úvod
homepage

Komentáře

článku: Propij se… Ale kam vlastně?

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
12
 Zobrazit komentáře: podle času

nekulturni prasata, (Njorloj, 20.06.2006 11:59) celé vlákno | reagovat
...ano je tu uhel pohledu a pohled na to kdo jsou ona chlemtajici "nekulturni prasata". Dle meho jsou to lidi co piji jen proto, ze se motaji a sou "in" :-) a je jim vlastne jedno co - i kdyz asi tusim, ze Chody myslel klasicke pivare verne sve znacce, nic proti, sem se taky radim... Ty souteze nikomu neberu, ale zajimalo by me jakej zazitek z piva (ci sejra apod.) si odnasi soutezici, ktery se povetsinou dogrca hned za prvnim rohem.
soutěže, (Standa Jakoubek, 20.06.2006 10:56) celé vlákno | reagovat
mě sice podobné soutěže neštvou,ale je pravda, že s pochutnáním si na pivku to nemá pranic společnýho a rozhodně bych se k takové soutěži nenechal nikým nahecovat; Chody má pravdu v tom, že je to stejný jako přejídání se knedlíkama nebo syrečkama
kultúra, (Colega, 20.06.2006 10:45) celé vlákno | reagovat
nejde ani tak o pivní kulturu jako o kulturu vůbec, kterou by do pití piva nebylo od věci vnést - a nejen tam

co se týče přímo pivní kultury, když si odmyslím kvasničné kmeny, vidím dvě roviny: na jedné úrovni trůní pořádné sklo, syrečky, harmonikáři, dřevo, nezakouřené restaurace... a krom dalšího nakonec i pivo pro uhašení žízně po práci.

a pak je tu "pivní kutura", kde ironie z tohoto spojení tryskající není zdaleka tak hrozná jako realita. hlásám pytel sladu do každé rodiny, ale určitě existuje i dosažitelnější cesta jak z pekla obří konzumace lehce alkoholického a těžce nechutného "piva" ven.
Uhel pohledu (To Chody), (honza, 20.06.2006 10:33) celé vlákno | reagovat
Ano, mate uplne pravdu. Zalezi na uhlu pohledu. Ackoliv piva z Platanu mam moc rad, Prachenska perla i 21 jsou bozi piva,a nemel jsem problem o nich psat i pro tistena periodika, tato konkretni akce se mi nelibila. Proto jsem rad, ze Jirka tento clanek sepsal.

Z meho uhlu pohledu pivni kultura (nic lepsiho me ted nenapada, i kdzy pro Vas je to zprofanovane slovo) vypada jinak. Proto vubec tyto stranky delam a proto zde vznikl clanek takovy, jaky jste tu dneska cetl. Nic vic, nic min.
To Chody, (Roman Holoubek, 20.06.2006 10:22) celé vlákno | reagovat
Chody, omlouvám se, ale mám v paměti ještě i Vaše předešlé příspěvky o množství vypitého piva. Oba dva máme rádi pivo, ale každý trochu jinak, oba si nenecháme svůj názor vzít. Takže ani já Vám nenutím svůj, jen jsem jej nahlas vyjádřil. Snad si někdy popovídáme i u piva...
***, (Chody, 20.06.2006 08:12) celé vlákno | reagovat
Soutěže, kdo něčeho spořádá nejvíc jsou tu odjakživa. Myslíte si, že přejídání se švestkovýma knedlíkama či olomouckými syrečky je lepší?
Je logické, že pro pivovar z hlediska přežití jsou více důležitá ta "nekulturní prasata", která vypijí jeho moku nejvíc, než pár pivních "intelektuálů", kteří o pivu víc mluví než konají a dají si k večeři jedno na chuť.
Tak nějak mi Vámi prezentovaný pojem "pivní kultura" začíná lézt krkem a je už tak trochu zprofanovaná. Zatím se zde propaguje jen jako střídmé pití, což si myslím je trochu málo a i pití většího množství může mít svoji "kulturu".
Závěrem lze také říci, že pro protivínský pivovar je tato celostátní reklama za pouhých 5 000 Kč docela levnou záležitostí.
Pivovarníci z Platanu držím Vám palce ve Vašem podnikání a vězte, že pivo Platan patří k mým nejoblíbenějším již dlouhá léta.
...souhlas, (Njorloj, 20.06.2006 08:04) celé vlákno | reagovat
S touhle reklamou taky nesouhlasim (aniz bych se chtel jakkoliv dotknout Platana) ani se mi nelibi pritrouble rychlostni a mnozstevni souteze na pivnich slavnostech, vim ze me nikdo soutezit nenuti, ale preci jenom se o pivni kulture mluvit neda a uz vubec ne o oslavovani piva - vyjadruje to totiz charakter naseho pivniho naroda, nachlemtat se cehokoli v co nejvetsim mnozstvi a to se mi nelibi, misto toho, abysme hledali rozmanitost a kvalitu, ubijime to kvantitou a to bohuzel "pouze kvantitou" a pak se neni cemu divit, kdyz se velkovarenskej patok roztahuje po republice za mohutne podpory vseho "pivovarskeho naroda ". Pivovary by se meli zamyslet a zkusit zacit pivare vychovavat, nebo aby to neznelo tak blbe, zkusit mu ukazat jinou cestu...
Kodex pivní kultury, (Roman Holoubek, 20.06.2006 07:58) celé vlákno | reagovat
Martine, ale zde nejde o rozlišení malého a velkého pivovaru. Jde jen o to, co vše si kterýkoli pivovar vymyslí aby se vypilo co nejvíce jeho piva. Souhlasím s Jirkou, takovéto akce nejen že poškozují v očích veřejnosti daný pivovar, ale především degradují pivo tam kam, předpokládám, naprostá většina čtenářů svetapiva.cz nechce. Domnívám se, že naší snahou by mělo být postavit pivo ve vnímání a v gastronomii na úroveň, kde se dnes nachází víno. Pivo by mohlo být vnímáno jako nápoj nejen pro zahnání žízně, ale i nápoj pro příjemné pohodové chvíle, pro vychutnávání, pro snoubení s pokrmy v gastronomii, pro hledání chutí nejen v různých pivních směrech, ale i v jednom. Například typ Pilsner má také spoustu různých chutí a co pivovar, ba často co jeho produkt, to jiná nuance. Ale podobné soutěže degradují pivo jako chlastací, ožralovskou záležitost. Uf - to jsem se rozepsal. Omlouvám se, čtenářům za tak dlouhou poznámku :-)
PS: znáte ještě nějaký jiný příklad z pivovaru (ať mini či globálního), který porušuje "KODEX PIVNÍ KULTURY"? (byť takový kodex ještě nebyl sepsán?)
pivní kultura, (Martin Borský, 20.06.2006 00:58) celé vlákno | reagovat
No, no, no! Vozit se po zádech "malého" protivínského pivovaru. To není žádné hrdinství!
A co takhle komentář ke "kosher" vystupování třeba Plzeňských pivovarů a jím podobných...?!
To je teprve pivní kultura...
12
Vyhledávání