Degustační soutěž. Ale jak ji organizovat?
Hodnocení: 1,67 Hodnotících: 3 Zobrazeno: 8689x
Taky vám přijde, že když se vyhlásí výsledky degustační soutěže, hned je každý odborníkem a diví se, jak které či oné pivo mohlo získat ocenění. Jak takovou soutěž ale uspořádat?
A v čem že je ona degustační soutěž zvláštní? Krom toho, že piva do finále posílá hlasování členské základny, soutěží se v několika málo kategoriích, vyhlašuje se i vítěz, absolutní vítěz, s hezkým neskromným označením „Champion Beer of Britain“. A právě tady mě napadlo, co by se u nás asi stalo, kdyby nejlepším pivem bylo vyhlášeno třeba nové nealko Jantar Free z Humpolce. Ono stačí, že nejlepší dvanáctka je produkt pivovaru prodávaný pod soukromou značkou řetězce(jako se to stalo na začátku roku v Táboře), teď by se nedej Bože mohlo stát, že pivo piv našeho malého pivního rybníčku by bylo nealko,které to natřelo i ležákům:).
Když se rozhlédneme po zahraničních pivních degustačních soutěžích, najdeme zde spoustu odlišností. Například několikrát zmiňovaný pivní festival Great American Beer Festival, který se každoročně pořádá v Denveru v Coloradu buď koncem září, nebo jako letos v půli října, má také několik „vychytávek“, které jej odlišují od ostatních. Krom toho, že se zde soutěží v několika desítkách pivních kategorií(umíte si představit dobu, kdy i u nás se bude soutěžit ne v několika, ale třeba hned ve dvaceti kategoriích?), odlišný je i výběr či chcete-li volba vítěze pivní kategorie.
Do soutěže se přihlásí (nebo jsou vybráni) degustátoři z celého světa (vloni jich tuším bylo 107), organizátoři jim určí pivní kategorie, v kterých budou degustovat (většinou to bývá dopolední a odpolední seance, například dopoledne weizen, odpoledne imperial stout) a řekne se jim, do které místnosti se mají dostavit. V jedné skupině je kolem osmi degustátorů, počet skupin je určen počtem vzorků piva. Pokud je vzorků více, musí se degustace provést vícekolově. Potud tedy žádná odchylka. Ta přijde až ve chvíli, kdy se vybírá postupové pivo či piva. A to ne anonymně, ale společnou diskusí o jednotlivých vzorcích. A pije se tak dlouho, dokud není vítěz. To se pak může i stát, že dojdou vzorky a vítěz je vydiskutován:).
A ještě jednou Amerika. Víte, která degustační soutěž má nejvíce vzorků přihlášených do vlastní soutěže? Degustační soutěž amerických homebrewářů. Vloni měli přes pět tisíc přihlášených piv! Je pravda, že se pořádá deset předkol, která vybírají postupující (soutěžit mohou i zahraniční homebrewáři), ale to číslo mě prostě fascinuje. Zkuste si představit všechNA přihlášená piva pohromadě. I když najednou bych je degustovat rozhodně nechtěl:).
Hodnocení článku
Pro hodnocení se nejprve přihlašte.
Celkem 17 komentářů, poslední komentář: 28.08.2007 12:34 | Komentovat |
nealkopivo vítězem - pozdě, ale přeci Tomáš Erlich | 28.08.2007 12:34 |
---|---|
Tak jsem zde inzeroval doplnění informací, kdy nealkoholické pivo v Polsku vyhrálo... | |
Mild Ale - Bitter? Petr Žalio | 12.08.2007 12:08 |
Hmm...tak tos nás moc nepotěšil. On se Mild dělá ve 3 verzích- světlý, zlatý, tmavý.... | |
Mildy a jeich vareni u nas honza | 11.08.2007 18:21 |
To vis ze jsme se o tom bavili. Zkouseli jsme jich asi deset, nektere mely i prazene tony,... | |
Mild Ale Petr Žalio | 11.08.2007 14:16 |
Tak to se shodneme. Dle nás je typ Mild Ale opravdu vynikající, ne-li nejlepší. Máš... | |
Mild honza | 11.08.2007 14:06 |
Bohuzel tyto mildy byly vetsinou jen v sudech. Asi deset jsme jich ochutnali S hOnzou Suranem.... | |
Mild Ale Petr Žalio | 11.08.2007 12:20 |
Čau Honzo. Tak jsem se dočetl na Camra strankách, že vyhrál Hobsons Mild Ale z Shropshire.... | |
nealkopivo vítězem Tomáš Erlich | 10.08.2007 22:52 |
Jenom malá technická... Honza to sice myslel jako ironii, ale není to tak dávno, kdy tmavé... | |
degust JR | 08.08.2007 16:50 |
U malých to občas docela sedne, ale velký pivovary snad degustují chemici.....nebo reklamní... |