úvod
homepage

Propij se… Ale kam vlastně? vytisknout článek

Přidáno: 19. června 2006  •  Autor: Jiří Kaňa
průměrné hodnocení Hodnocení: 3,01 hodnotících Hodnotících: 19 počet zobrazení Zobrazeno: 4850x

Protivínský pivovar si za svou soutěž Propij se do pivovaru vysloužil pokutu od Krajského živnostenského úřadu. Soutěž byla podle mého názoru mimořádně zhovadilá a pivovar proto není třeba litovat.

O případu informoval server iDNES.cz. Pivovar byl úřadem potrestán za nabádání k nestřídmé konzumaci alkoholu, které se dopustil pořádáním soutěže nazvané „Propij se do pivovaru“. Na podivnou soutěž úřad upozornilo Kulturní sdružení KONTEXT. Sdružení svůj názor na věc prezentovalo i na serveru Britské listy.

O co šlo? V soutěži se utkaly vybrané restaurace s Platanem na čepu. Každý podnik podle pravidel reprezentovaly dva maximálně čtyřčlenné týmy. Tým, který během půl hodiny vypije nejvíce piv vítězí a propíjí se do Pivovaru Platan a nejlepší 4členný tým získává navíc vstupenky s dopravou na mistrovství světa 2006 ve fotbale na vybrané utkání týmu České republiky. Tolik pravidla, která byla ještě donedávna vystavena na webových stránkách pivovaru Platan.

To možná na první pohled nevypadá tak hrozně, ale zkuste se zamyslet, kam až se lze propít během podobného půlhodinového „šturmování“. Pokud vám fantazie nestačí, napoví vám více loňské výsledky podobné soutěže: Největšími pijáky, kterým se podařilo propít se až do pivovaru Platan, se staly hned dva týmy, oba složené z 10 členů. 1. Restaurace „Na Sadech" ve Vodňanech - 75 piv za 30 minut. 2. Pivnice „Špeluňka" v Krči - 74 piv za 30 minut.

No není to krása? Za půl hodiny urazit průměrných 7 a půl piva… Tomu říkám příjemně si zasoutěžit a ještě při tom osvěžit ducha a tělo!

Protivínský pivovar samozřejmě není jediný, kdo občas pořádá podobně přiblblé soutěže. Rovněž soutěžící snad lze považovat za svéprávné, nikdo je přece do podobného podniku nenutí. V Protivíně ale měli tu smůlu, že jejich soutěž byla natolik v rozporu se všemi kodexy (nemluvě o zdravém rozumu), až si toho prostě někdo všimnul.

Je jen škoda, že to nedošlo už dříve samotným provozovatelům soutěže. Pivovar si tak udělal negativní reklamu a pohledu laické veřejnosti na pivo jakožto kulturní nápoj to asi taky nijak zvlášť neprospěje.

Během letoška se Svět piva bude postupně pokoušet definovat pojem „pivní kultura“. Zde máme jeden příklad něčeho, co pivní kulturou určitě není.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 29 komentářů, poslední komentář: 13.02.2007 14:41 Komentovat
Kulturní sdružení Kontex Tomáš Semrád13.02.2007 14:41
Tak si myslím, že by se hoši z Kulturního sdružení Kontext měli jít podívat do...
Kontext mmako26.06.2006 11:33
Ono to vypadá, že Kontext si nezasedl na pivovary, ale na pivo... tedy - na alkohol, ale zase...
hrani se slovicky mmako26.06.2006 11:23
Martin Borský: ono to bude zase hraní se slovíčky, ale obávám se, že jste sice normální...
kodex mmako26.06.2006 11:12
Tomáš Erlich: Uznáte mi ten lapsus se svrchním kvůli vedru? :-) bouchal jsem tady nějaké...
Co k tomu říct? Chody26.06.2006 11:08
Obávám se, že kulturní sdružení z Brna chce eliminovat pivo jako součást životního...
Kontext si zasedl na jihočeké pivovary? Chody26.06.2006 10:59
Zveřejněno MF DNES: "Pivní pouť čeká kontrola Odpůrcům pití alkoholu vadí, že...
to mmako Martin Borský25.06.2006 22:04
mmako mimo jiné napsal: "Tož tak. Považujeme se za pivně-kulturní národ s tradicí. V...
Iniciativa zodpovědných pivovarů Tomáš Erlich25.06.2006 18:54
Tak na tohle nemůžu nezareagovat... Každý kdo si přečte onen zmíněný Etický kodex s...
Vyhledávání