úvod
homepage

Komentáře

článku: Malé pivní zamyšlení

 Zobrazit všechny komentáře: podle vláken, podle času

Mám rád dobré, (Zbyněk Holan, 19.10.2006 11:36) celé vlákno | reagovat
Obecně mám rád dobré a kvalitní. To znamená, co je dobré pro mě a co se mi zdá kvalitní. V něčem to dokážu posoudit celkem dobře sám, rozumím tomu, a v něčem si nechám poradit od toho, kdo tomu rozumí. Také na to musím mít peníze (u cenově náročnějších produktů, např. auto)!

A teď k pivu na našem trhu: tady je to nakřivo! Kvalitní produkt poctivě vyrobený je levnější než pivní sodovka vyráběná velkovýrobně. Každý se může přesvědčit sám v supermarktetu: tam desítka nejmenovaného velkovýrobce (v tomto případě pivní sodovka) stojí víc než dvanáctka jiného nejmenovaného výrobce piva! Dvanáctka musí být vždy dražší než desítka! Protože je nákladnější: více surovin, více energie, atd.! Ale vzhledem k tomu, že většina spotřebitelů o tom nemá vůbec tušení a vzhledem k tomu, že si nedají poradit, tak to tak zkrátka je. Problém se nachází v tom, že je to o chuti (velmi subjektivní záležitost) - tzn. i nekvalitní - "neplnotučný" výrobek vám může chutnat více než poctivý plnotučný, zdraví prospěšnější. Navíc velkovýrobce díky svému obratu si může dovolit obrovskou propagaci (více oslovených zákazníků), na kterou výrobce kvalitního produktu u nás nemá. A důvod? Pominu-li vstupní podmínky, tzn. jakou měly pivovary startovní čáru (velikost, finanční zdraví, atd.), tak obecně vyrábím-li s nižšími vstupy "nízkotučně" a energeticky méně náročně (rychlejší zrání, za vyšší teploty = nižší náklady, a prodávám za vyšší cenu než konkurence, která má vyšší náklady = vyrábí "plnotučně") a lidé mi to navíc kupují ve velkém!....tak logicky mám mnohem vyšší zisk, více peněz na reklamu, vyšší podíl na trhu a konkurence mi musí konkurovat pouze cenou (má tudíž nižší zisk, protože má vyšší náklady), protože na kvalitu spotřebitelé se***!!! Nepřipadá vám to jako začarovaný kruh? Mě ano! Ale jelikož jsem velký optimista, tak věřím, že časem se toto narovná. Kvalitní výrobci nezkrachují a kvalitní produkt vyráběný v menším množství (do 200 000 hl) bude dražší než pivní sodovka vyráběná (v milionech hl)! Bude mít své zákazníky, kteří ví co pijí a ví, že si to musí zaplatit, protože je to poctvivé "plnotučné" přírodní a zdraví prospěšné! Dej Bůh štěstí!
Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
Vyhledávání