Komentáře
článku: Pivní kultura v Česku...?
Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
Zobrazit komentáře:
podle času
Souhlasím s hlavní myšlenkou článku, osobně jsem asi schopen rozlišit stěží stupně piva, a možná jestli má hostinský špinavé trubky nebo pivo natočil rychle.
Dovolil bych si však oponovat myšlenku "piva jako aperitivu". Nejde o to, že je to něco podřadného, ale pivo se prostě nehodí, protože aperitivu se nepije půl litru, a i třetinka je vlastně docela hodně. Já jsem pivař, ale pivo bych si prostě jako aperitiv nedal, raději něco sladkého nebo ostřejšího... To podle mě není znak nekultury k pivu. Tak bych označil stav, kdy si piv dám deset. Od třetího se rozlišení chuti rapidně snižuje... :-)
Dovolil bych si však oponovat myšlenku "piva jako aperitivu". Nejde o to, že je to něco podřadného, ale pivo se prostě nehodí, protože aperitivu se nepije půl litru, a i třetinka je vlastně docela hodně. Já jsem pivař, ale pivo bych si prostě jako aperitiv nedal, raději něco sladkého nebo ostřejšího... To podle mě není znak nekultury k pivu. Tak bych označil stav, kdy si piv dám deset. Od třetího se rozlišení chuti rapidně snižuje... :-)
"Tímto nechci s autorem článku nijak polemizovat, jen chci konstatovat, že ne vše, co přichází odjinud je dobré a ne vše co je domácí je špatné. "
Chtěl jsem jen vyvážit hlavně úvodní větu článku o zaostalosti naší pivní kultury. Jsem ale přesvědčen, že s autorem článku jsme na jedné lodi - lodi propagace dobrého piva.
Plně ale chápu pojem zaostalost v zabedněnosti a chuťové skleróze většiny českých pivařů, kteří se jinak než podle reklamy neorientují. Chlemtají svá géčka, kozly, krušky, starobahna, radky,...
V této situaci (která podle prodejů mezinárodních megaznaček je prakticky všude na světě) by bylo pro naši pivní kulturu více než zdravé, kdyby ona pivařská většina uměla uznat přítomnost značek našich malých pivovarů. Potom teprve po nich můžeme chtít poznávat i piva jiných typů, chutí, vůní a barev.
Toť vše, nic víc jsem říci nechtěl...
Chtěl jsem jen vyvážit hlavně úvodní větu článku o zaostalosti naší pivní kultury. Jsem ale přesvědčen, že s autorem článku jsme na jedné lodi - lodi propagace dobrého piva.
Plně ale chápu pojem zaostalost v zabedněnosti a chuťové skleróze většiny českých pivařů, kteří se jinak než podle reklamy neorientují. Chlemtají svá géčka, kozly, krušky, starobahna, radky,...
V této situaci (která podle prodejů mezinárodních megaznaček je prakticky všude na světě) by bylo pro naši pivní kulturu více než zdravé, kdyby ona pivařská většina uměla uznat přítomnost značek našich malých pivovarů. Potom teprve po nich můžeme chtít poznávat i piva jiných typů, chutí, vůní a barev.
Toť vše, nic víc jsem říci nechtěl...
Jaká je souvislost mezi pivní kulturou a Heinekenem???!
Ano Romane pivní kulturu je třeba podporovat, ale jsem přesvědčen, že půjde o exclusivní záležitost, tzn. bude se týkat vždy jen omezeného počtu lidí a omezeného počtu gastornomických zařízení!!!
Ano Romane pivní kulturu je třeba podporovat, ale jsem přesvědčen, že půjde o exclusivní záležitost, tzn. bude se týkat vždy jen omezeného počtu lidí a omezeného počtu gastornomických zařízení!!!
1) Nikde jsem nejmenoval Holandsko a už vůbec ne chování grupy Heineken, jeho pivní kulturu neznám. Pravdou je, že si v Holandsku můžete dát podstatně širší výběr druhů piv, než u nás.
2) Neříkám, že máme nejhorší pivní kulturu ve světě, jen, není na takové úrovni jakou by si tento nápoj u nás (díky tradici) zasloužil.
2) Neříkám, že máme nejhorší pivní kulturu ve světě, jen, není na takové úrovni jakou by si tento nápoj u nás (díky tradici) zasloužil.
Kdyz uz se tu mluvi o Holandsku, muzu vsem doporucit listopadovy festival piv bock v Amsterdamu. Bajecna pivka vhodna k danemu rocnimu obdobi:). A pro mnohe ctenare to bude nejspis i s prischuti velkeho prekvapeni - mezi tremi nejlepsimi pivy se totiz pravidelne objevuje Amstel Bock! Ano ten Amstel, ktery jsme znali na nasem trhu za cca 13 kc vareny na Slovensku. A ktery se po prebrandovany nejspis u ns zase objevi. I HEineken miva na stanku specialy...
A ze se neobjevi u nas? Mistni pivar by to stejnak nepil, tak proc to se m vozit, ze?
A ze se neobjevi u nas? Mistni pivar by to stejnak nepil, tak proc to se m vozit, ze?
A jaká je pivní kultura v jiných zemích? Co třeba Holandsko, odkud vzešel Heineken. Kulturní pivaři z této země zřejmě tak moc pili toto "pivo", že dnes díky jeho pozici na pivních trzích přicházíme o tradiční pivovary (na Slovensku pivovar v Martině, u nás s největší pravděpodobností skončí pivovar ve Znojmě!).
Tímto nechci s autorem článku nijak polemizovat, jen chci konstatovat, že ne vše, co přichází odjinud je dobré a ne vše co je domácí je špatné.
Všem přeji dobrá piva rozmanitých chutí a těm konzervativnějším vůli ochutnat...
Tímto nechci s autorem článku nijak polemizovat, jen chci konstatovat, že ne vše, co přichází odjinud je dobré a ne vše co je domácí je špatné.
Všem přeji dobrá piva rozmanitých chutí a těm konzervativnějším vůli ochutnat...
my o tom vime. Nejak nam ted blbne rss, ktere tam ty clanky taha ze sveta piva...
Aha, už to vidím, nevšimnul jsem si, že jsou akorát v jiném pořadí...
Na hlavní "zastřešující" stránce www.svetpiva.cz tyto články jaksi nenaskakují, kdo se na to spolýhá, vůbec nemusí vědět, že takový článek vyšel...
Vím, že to sem nepatří, ale musím Vás informovat o doprodeji piv z přehlídky v plzeňském obchodním domě Tesco (Americká třída). Nakoupil jsem zde piva za více než příjemné dalo by se říci i vůči kvalitě těchto piv nedůstojné ceny. Tak např. Ostravar 10, Platan 10 (oba 3,90), Svijany 10, Platan 11 (oba 4,90), Konrad 11, Pernštejn 12 (oba 5,50), Ostravar 12 (5,90).
Vyhledávání
A když máme na trhu u nás skvělý Pivní aperitiv Black Hill z Černé Hory, pak není co řešit. Pro takové chvíle jak dělaný!