úvod
homepage

Komentáře

článku: Pivní kultura v Česku...?

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
 Zobrazit komentáře: podle času

Přípitky pivem, (Tomáš Semrád, 11.05.2007 07:15) celé vlákno | reagovat
Na připíjení si pivem namísto vína či jiných tradičních destilátů, nevidím nic nehodícího se. Ano, pro většinu "tradičně" smýšlejících lidí je to možná něco, co vybočuje ze zajetých kolejí, ale proč ne. Já osobně všelijaké přípitky, až na pár výjimek, praktikuji právě s pivem. Jednak mně víno nechutná, druhak sladké aperitivy nemusím a za třetí tvrdé nepiji. Zbývá pivko, pominu-li sodovku. A vůbec nejde o to, že 0,5 l či třetinka. Ty klasické "přípitkové" nápoje jsou rozlévány vesměs z objemu 0,7 l...
A když máme na trhu u nás skvělý Pivní aperitiv Black Hill z Černé Hory, pak není co řešit. Pro takové chvíle jak dělaný!
Pivo jako přípitek?, (Michal Procházka, 29.08.2006 23:39) celé vlákno | reagovat
Souhlasím s hlavní myšlenkou článku, osobně jsem asi schopen rozlišit stěží stupně piva, a možná jestli má hostinský špinavé trubky nebo pivo natočil rychle.
Dovolil bych si však oponovat myšlenku "piva jako aperitivu". Nejde o to, že je to něco podřadného, ale pivo se prostě nehodí, protože aperitivu se nepije půl litru, a i třetinka je vlastně docela hodně. Já jsem pivař, ale pivo bych si prostě jako aperitiv nedal, raději něco sladkého nebo ostřejšího... To podle mě není znak nekultury k pivu. Tak bych označil stav, kdy si piv dám deset. Od třetího se rozlišení chuti rapidně snižuje... :-)
Jen tak na vysvětlenou..., (Martin Borský, 21.08.2006 20:16) celé vlákno | reagovat
"Tímto nechci s autorem článku nijak polemizovat, jen chci konstatovat, že ne vše, co přichází odjinud je dobré a ne vše co je domácí je špatné. "
Chtěl jsem jen vyvážit hlavně úvodní větu článku o zaostalosti naší pivní kultury. Jsem ale přesvědčen, že s autorem článku jsme na jedné lodi - lodi propagace dobrého piva.
Plně ale chápu pojem zaostalost v zabedněnosti a chuťové skleróze většiny českých pivařů, kteří se jinak než podle reklamy neorientují. Chlemtají svá géčka, kozly, krušky, starobahna, radky,...
V této situaci (která podle prodejů mezinárodních megaznaček je prakticky všude na světě) by bylo pro naši pivní kulturu více než zdravé, kdyby ona pivařská většina uměla uznat přítomnost značek našich malých pivovarů. Potom teprve po nich můžeme chtít poznávat i piva jiných typů, chutí, vůní a barev.
Toť vše, nic víc jsem říci nechtěl...

Souvislost a výlučnost, (Zbyněk Holan, 21.08.2006 13:15) celé vlákno | reagovat
Jaká je souvislost mezi pivní kulturou a Heinekenem???!

Ano Romane pivní kulturu je třeba podporovat, ale jsem přesvědčen, že půjde o exclusivní záležitost, tzn. bude se týkat vždy jen omezeného počtu lidí a omezeného počtu gastornomických zařízení!!!
Ad Martin Borský, (Roman Holoubek, 21.08.2006 09:10) celé vlákno | reagovat
1) Nikde jsem nejmenoval Holandsko a už vůbec ne chování grupy Heineken, jeho pivní kulturu neznám. Pravdou je, že si v Holandsku můžete dát podstatně širší výběr druhů piv, než u nás.
2) Neříkám, že máme nejhorší pivní kulturu ve světě, jen, není na takové úrovni jakou by si tento nápoj u nás (díky tradici) zasloužil.
Treba to Holandsko, (honza, 19.08.2006 08:48) celé vlákno | reagovat
Kdyz uz se tu mluvi o Holandsku, muzu vsem doporucit listopadovy festival piv bock v Amsterdamu. Bajecna pivka vhodna k danemu rocnimu obdobi:). A pro mnohe ctenare to bude nejspis i s prischuti velkeho prekvapeni - mezi tremi nejlepsimi pivy se totiz pravidelne objevuje Amstel Bock! Ano ten Amstel, ktery jsme znali na nasem trhu za cca 13 kc vareny na Slovensku. A ktery se po prebrandovany nejspis u ns zase objevi. I HEineken miva na stanku specialy...

A ze se neobjevi u nas? Mistni pivar by to stejnak nepil, tak proc to se m vozit, ze?
pivní kultura, (Martin Borský, 18.08.2006 21:40) celé vlákno | reagovat
A jaká je pivní kultura v jiných zemích? Co třeba Holandsko, odkud vzešel Heineken. Kulturní pivaři z této země zřejmě tak moc pili toto "pivo", že dnes díky jeho pozici na pivních trzích přicházíme o tradiční pivovary (na Slovensku pivovar v Martině, u nás s největší pravděpodobností skončí pivovar ve Znojmě!).
Tímto nechci s autorem článku nijak polemizovat, jen chci konstatovat, že ne vše, co přichází odjinud je dobré a ne vše co je domácí je špatné.
Všem přeji dobrá piva rozmanitých chutí a těm konzervativnějším vůli ochutnat...
clanky na super home page, (honza, 18.08.2006 12:38) celé vlákno | reagovat
my o tom vime. Nejak nam ted blbne rss, ktere tam ty clanky taha ze sveta piva...
sorry, (Martin Štros, 18.08.2006 12:36) celé vlákno | reagovat
Aha, už to vidím, nevšimnul jsem si, že jsou akorát v jiném pořadí...
chybička?, (Martin Štros, 18.08.2006 12:34) celé vlákno | reagovat
Na hlavní "zastřešující" stránce www.svetpiva.cz tyto články jaksi nenaskakují, kdo se na to spolýhá, vůbec nemusí vědět, že takový článek vyšel...
Tesco Plzeň, (Chody, 18.08.2006 07:47) celé vlákno | reagovat
Vím, že to sem nepatří, ale musím Vás informovat o doprodeji piv z přehlídky v plzeňském obchodním domě Tesco (Americká třída). Nakoupil jsem zde piva za více než příjemné dalo by se říci i vůči kvalitě těchto piv nedůstojné ceny. Tak např. Ostravar 10, Platan 10 (oba 3,90), Svijany 10, Platan 11 (oba 4,90), Konrad 11, Pernštejn 12 (oba 5,50), Ostravar 12 (5,90).
Vyhledávání