úvod
homepage

Komentáře

článku: Malé pivní zamyšlení

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
 Zobrazit komentáře: podle času

Originál Géčko, (Tomáš Semrád, 23.06.2007 23:53) celé vlákno | reagovat
A Gambrinus z Plzně? Proboha, to je falešná iluze! Bejvávalo! Alespoň k nám na Moravu ho valí z Nošovic...
Moje já, (Tomáš Semrád, 23.06.2007 22:40) celé vlákno | reagovat
..."Co máte proti Géčku, víme přece z televize, že je nejlepší, a tak je taky nejprodávanější."...
Já jen dodávám, že nejprodávanější ještě neznamená (v případě Gambrinusu rozhodně) nejlepší!
Jinak dávám jednoznačně přednost regionálním pivům, popřípadě pivům z mini a mikropivovarů, a to za každou cenu, především z hlediska kvality a chuťové rozmanitosti. Na to jsem pedant a paličák. Už kvůli tomu bylo u nás několik rodinných scén. Pokud není zbytí, pak se holt nedá nic dělat, avšak o to větší těšení mám na pivní produkt z podstatně menší výrobny. Alergii mám na Heineken, Amstel a podobně velké pivní roztoče, bohužel na tyto však žádná antihistaminika nefungují...
Coca-colu nepiju, snad ještě tak Pepsi, ale vůbec nejraději z "černých" limonápojů mám Grenu. A pravý "Alofok".
Auto potřebuji spolehlivé, tzn. co dojede vždy a za každých podmínek tam, kam potřebuji. A je mně jedno zda nese značku Škody, Renaultu, Peugeotu či Fordu. V tomto nejsem žádný fajnšmekr.
Slabost mám na brunety. Popřípadě na rusovlásky, protože jeden můj věkem zkušený kamarád tvrdí, kdo neměl "zrzavou", neví jak chutná pořádnej sex...Jsem "dolňák"...Mám rád temperament, "rybí krvi" nefandím. Jsem heterosexuál, homosexuály toleruji a nevadí mi.
Na dovolenou raději jedu do hotelu než do stanu, mám rád jisté pohodlí! Miluji Kanárské ostrovy a vůbec země, kde se mluví španělsky.
Na počítači mám Firefox, ale v práci používám Explorer. Je mi to ale celkem jedno.
Rád a hodně utrácím za kvalitní kávu (až nekřesťansky) a čaj. Žádný levný náhražky nekupuji, chci si totiž pochutnat a razím heslo, raději méně, zato kvalitně.
V televizi sleduji jak ČT 1, tak i ČT 2, Novu i Primu, dle chuti, nálady a toho na co mám momentální chuť.
V jídle jsem frňák, co nesnáším je cibule, česnek a pórek, neb je mi z toho hodně těžko.
Nakupovat chodím hlavně do hypermarketů, a to hlavně z toho důvodu, že tam mám vše pod jednou střechou, ale obecně preferuji klasické obchody typu ovoce-zelenina, masna, pekařství.
Výhradně čtu deník Hospodářské noviny, zajímá mě totiž ekonomika a také mají naprosto všeobecné seriozní zpravodajství od nás i ze světa, zkrátka vysoká úroveň. A pak taky Světpiva.cz, Pivni.info a Pivovary.info.
Mám rád dobré, (Zbyněk Holan, 19.10.2006 11:36) celé vlákno | reagovat
Obecně mám rád dobré a kvalitní. To znamená, co je dobré pro mě a co se mi zdá kvalitní. V něčem to dokážu posoudit celkem dobře sám, rozumím tomu, a v něčem si nechám poradit od toho, kdo tomu rozumí. Také na to musím mít peníze (u cenově náročnějších produktů, např. auto)!

A teď k pivu na našem trhu: tady je to nakřivo! Kvalitní produkt poctivě vyrobený je levnější než pivní sodovka vyráběná velkovýrobně. Každý se může přesvědčit sám v supermarktetu: tam desítka nejmenovaného velkovýrobce (v tomto případě pivní sodovka) stojí víc než dvanáctka jiného nejmenovaného výrobce piva! Dvanáctka musí být vždy dražší než desítka! Protože je nákladnější: více surovin, více energie, atd.! Ale vzhledem k tomu, že většina spotřebitelů o tom nemá vůbec tušení a vzhledem k tomu, že si nedají poradit, tak to tak zkrátka je. Problém se nachází v tom, že je to o chuti (velmi subjektivní záležitost) - tzn. i nekvalitní - "neplnotučný" výrobek vám může chutnat více než poctivý plnotučný, zdraví prospěšnější. Navíc velkovýrobce díky svému obratu si může dovolit obrovskou propagaci (více oslovených zákazníků), na kterou výrobce kvalitního produktu u nás nemá. A důvod? Pominu-li vstupní podmínky, tzn. jakou měly pivovary startovní čáru (velikost, finanční zdraví, atd.), tak obecně vyrábím-li s nižšími vstupy "nízkotučně" a energeticky méně náročně (rychlejší zrání, za vyšší teploty = nižší náklady, a prodávám za vyšší cenu než konkurence, která má vyšší náklady = vyrábí "plnotučně") a lidé mi to navíc kupují ve velkém!....tak logicky mám mnohem vyšší zisk, více peněz na reklamu, vyšší podíl na trhu a konkurence mi musí konkurovat pouze cenou (má tudíž nižší zisk, protože má vyšší náklady), protože na kvalitu spotřebitelé se***!!! Nepřipadá vám to jako začarovaný kruh? Mě ano! Ale jelikož jsem velký optimista, tak věřím, že časem se toto narovná. Kvalitní výrobci nezkrachují a kvalitní produkt vyráběný v menším množství (do 200 000 hl) bude dražší než pivní sodovka vyráběná (v milionech hl)! Bude mít své zákazníky, kteří ví co pijí a ví, že si to musí zaplatit, protože je to poctvivé "plnotučné" přírodní a zdraví prospěšné! Dej Bůh štěstí!
odmítání, (Vojtíšek, 17.10.2006 14:04) celé vlákno | reagovat
Nemusím se zrovna na Superstar dívat do konce, ale mít všeobecný přehled není k zahození. On každý extrem je špatný. Třeba na Novu všeobecně nekoukám, ale pokud budou dávat třeba Marečku podejte mi pero, tak klidně udělám vyjímku. Poslední dobou mi plzeňské pivo nějak nedělá dobře, tak se snažím najít z jiných zdrojů něco, co by více lahodilo mojí chuti, ale ne vždy je to snadné. Každopádně, co se piva týče, tak jednoznačně upřednostňuji výrobce, kteří vaří poctivě a minipivovary. Ale ne vždy to konkrétní pivo zrovna vyhovuje.
Jinak PC s Firefoxem, do Mekáče bych nešel asi nikdy, protože moje chutě jsou trochu jinde a na dovolenou všemi způsoby, jakými to jde, hlavně když je tam hezky. Biků mám 5 a silničky 2, takže taky docela rozmanitost :-)
RE: lidičky co blázníte, (Martin, 17.10.2006 11:55) celé vlákno | reagovat
tak takovýchle lidí ješte víc a opravdu budem znát toho maca jen přes jídlo a pít géčko.
Já sice nepoužívám firefox a jiné alternativní programy na PC ale rozumím si s Macem (takový to nakouslý jablko:))
na dovolenou zrovna dle chuti a financí, je jedno jestli je to pod stan do jižních čech nebo moc hvězdiček u moře, hlavně že tam budou dobrý lidi co mi nenutí celosvětové "pravdy" a taky tam dostanu místní dobroty ať už jídlu nebo pití.
Lidičky co blázníte!, (Nováček, 17.10.2006 11:33) celé vlákno | reagovat
Co máte proti Géčku, víme přece z televize, že je nejlepší, a tak je taky nejprodávanější. A je z Plzně, tak nemůže být špatné! Většina národa přece není blbá. Tak jako je ve světě nejlepší Heineken a Stella. A v nealku Cocacola a Pepsi. Nejlepší kola jsou jasně Shimano, Japonci je mají přece vymakaný. V počítači mám jasně že Windows, Firefox ani Maca či co, to neznám. Do Maca chodím jen na jídlo. Nevím co máte proti superstar, je to přece zábava a koukají na to všichni. Ale k volbám nejdu, je to všechno špína, oni si to stejně udělají jak chtěj, stejně to bude na h….. To radši na géčko, tak už konečně myslete.
Mysli globálně, jednej lokálně!, (Weetek, 17.10.2006 10:12) celé vlákno | reagovat
Řídím se tímhle heslem nejen při výběru piv, a tak na cestách po Čechách i po světě se snažím vždycky ochutnávat místní speciality, ne ty mezinárodní a všude stejné světovýrobky. Třeba co se vína týká,nejsem žádný velký znalec, Moraváci by se mi asi vysmáli, ale nedám dopustit na víno sklízené na vinici Máchalka na pražském Proseku, páč je to takový lokál patriotismus a kuriozita. Jinak obecně vždycky hledám nějakou tu "druhou" alternativu, takže na počítači mám Firefox, uvažuju o koupi Maca, ve fotbale fandím Slavii (a pomalu víc a víc Bohemce) a nikdy jsem nedržel palce Manchesteru United, ale Manchesteru City :-)
Úvaha, (Jarin, 17.10.2006 06:57) celé vlákno | reagovat
Tak něco o mě:
Kolo mám od Authora.Nejraději nakupuji v Tescu,protože tam mají největší výběrc piva.Jogurty jím ty,které kupuje moje partnerka.Dovolenou rád trávím v lepším hotelu i pod širákem.Doma počítač nemám,v práci používém Explorer (Firefox mi nejde nainstalovat).Od května si dělám statistiku vypitých piv a mám v ní kolem 30 tuzemských pivovarů.I když mezi moje nejoblíbenější patří Holba a Polička,tak jsem zatím nejvíc vypil Plzně (a mám i několik Gambrinusů-párkrát nebylo nazbyt).
souvislosti, (Martin Borský, 16.10.2006 19:50) celé vlákno | reagovat
Ahoj všichni přátelé dobrého piva (a vůbec všeho dobrého...). Využiji možnosti zamyšlení nad náročností spotřebitelů, nebo, chcete-li nad hodnotami, které různí lidé vyznávají.
Ať chceme nebo nechceme, občas se stane, že si "posteskneme", kdykoliv slyšíme o politické situaci, která nám poslední dobou vhání sprostá slova do jinak slušných úst.
Tak se mi potom honí hlavou:"jak si můžeme stěžovat na výsledky voleb a politiku jako takovou, když víc než polovina národa chlastá géčko".
rozmanitost života, (Tomáš Maier, 16.10.2006 14:53) celé vlákno | reagovat
Honzo, víš, že mě tato myšlenka semtam taky napadá, zejména když jezdím s vozíkem po supermarketu? Pravda ale, že mléko či jogurt tak podrobně a dlouho jako pivo nevybírám (pokud nemají bio, tak jdu do čerstvého plnotučného, respektive do toho s živými kulturami). Myslím ale, že většina čtenářů tohoto serveru jde i v ostatních oblastech života tak trochu "proti proudu". Na kole sice moc nejezdím, ale používám Firefox, Superstar či podobné voloviny nesleduju a o trávení své dovolené jsem se už rozepisoval /mimochodem, už tam dobrých pár dní máš dokončení toho mého článku, ale na stránkách kde nic tu nic…/ :-).
V této souvislosti mě napadají slova jednoho z nevýznamnějších sociologů dneška a lauretáta Havlovy Ceny Vize 97 Zygmuta Baumana (pro neznalé jen uvedu, že je mezi sociology něco jako Michael Jackson mezi pivními žurnalisty), která řekl v rozhovoru pro Hospodářské noviny: "Učíme se schopnosti žít s různostmi, odlišnostmi, rozdíly. A nejen to. Dokonce si vytváříme potřebu této různosti. Život s rozdílností, v různorodém prostředí, nejlépe zajistí svobodu. Pořád tu bude něco, co jste ještě nezažili, co vás překvapí, po čem můžete zatoužit, protože to pro vás bude nové, něco, co můžete zkusit a udělat jinak". I já sdílím onen názor, že svět nespěje k totální unifikaci i když asi nejsem takový optimista jako on.
Vyhledávání