzhledem k tomu, že odpověď od našich polských přátel trvala poněkud déle, doplňuji svoji informaci ( a také poopravuji ) až nyní, za což se příp.omlouvám.
V Polsku titul Pivo roku dostává pouze jedno pivo a to bez ohledu na kategorie ( žádné tam nejsou ). V roce 2006 druhou cenu ( a nikoliv tedy první ) dostalo "tmavé" pivo Caramel,
sladové nealko z malého pivovaru ve Zwierzynce vedle Lubliny.
Mild Ale - Bitter?, (Petr Žalio, 12.08.2007 12:08) celé vlákno | reagovat
Hmm...tak tos nás moc nepotěšil. On se Mild dělá ve 3 verzích- světlý, zlatý, tmavý.
A co tak aspoň Bitter nebo Extra Special Bitter, ale tak cc 12 Plato aby tam vynikl chmel, když je to silnější tak se schová za sladem.
Mildy a jeich vareni u nas, (honza, 11.08.2007 18:21) celé vlákno | reagovat
To vis ze jsme se o tom bavili. Zkouseli jsme jich asi deset, nektere mely i prazene tony, dokonce i kourove pozadi, proste parada.

Jenze tim, ze jedna o lehke pivo, suroviny si musis dovezt, tezko by se to prodavalo. Za stejnou cenu mozna jeste prdas pivo IPA,ale mild tezko - kdyz tedy vezmeme,ze IPA muze byt 16, vyraznejsi chmel atd. Jemnou komplexnost tezko nekdo oceni...
Mild Ale, (Petr Žalio, 11.08.2007 14:16) celé vlákno | reagovat
Tak to se shodneme. Dle nás je typ Mild Ale opravdu vynikající, ne-li nejlepší. Máš pravdu, je to krásně komplexní Ale. Souhra sladovosti, ovocnosti a chmelenosti. Škoda že je tak nedoceněné.
Co se týče síly, jedná se jak říkáš o 8 - 10 Plato, protože to byla původně piva určená k občerstvení pro dělníky po namáhavé práci. Vařila se ve větších městech a dodávali je do dělnických čtvrí a okolí továren apod. Nic méně právě proto, že jsou lehčí tam nádherně vyniknou chutě, které jsou jinak potlačené.
TIP: nechcete MILD ALE zkusit uvařit u nás?? To by byla pecka! Jinde kromě VB a USA tento typ ještě neudělali. Já myslím, že Honza Šuráň by to určitě zvládl..
Popřemýšlej:))?
Mild, (honza, 11.08.2007 14:06) celé vlákno | reagovat
Bohuzel tyto mildy byly vetsinou jen v sudech. Asi deset jsme jich ochutnali S hOnzou Suranem. Nebylo spatne, i kdyz nas vitez by to nebyl. Na druhou stranu by se na "bednu" vesel.

Vseobecne muzu rict, ze kategorie piv mild mi vseobecne chutnala nejvic, protoze tyto piva mivaji nejkoplexnejsi chut na rozdil bitteru, extra bitteru a best bitteru, ktere hraji hlavne na horkost a pripadne ale-ovitost (takovou tu mydlovistos, lehkou "hnilobne" syrovitou slozku). Problem ale je, ze se vetsinou jedna o lehka piva s alkoholem od 3,2% po 5%(jedina vyjimka ma 6,2%), tudiz se vlastne jedna o osmicky az desitky.

Mild Ale, (Petr Žalio, 11.08.2007 12:20) celé vlákno | reagovat
Čau Honzo. Tak jsem se dočetl na Camra strankách, že vyhrál Hobsons Mild Ale z Shropshire. Měl by to být typ Dark Mild Ale. Chutnals? Dobré? Kdyžtak, prosím, dovez vzorek, pokud ho mají i v lahv. podobě. Dík.
nealkopivo vítězem, (Tomáš Erlich, 10.08.2007 22:52) celé vlákno | reagovat
Jenom malá technická... Honza to sice myslel jako ironii, ale není to tak dávno, kdy tmavé nealkoholické pivo pivo porazilo v Polsku při jedné z degustačních soutěží nejen ležáky, ale dokonce i místně tolik oblíbené portery!!!! Zjistím zítra u našich přátel z Bractwa piwnego, kdy přesně to bylo a co to bylo za pivo....
degust, (JR, 08.08.2007 16:50) celé vlákno | reagovat
U malých to občas docela sedne, ale velký pivovary snad degustují chemici.....nebo reklamní agenti.
Info, (honza, 08.08.2007 16:10) celé vlákno | reagovat
To bohuzel nestiham. Zkusim sepsat postrehy na pristi tyden. Ted nestiham napsat clanky ani tento tyden:(
CAMRA, (Petr Žalio, 08.08.2007 16:02) celé vlákno | reagovat
Se máš:)) tak se budem těšit. Dobrou chuť a užij si to!
TIP: Možná každý den obohatit server nějakými střípky (novinky, zajímavosti ap) z festivalu? To by nebylo vůbec špatné:)
Londyn, (honza, 08.08.2007 15:59) celé vlákno | reagovat
Jo, jo, sedim v Londyne v internetove kavarne a procitam si svet piva. Neco urcite sepisu, protoze tu mam jak dobre, tak i spatne zkusenosti, poznatky...
CAMRA Festival, (Petr Žalio, 08.08.2007 15:53) celé vlákno | reagovat
Čau Honzo, asi už jste zpět z CAMRA Great Beer Festival? Jsme napjatí, doufám, že něco napíšeš? Dík
Mild Ale, (Petr Žalio, 08.08.2007 15:47) celé vlákno | reagovat
Já myslím, že Mild Ale by naopak lidem chutnalo. Alespoň dle naší zlušenosti při degustacích tento styl mnoha známým, co tento druh měli poprvé, velmi chutil.
Osobně si myslím, že tento ustupující druh piva by si zasloužil větší pozornost. Jedná se o vynikající a nedoceněnou lahůdku!
Camra, (honza, 08.08.2007 15:07) celé vlákno | reagovat
Tak jsem se vcera dozvedel, ze Camra uz ma nejakych 86 tisic clenu. Tak se omlouvam za mylny udaj.


A Sampionem UK pro tento rok se stalo pivo kategorie "mild", ktere by u nas asi moc lidi nepilo. To jen tak na okraj. A od lidi, co byli v degustacni komisi vim, ze pry nektere piva zarazena clenskou zakladnou do vyberu nebyla moc povedena. Tak se podivovali, jestli to byly nepovedene vozrky nebo cim to mohlo byt.
Degustace v ČR?:), (Petr Žalio, 07.08.2007 13:24) celé vlákno | reagovat
Honzo, nevím jestli ten článek nebyla ironie:). Nicméně většina členů CAMRA jsou skuteční odborníci a fajnšmekři, kteří mají většinou nadegustováno tisíce piv, druhů, stylů apod. Jejich chuťové pohárky jsou již perfektně vycvičené. Znají dobře všechny pivní druhy světa. Dokáží porovnávat, popisovat, hodnotit vše v souvislostech, otevřeností a návazností na historii daných druhů piva atd atd.. To stejné v USA.
Pokud jsem dobře počítal, dle posledních údajů, tak počet všech pivních světových kategorii se dnes blíží k číslu 100!!
Co by se asi hodnotilo u nás, když zde nalezneme 3 pivní kategorie?:) a to ještě s odřenýma ušima.
Navíc s podobnými názory, jako že třeba Oatmeal Stout či Baltic Porter jsou prostě černé ležáky:)) se asi dá těžko něco uskutečnit.
Mimochodem, dělali jsme degustaci TOP 10 USA Beers (pošleme i na SP). Výsledek? Neskutečný chuťový nářez!
A to už jsme si mysleli, že nás nic nerozhází:)) Překonaly i ty NEJ anglická piva.
PS: tak se mějte na Great CAMRA Festival a pak podrobně poreferujte. Já můžu jen tiše závidět, sádra ještě 2 týdny, snad mi to vyjde příští rok..
Degustační soutěže, (Tomáš Maier, 07.08.2007 01:18) celé vlákno | reagovat
Honzo, poníženě děkuji, že jsi nás (SPP) přirovnal k naší partnerské organizaci CAMRA :-).
Ale vážně, holt jiný kraj, jiný mrav. U nás ještě bude trvat hezkou řádku (možná desítek) let, než budeme schopni pořádat degustace alespoň v deseti kategoriích pivních stylů. Pevně věřím, že už není daleko doba, kdy bude možno ocenění SPP rozšířit o nějaké další pivní styly, nejblíž k tomu má asi pšenice.
Loni v září jsem byl na patrně poslední exkurzi v Branickém pivovaru, která byla pořádána pro novináře (nečestně jsem si půjčil od kamaráda novinářský průkaz) a mimo jiné jsem se dozvěděl, že pivo z Braníka je nejoceňovanější pivo na různých soutěžích, takže musí být nejlepší...
Různé degustační soutěže holt lecos napoví, nicméně je nutno je brát přece jen poněkud rezervovaně.
Proč degustační soutěže ???, (Zbyněk Holan, 07.08.2007 00:53) celé vlákno | reagovat
Mě třeba výsledky degustačních soutěží, skoro vůbec nezajímají. Ano přečtu si výsledek, ale dokud pivo neochutnám sám nezastávám k němu žádný postoj. Mám svůj vlastní žebříček, který se neustále mění, protože se mění i piva v čase. Takže můj favorit z roku 2006 může být nyní klidně předposlední. Stejně jako Roman Holoubek se snažím v daném roce ochutnat znovu všechna česká piva (ale i zahraniční - co je v mých silách, protože přibývají stále nová a nová), abych věděl jak si ten který rok na tom stojí.

Bonus: například zde již několikrát zmiňovaná Cobra má na své etiketě, že je vítězem zlaté medaile z nějaké soutěže 8x za sebou. A pro mě je to nejhnusnější pivo, které jsem dosud pil !!!
Vyhledávání