úvod
homepage

Malé pivní zamyšlení vytisknout článek

Přidáno: 16. října 2006  •  Autor: Honza Kočka
průměrné hodnocení Hodnocení: 1,5 hodnotících Hodnotících: 8 počet zobrazení Zobrazeno: 5026x

Většina čtenářů našeho serveru řadí pivo mezi své oblíbené nápoje. Ba co víc, pivo je pro ně více než chlazená lahev v lednici. Ale jak jste na tom s ostatním artiklem, případně službami? Pídíte se po originálních věcech, produktech malých, případně alter

Tato myšlenka mě napadla, když jsem nedávno třídil stará vydání amerických časopisů věnující se horským kolům. Ještě před cirka deseti lety, když jsem na to měl fyzičku a neměl nadváhu, jsem se díky své práci několikrát podíval do Kalifornie na závody horských kol, zajezdil si s kamarády, prostě jsem si udělal několik sportovně laděných výletů, včetně popíjení zajímavých pivních pokusů v místních mikropivovarech (pravda, tehdy to pro mě byla spíše pivní výstřednost, neboť má povědomost o svrchně kvašených pivech a pivních kategoriích obecně byla velice malá). A právě tehdy mě fascinovala přímo posedlost některých bikerů po získání čehokoliv, co nemělo označení největšího výrobce komponentů horských kol, japonského giganta Shimano. Udivovala mě zarputilost, s jakou vyhledávali cokoliv, čím by ozdobili svá kola. Bylo pro ně jednoduše nepřijatelné, aby byť jediná malá páčka, pocházela z dílny výrobce ze země Vycházejícího slunce. A byli ochotni za to dát neuvěřitelné částky. No považte, koupili by jste si páčku, sice titanovou a o celých pět gramů lehčí než tuctový výrobek velkovýrobce, ale která byla cirka šestkrát tak dražší, než páčka původní dodaná jako originální díl? A to se ceny u dílů, které neměly takovou konkurenci jako již zmíněné páčky, vyšroubovaly mnohokrát i na mnohem vyšší násobek původní ceny! Na druhou stranu je zase pravda, že většina bikerů si vystačila se základním vybavením, které dostali v prodejně při koupi kola. A nebyli to většinou špatní jezdci. Častokrát čekali v hospodě na své kamarády s jedním či dvěma vypitými pivy, až se „dovalí bikerový tuningkáři“. Ale bylo zajímavé se pouštět do debaty právě s těmi zarputilci, poslouchat jejich argumenty, hlášky a jejich přesvědčení o tom, že jedině kolo vyšperkované díly alternativních výrobců, mnohdy podle mě zbytečně předražené, jim umožní ten pravý požitek z jízdy.

Proč o tom zde vlastně píšu? Důvod je jednoduchý. Vloni při naší anketě oblíbenosti značek mezi našimi čtenáři zavládlo rozčarování mezi příznivci malých pivovarů rekrutujících se z řad našich čtenářů, když se spočetlo, že (i) na našem serveru triumfuje Gambrinus. Přitom by se podle reakcí u většiny článků, které u nás publikujeme dalo o čekávat, že výsledek bude odlišný. Ale realita je taková, že většina čtenářů si vystačí s u nás nejprodávanějším pivem, ale že zároveň nepohrdne i pivem z malých pivovarů, nebo dokonce s mokem, které na náš trh dodávají mikro a restaurační pivovary.

Než zde vyjevím jádro svých myšlenek, dovolte mi druhý příklad. Pokud budete mít chvilku nazbyt, koukněte se na server Root.cz nebo ještě líp na server Lupa.cz, který pochází ze stejné stáje firmy Internet Info. Zmiňuji zde tyto dva servery proto, že první uvedený je určen lidem, kteří se pohybují kolem Linuxu (to je ten „jiný operační systém“ než jsou Windows od Microsoftu) a ten druhý pojednává o internetu jako takovém. A vážení, debaty, které se zde občas objevují, jsou opravdu „výživné“. Boj Microsoft versus ostatní je občas až k smíchu, někdy i je to skoro až na pěsti, povětšinou minimálně k zamyšlení.

Pokračovat by se dalo dalším příkladem. Kupříkladu nakupováním sýrů. Dáváte přednost značce, výrobku od malého výrobce, nebo slevám supermarketů? Ale než se ztratím v uvádění dalších a dalších příkladů, přejdu raději rovnou k věci.

Vážení čtenáři, zajímalo by mě, ať už patříte do tábora zastánců malých pivovarů nebo jste příznivci své, třeba i velké značky, jak se chováte v jiných oborech a oblastech každodenního života. Máte doma celoodpružené horské kolo, které jste pořídili ve výprodeji do pěti tisíc korun s kterým ale z podstaty materiálové nedostatečnosti se nedá jet ani po chodníku? Máte na počítači nainstalován Firefox, nebo dáváte přednost Internet Exploreru? Při nákupu jogurtů si vybíráte ty „bio“, nebo ty „bio“ z Lidlu, které mléko ani nepotkalo? Koukáte se na reality show na různých kanálech (případně na Superstar na Nově), nebo dáváte přednost Filmovému klubu na ČT2? Při plánování dovolené volíte raději stan nebo vícehvězdičkový hotel na proslulé pláži...?

Samozřejmě vám nechci lézt do soukromí, zajímá mě vaše rozhodování při řešení situací z každodenního života, které se ale nevztahují k pivu. Ono podle mě není občas na škodu se podívat na věci s nadhledem nebo z jiného úhlu. Třeba pak dojdete k zajímavým výsledkům tak jako já.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 10 komentářů, poslední komentář: 23.06.2007 23:53 Komentovat
Originál Géčko Tomáš Semrád23.06.2007 23:53
A Gambrinus z Plzně? Proboha, to je falešná iluze! Bejvávalo! Alespoň k nám na Moravu ho...
Moje já Tomáš Semrád23.06.2007 22:40
..."Co máte proti Géčku, víme přece z televize, že je nejlepší, a tak je taky...
Mám rád dobré Zbyněk Holan19.10.2006 11:36
Obecně mám rád dobré a kvalitní. To znamená, co je dobré pro mě a co se mi zdá...
odmítání Vojtíšek17.10.2006 14:04
Nemusím se zrovna na Superstar dívat do konce, ale mít všeobecný přehled není k zahození....
RE: lidičky co blázníte Martin17.10.2006 11:55
tak takovýchle lidí ješte víc a opravdu budem znát toho maca jen přes jídlo a pít...
Lidičky co blázníte! Nováček17.10.2006 11:33
Co máte proti Géčku, víme přece z televize, že je nejlepší, a tak je taky...
Mysli globálně, jednej lokálně! Weetek17.10.2006 10:12
Řídím se tímhle heslem nejen při výběru piv, a tak na cestách po Čechách i po světě...
Úvaha Jarin17.10.2006 06:57
Tak něco o mě: Kolo mám od Authora.Nejraději nakupuji v Tescu,protože tam mají největší...
Vyhledávání