Pivní kultura v Česku...?
Hodnocení: 1,32 Hodnotících: 22 Zobrazeno: 6119x
Podívám-li se na pivní kulturu z různých úhlů pohledů, pak mi nezbývá
než konstatovat, že až na výjimky jsme v tomto ohledu velmi zaostalí.
Pivo a gastronomie - dříve bylo pivo častěji užíváno i u nás v kuchyni. Dnes jsme oproti rozvinutému světu (a opět bych mohl jmenovat Belgii, ale i Německo) ve velkém odstupu.
Pivo - minimálně 90% mužské populace u nás je přesvědčeno, že pivo zná a pivu rozumí. Opak je pravdou - nejen, že znají (jak jsem výše popisoval) víceméně jen jednu kategorii ze širokého spektra druhů, ale ještě ani v ní se nedokáží orientovat. Respektive se orientují jen dle loga na sklenici, loga, jež je mohutně oslavováno marketingovými specialisty velkých pivovarů. K tomuto se přidají pijáci jedné až dvou značek, které pijí celý život (komínová věrnost). A nic víc neznají. Zeptejte se pijáka kolik značek znají, zeptejte se jaký je mezi nimi rozdíl. A hodnocení typu "jen toto pivo - dosaď dle libosti- je nejlepší a ostatní se nedají pít (většinou se vyjadřují více pejorativně)" - je pravé hodnocení neznalce. Pokud tomu člověku dáte jiné pivo ve sklenici jeho oblíbeného loga - naprostá většina nic nepozná (hovořím z vlastní zkušenosti). Neznají další kategorie piv, ani je nechtějí ochutnat, a pokud je již ochutnají, tak se většina z nich od tohoto piva odvrátí. Jejich chuťové pohárky dostaly zcela jiný impuls, než čekaly od slova pivo. Ale i o tom je pivní kultura - hledat rozmanitosti, hledat co tím chtěl sládek říci, nacházet potěšení v dalších chutích. Pivo není jedno, není to jen o knedlu-zelu, ale i o anglickému rostbífu, maďarském perkeltu, asijské, arabské, balkánské kuchyni. Tato jídla nám také můžou chutnat a můžeme si je střídavě dávat.
Pivní kultura v pohostinství - další úhel pohledu - a není to jen o značce piva ve svém skle, na svém podtácku, ubrusu, out a in doorové reklamě. To by mělo vždy sedět a ladit. Je to i o skladování piva, údržbě a čištění pivního vedení, správném čepování, správné teplotě a správné nasycenosti piva (nepřesycení), správné míře a správném podání hostovi na stůl. To vše je (či mnohde není) pivní kultura.
Podívám-li se na pivní kulturu z výše jmenovaných úhlů pohledů, pak mi nezbývá než konstatovat, že až na výjimky jsme v tomto ohledu velmi zaostalí. A je to především na nás pivovarských, hostinských a skutečných znalců piva abychom dělali osvětu na půdě pivní kultury.
Hodnocení článku
Pro hodnocení se nejprve přihlašte.
Celkem 11 komentářů, poslední komentář: 11.05.2007 07:15 | Komentovat |
Přípitky pivem Tomáš Semrád | 11.05.2007 07:15 |
---|---|
Na připíjení si pivem namísto vína či jiných tradičních destilátů, nevidím nic... | |
Pivo jako přípitek? Michal Procházka | 29.08.2006 23:39 |
Souhlasím s hlavní myšlenkou článku, osobně jsem asi schopen rozlišit stěží stupně... | |
Jen tak na vysvětlenou... Martin Borský | 21.08.2006 20:16 |
"Tímto nechci s autorem článku nijak polemizovat, jen chci konstatovat, že ne vše, co... | |
Souvislost a výlučnost Zbyněk Holan | 21.08.2006 13:15 |
Jaká je souvislost mezi pivní kulturou a Heinekenem???! Ano Romane pivní kulturu je třeba... | |
Ad Martin Borský Roman Holoubek | 21.08.2006 09:10 |
1) Nikde jsem nejmenoval Holandsko a už vůbec ne chování grupy Heineken, jeho pivní kulturu... | |
Treba to Holandsko honza | 19.08.2006 08:48 |
Kdyz uz se tu mluvi o Holandsku, muzu vsem doporucit listopadovy festival piv bock v Amsterdamu.... | |
pivní kultura Martin Borský | 18.08.2006 21:40 |
A jaká je pivní kultura v jiných zemích? Co třeba Holandsko, odkud vzešel Heineken.... | |
clanky na super home page honza | 18.08.2006 12:38 |
my o tom vime. Nejak nam ted blbne rss, ktere tam ty clanky taha ze sveta piva... |