úvod
homepage

Komentáře

článku: Pivo v hlavním městě světové diplomacie

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
 Zobrazit komentáře: podle času

Pivnice Les Brasseurs, (Petra, 17.06.2008 11:02) celé vlákno | reagovat
Díky za komentář. Tuto pivnici jsme navtívili když jsme byli na Euru a i když naši fotbalisté prohráli, budeme vzpomínat na výborné pivo a atmosféru pivnice Les Brasseurs. Všem, kteří navštíví Ženevu vřele doporučuji. Petra
Bravo!, (Zbyněk Holan, 07.12.2006 12:52) celé vlákno | reagovat
I já se připojuji s pochvalou, stejně jako jsem chválil seriál o berlínských minipivovarech! Tyto články považuji společně s články T.S. za základní průvodce.

Ad Berliner Kindl Original Weisse v PKK: mají tři verze - modrá etiketa (original), zelená (s příchutí mařinky) a červená etiketa (s příchutí malin). Také mají extra v láhvi sirupy mařinku a maliny, které si můžete sami vmíchat do originalu na vašem stole!
Berlínské mini a Berliner Weisse, (Weetek, 06.12.2006 10:27) celé vlákno | reagovat
Děkuju za pochvalu, skoro se červenám :-) Jsem moc rád, že se články o berlínských minipivovarech setkaly s příznivým ohlasem a protože jsem pracovně v Berlíně nedávno delší čas pobýval, už chystám dokončení seriálu o zbývající minipivovary, povedlo se mi navštívit všechny, takže toho bude až přehršel, zbývá mi poreferovat o ještě zhruba sedmi :-)
Pravdu má pan Jobánek, zatímco situace s restauračními pivovary je taková, že si člověk může vybírat a ještě při tom poznávat různé části města, berlínské průmyslové pivovarnictví vyklízí pozice. Skutečně došlo k majetkovému propojení pivovarů Berliner Kindl a Schultheiss. Má to pochopitelně ty nejméně příznivé důsledky a jedním z nich je zrušení výroby piva Berlier Weisse v Schultheissu. Tím dalším je uzavření berlínského pivovaru firmy Berliner Kindl, která tak paradoxně vaří už jen v nedaleké Postupimi. Nezbývá než doufat, že aspoň tam se výroba Berliner Weisse zachová a třeba se časem téhle tradiční pochutiny chopí i nějaký restaurační pivovar, i když pochybuji.
Moc se těším na článek pana Jobánka k celé této zajímavé pivní specialitě Berlína. A aniž bych chtěl dělat nějakou reklamu, třetinky obou variant Berliner Weisse od Kindla jsem zahlédl v lednici PKK v Karlíně :-)
odpověď: Smutný konec Berliner Weisse, (Jiří Jobánek, 06.12.2006 08:16) celé vlákno | reagovat
Smutný konec Berliner Weisse.
Na německém trhu zůstal už jen jeden zástupce tohoto stylu a to Berliner Kindel original Weisse. V polovině 90. let vařil pivo přibližně ve stylu BW i Berliner Bürgerbräu v Berlíně- Köpenicku. Bohužel pro nezájem jej už 6 let nevaří, na trhu se neprosadili ani klasické variace, ochucené Waldmeistrem (Mařinka Vonná) a malinami. Horší je, že se v minulém roce přestal vařit Schultheiss- Original Berliner Weisse. Toto pivo bylo vyráběno nákladnější a časově podstatně náročnější metodou než Berliner Kindel Original Weisse.
Podle všeho došlo ke sloučení značek Schultheiss a Kindel, výsledkem je zachování pouze jedné značky. Je to škoda, protože Schultheiss byl dle mého názoru podstatně chuťově zajímavější. Naštěstí máme ještě dvě láhve:-) (trvanlivost do r. 2008!). Jinak pivovar
Schultheiss poskytuje oficiální exkurze (tuším 5 Euro). Do Berliner Bürgerbräu je rovněž možno nahlédnout, já jsem se tam aspoň vnutil:-). Zkusím o tom napsat víc i o technologii výroby a doplnit tak vynikající seriál od p. V. Dvořáka.
Cetsa za pivem, (honza, 05.12.2006 21:04) celé vlákno | reagovat
Kdyz nam tady o tom tak hezky Vitek pise, co kdyby jsme se vydali na mensi cestu? Treba do drive popsaneho Berlina. Da se tam dostat jednoduse vlakem, v srpnu tm maji "Pivni mili", spousta zajimavosti...
Berliner Weisse?, (Roman Holoubek, 05.12.2006 18:12) celé vlákno | reagovat
To Jiří Jobánek: Jaký že je smutný konec? Co to znamená? Dík.
Švýcarsko, (Jiří Jobánek, 05.12.2006 15:11) celé vlákno | reagovat
Díky za zajímavý článek. nevím, zda se někdy v brzké době podívám do Ženevy, ale je vidět, že boom minipivovarů postihl i Švýcarsko. Zajímavé je především to, že se dokáží zaměřit i na svrchně fermentovaná piva. Osobně jsem měl možnost ozkouše piva od prvního průkopníka těchto zařízení Brauerei Fisherstube v Basileji. Nabídka zahrnovala dortmunder, lager hell, lager dunkel a weizen hell. Všechna byla vynikající.
Ještě jedno díky pro Víta Dvořáka za články o Berlínských mini. byly mi v létě dobrým průvodcem. Navštívil jsem i průmyslový pivovar Berliner Burgerbrau a v blízké době bych rád touto částí berlínské pivní scény doplnil jeho články. Rovněž o smutném konci stylu Berliner Weisse.
Články popisující pivní situaci..., (MirEgg, 05.12.2006 13:23) celé vlákno | reagovat
...v různých městech a státech mám moc rád! Snad jen trošku víc fotografií by neuškodilo. Vždycky k tomu udělat ještě nějakou samostatnou fotogalerii. Ale jinak chválím, až pojedu do Ženevy, přibalím si tenhle článek, nebo aspoň adresy minipivovarů :o)
Vyhledávání