úvod
homepage

Komentáře

článku: Sklenice nejsou jen na pití

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
12
 Zobrazit komentáře: podle času

design, (petr, 18.09.2013 23:38) celé vlákno | reagovat
chtěl jsem se zeptat jestli taky někdo z vás sbírá půllitry né podle značky ale například podle designera který ten půllitr navrhl, protože mi to tady trochu zavání kvantitou ale už né moc kvalitou!!!
Pivní sklenice na výměnu, (Frashmaker, 12.05.2013 22:49) celé vlákno | reagovat
http://frashmaker.rajce.idnes.cz/Pivni_sklo_na_vymenu/ bližší info viz odkaz
TIp na zdroj skla, (Marek, 27.10.2011 06:54) celé vlákno | reagovat
Zdravim, jsem také jedním ze sběratelů sklenic, ale bohužel nemám tolik času objíždět burzy, ale našel jsem jeden obchod v Brně, který má docela zajímavý výběr skla a navíc jej i zasílá. Pokud by měl někdo zájem přikládám dole adresu: http://obchod.svet-piva.cz/kategorie/pivni-sklo
Tupláky a panáky, (Petr Strnad, 10.01.2006 15:29) celé vlákno | reagovat
No tupláků pár mám ale nemám je ve vitrínách s ostatním sklem takže mě jejich velikost zas až tak netrápí. Ale pravda je že problémy z místem má každý sběratel-já to už rešil několikrát a pokaždé se to naštěstí nějak povedlo. Ten panák od Budvara mě zaujal v jejich podnikové prodejně tak jsem si ho vzal jako kuriozitku, pít z něj pivo nikdy neplánuju (ale to vlastně z ničeho ze sbírky).
Re: Tupláky a panáky, (Honza Šítal, 03.01.2011 01:03) celé vlákno | reagovat
Zdravím všechny sběratele pivního skla.Hlavně pana Strnada.Ten tady píše,že pár tupláků doma má a jsou tu i tací kterým zabírají místo.Nějaký pěkný skleněný tuplák s velkým uchem na 2L sháním.Klidně i dva nebo tři.Nabídněte.Děkuji Honza
Originální pivní sklenice , (Laparada e-shop, 12.09.2009 19:06) celé vlákno | reagovat
Úžasná ručně foukaná sklenice na pivo Hopside Down, obsah 0,33l na Laparada.cz
PRODEJ PŮLLITRŮ DO SBÍRKY, (Ladislav Leskovjan, 06.07.2009 21:22) celé vlákno | reagovat
Kdyby někdo měl zájem mám 26 kousků pivních půllitrů/štuců/z porcelánu kdyby někdo měl zájem písněte na mail Les.Vigo@seznam.cz dík Láda
pivní sklo, (sipka(22), 18.03.2008 19:36) celé vlákno | reagovat
Mám taky ve sbírce 65 půllitrů a 20 třetinek a sbíram dál dokud bude místo.Pivo si z nich dám ale jenom já.V hospodě musím mít stejnou značku piva s půllitrem,jinak mi pivo nechutná.Mělo by to tak být.
Pivní sklo, (Tomáš Semrád, 27.07.2006 14:11) celé vlákno | reagovat
Jo, jo, taky jsem (a není to tak dávno) sbíral pivní sklo. Jenomže pak nastal tady již zmiňovaný zásadní problém s místem a byl konec. Měl jsem toho cca 60 kousků (i ze zahraničí). A protože to chytlo také mého bratra, který toho potřebného místa na to měl podstatně víc než já, sbírku jsem mu předal a on ji rozšiřuje doteď. I já jsem patřil k těm co si zakládali na sebemenších detailech log jednotlivých pivovarů. Sbíral jsem také všechny velikosti, převládali pochopitelně klasické 0,5 l sklenice, ale měl jsem i zajímavé třetinky. A teď když přijdu k němu na návštěvu a rozděláme si pivko, rozhodně sklenice nezahálejí a nedopustíme aby se na nich udržovala moc velká vrstva prachu. Dáme si to které do příslušné sklenice a pěkně u toho pivně rozjímáme..Už mně zůstala jen sběratelská vášeň pro pivní tácky a uzávěry, ty totiž nevyžadují tolik prostoru.
Neoficialni pivni sklenice, (Marek, 17.01.2006 18:30) celé vlákno | reagovat
Vazeni sberatele, nize diskutovany clanek o pivnich padelcich ci neoficialnich sklenicich jsem mel na svedomi ja. Jak jiz psal Petr, byl tento clanek trnem v oku dvema sberatelum a ti se na me chystali podat neopravnenou zalobu. Nez se vse vyresi, tedy nez se definitvne prokaze, ze jsem pravdu mel ja a oni ne, bude clanek nedostupny. V pripade zajmu o fotky padelku ci neoficialnich sklenic napiste na muj mail a ja Vam je s radosti zaslu. Jinak planuji na nekterem z webu, ktere se zabyvaji pivnim sklem, zalozit sekci "neoficialni pivni sklo". Zde budou jen a jen fotky. Zadny text. Nekdo by se zase mohl chytnout toho, ze je tam ci onde uveden nadpis "padelky" a ze to tak mate sberatele. Ti jsou pak uvadeni v omyl a neoficialni sklenice - tj. ty, ktere si nechali vyrobit sberatele pro svoji potrebu resp. proto, aby meli co na vymenu ci prodej - povazuji taktez za padelky. Je to smutne, ale i mezi sberateli pivnich sklenic se najdou taci, kteri by se soudili kvuli slovicku. Navic i tehdy, kdyz nemaji pravdu...
Kultura podávání piva, (Borowiec, 12.01.2006 13:33) celé vlákno | reagovat
Podle mne to má jednoznačnou příčinu, zestátnění pivovarů po 2. světové válce vedlo k přerušení tradice, unifikoval se sortiment, později přišla rajonizace, v Německu není Bierkultur spojena pouze se soukromým vlastnictví, ale s osobním vztahem rodiny nebo majitelů, který je dán děděním pivovaru z otce na syna a s tím předáváním a dodržováním zkušeností. Svoji roli zde hraje i dodržování katolických svátků, právě k nim se váže vaření speciálních piv. Co je podstatné pivní sklo musí plnit určitý účel. Řekl bych, že hodně z nás považuje za jednu z nejzajimavějších součástí sbirky 0.5 hladké sklenice z tenkého skla. Dříve se používaly především na dvanáctku v posledních letech je u ležáku nahrazují džbánky, přitom ležák by se měl podávat dobře chlazený, ale v tenké sklo sklenice, kterou musíte vzít přímo do ruky samozřejmě způsobí pravý opak než, aby pivo zůstalo dobře chlazené, proto se v takovémto skle podává bock, kde naopak dotek ruky přispívá k tomu, že teplo prospívá jak vůni tak rozvíjí chuť piva, pro pils jsou často určeny sklenice na stopce, kde se přímo skla nedotýkáte, ale většinou velikosti 0.3, to souvisí s tím, že typ piva vždy nemusíme pít u nás jednině respektovaném množství 0.5. Ale to je kapitola sama pro sebe, byť opět nesouvisí jenom s pivním sklem to je pouze symbol hlubší logiky.
Pivní sklo, (Chody, 12.01.2006 12:02) celé vlákno | reagovat
Já už jsem takovej fanatik, že pokud ho mám, používám na každou značku piva sklo s jejím logem i táckem. Ze značkového skla mi chutná ta která značka více než z anonymního skla. Jen to mytí, do myčky se to dát nedá (sůl by rozežrala loga) a já to ručně tak dobře jako manželka neumím, takže je to na ní. A když se zadaří a sejde se za den i více skel než od tří značek, není moc nadšená.
Kultura podávání piva, (Roman Holoubek, 12.01.2006 08:50) celé vlákno | reagovat
Až na vyjímky je u nás velmi nevyspělá kultura podávání piva.
Tak jak píše pan Borowiec. Každý typ piva by měl mít své tvary skla. Každý druh piva vynikne a jeho vlastnosti se posílí v jiném tvaru skla. Například nešvar, kdy u nás se běžně čepuje "Český ležák - Pilsner" do sklenic prvoplánově určených na pšeničné nefiltrované. U pšenic je problém, díky své kalnosti, zajistit jiskru a nechat vyniknout perlení. K tomu jsou určeny vysoké úzké skla s pokud možno rýhováním pro zajištění průzračnosti a jiskření na hranách lomu. Nepovažuji se za odborníka na sklo, ale naše pivovary a gastronomictví má v tomto ještě velké rezervy.

Nejsem sběratel skla, ale pár jsem si jich koupil a to proto, abych si mohl doma vybírat (dle mne) ten nejvhodnější tvar k danému pivu. Nemám, žádné velké množství, tak už musím přimhouřit oči nad Platanem ve skle s logem Holba. I když i tady se snažím rozlišit sklo a obsah na velké, regionální a malé pivovary.
Sklenice na pivo u nás a v zahraničí, (Borowiec, 11.01.2006 14:20) celé vlákno | reagovat
Sklenice a kameninové džbánky na pivo sbírám od roku 1994. Nejprve mne zajímalo sklo jednotlivých českých a moravských pivovarů, postupem času jsem jej však začal sbírat především podle typu piva nebo příležitost, při které se používají. V tomto směru u nás vzhledem k sortimentu pivovarů vládne určitý sterotyp a upřímně řečeno u řady značek ani cítíte onu tradici, kdy pohár je nepostradatelnou součástí kultury podávání určitého typu piva. Zemí zaslíbenou pro sbírání pivního skla zůstává proto Belgie a Německo. Každému, kdo se chce získat přehled o pivním skle doporučuji navštívit Maisel´s Brauerei Museum ( prohlidka každý den od 14,00 hodin ) v Bayreuthu, kde lze vidět ve dvou sálech zhruba 5 000 kusů sklenic a džbánků nebo v letních měsících Muzeum pivovarniství v Bamberku v prostorách kláštěrách na Michaelsbergu tam je kolekce zhruba poloviční, ale možná pestřejší, muzeum, které se specializuje výhradně na sklo určené pšeničnému pivu se nachází v Norimberku. Právě sklo na pšeničné pivo je typickým příkladem, že určitý typ piva přímo vyžaduje specifický typ skla, stejné je to u kameninových džbánků, které mají ve Francích velkou tradici, protože se do nich v létě čepuje nefiltrovaný kellerbier, který je sám o sobě nepříliš vzhledný, takže se do skla ani nehodí, jiné sklo se používá na světlé pivo označované jako hell, jiné na pils, tenké hladké sklo patří k sezóním pivům typu bock, samozřejmě existuje lokální staly skla jako kölsch ma dokonce stange s obsahem 0.2 danou konvenci o tomto stylu piva a musim říci, že je zážitek procházet v Kolíně nad Rýnem bazary, obdobně v Düsseldorfu hladké sklo 0.3 na altbier. Samozřejmě existují unikátní kousky s naprosto speciální tvary například od mikropivovaru v Bonnu, který své pivo pokřtil jako bönnsch nebo technologicky nákladný džbánek 0.3 vyrobený speciálně k pivu Rotkehlchen Berliner Bürgerbräu, pro něž je nutno podniknout výlet na okraj Berlína do čtvrti Köpenick. Nebudu-li se zabývat replikami džbánků jejichž cena se pohybuje od osmi do deseti Euro, byl tento džbánek jednim zmála, za který jsem v Německu zaplatil v přepočtu více než 200 Kč, běžná cena se pohybuje od jednoho do tří Euro u zvláště ceněných značek pivovarů to může být do pěti Euro maximu, nicméně naprosto většinu lze pořídit za tři. V tomto směru je u nás začíná být nepěkně draho, což je škoda.
ad užité umění, (Zbyněk Melichar, 11.01.2006 12:18) celé vlákno | reagovat
samozřejmě své půllitry a jiné pivní nádoby používám též na pití...zbytečně by se jinak na to prášilo :-)
re Petr Strnad, (Standa Jakoubek, 10.01.2006 16:48) celé vlákno | reagovat
...ale tase na druhou stranu, když se mi dostane do ruky nějaký pivko v mých končinách špatně sehnatelný a můžu si ho nalejt do "jeho" sklenice ... hmm, to mi za trochu toho leštění stojí :-)
Taky umění užívám :-), (Weetek, 10.01.2006 16:36) celé vlákno | reagovat
Nesbírám nijak systematicky, protože se už věnuji táckům a etiketám, ale hezký půllitr (zvlášť z malého nebo jinak zajímavého pivovaru) si rád opatřím, pokud možno legálně. Český i zahraniční. Podle potřeby je pak používám pro různá piva, která si "ulovím" a odnesu domů.
Jako sběratele mě pochopitelně mrzí, že některé minipivovary se o svou prezentaci formou tácků a skla moc nezajímají. Chápu ekonomickou stránku věci, ale není problém pojmout celou záležitost jako prodej suvenýrů a v samotném restauraci prostě používat erární sklo bez loga. Zajistit prodej není pro personál minipivovaru až takový problém, nemusí mít hned speciální stánek, jako Pivovarská bašta ve Vrchlabí (kde prodávají dokonce i tácky...možná opačný extrém :-), stačí mít pár kousků vystavených za výčepem a dychtivému sběrateli podat/prodat.
Re: sbírka užitého umění, (Petr Strnad, 10.01.2006 16:35) celé vlákno | reagovat
To já si na bečku vezmu radši něco z rezerv nebo nějaké sklo bez potisku. Jinak bych se o sklo musel zbytečně bát. A navíc kdo by mi to pořád leštil?
sbírka užitého umění, (Standa Jakoubek, 10.01.2006 16:28) celé vlákno | reagovat
tak to já teda můžu říct, že ze svojí (byť skromné) sbírky piju :-); no k čemu ty půllitry byly vytrobený ? k pití piva ... a tak se toho držím :-) to je pak to správné "užité" umění
Re: tuplaky, (petr, 10.01.2006 15:03) celé vlákno | reagovat
Tuplaky, proc ne, kdyz je na nich vytistene neco jine nez na jinem skle (nastesti nemaji v nasi geografii moc tradici, to musite troch bliz k Mnichovu:-). Ale vsem sberatelum skla jde o misto. A ta potvora tuplacka ho zabere peknou hromadu! Spis mi pripada legracni zarazovat do sbirky panaky. Ale taky na nich tu a tam je neco jineho. Ale ta predstava pit pivo po panacich. Chacha ...
12
Vyhledávání