úvod
homepage

Sklenice nejsou jen na pití vytisknout článek

Přidáno: 10. ledna 2006  •  Autor: Petr Strnad
průměrné hodnocení Hodnocení: 1,12 hodnotících Hodnotících: 9 počet zobrazení Zobrazeno: 12327x

V únoru roku 2005 byly poprvé spuštěny stránky http://krigle.wz.cz, ale všechno to vlastně začalo mnohem dřív…

Již před téměř třemi lety jsme si s bratrem přinesli z hospody první sklenici, už ani nevím proč. Později, když už jich bylo doma několik, pokusili jsme si je mezi sebou rozdělit podle toho, kdo kterou přinesl. A tak se začaly rodit dvě samostatné sbírky pivního skla. Nejdřív jsme je sbírali jen tak pro radost, postupem času to přerostlo až ve sběratelskou posedlost. Začali jsme s bratem soupeřit kdo má sklenic víc, tehdy nám bylo ještě jedno, z jakých jsou pivovarů, šlo jen o jejich počet. Sklenice jsme získávali v podstatě jen v hospodách, které jsme navštívili.

V říjnu 2003 jsem šel na vojnu a hned se objevily další nové zdroje kde skla získávat, další nové pivovary a další sběratelé se kterými bylo možné vyměňovat zkušenosti i skla…i když v té době jsem ještě pořád spoléhal především na jejich získávání braním po různých hospodách. V té době začaly také moje a bratrovy společné tzv. „lovy“ pivního skla. Každou volnou chvíli jsme vyráželi a dosud vyrážíme do všemožných vytipovaných hospod, restaurací a barů za jediným účelem – získat sklo!



V brněnském minipivovaru Pegas vám natočí pivo do skla s nevšední mírou - 0,6l.

Teprve postupem času, až se začala sbírka rozšiřovat, jsme se začali zajímat i o další způsoby jak sbírku rozšířit. Nabízela se spousta různých možností, my jsme zvolili dvě pro nás nejjednodušší – začali jsme obíhat obchody s domácími potřebami, bazary a zastavárny, kde se dá občas sehnat kromě běžného skla i nějaká rarita. Dalším pro nás dosud neznámým zdrojem se staly pivní burzy. Tam jsme poprvé zavítali v prosinci roku 2004 a to, co jsme tam viděli, nás jen povzbudilo v našem sběratelském úsilí. Nejen že se tam dají pořídit sklenice pivovarů pro nás naprosto nedostupných, mnohdy i již uzavřených, ale především jsme navázali kontakty s ostatními sběrateli. Konečně jsme si měli s kým popovídat o společném zájmu.

Takto se naše sbírky postupně začaly víc a víc rozrůstat. Teď už nešlo jen o to kdo má víc kusů, začali jsme soupeřit o větší počet zastoupených pivovarů. Kromě tuzemských pivovarů tím pádem ve sbírce našly zastoupení i pivovary zahraniční, které však sbíráme spíše ze zvědavosti než proto, aby se sbírka rozšiřovala. Ta se tím stala i mnohem pestřejší.

A potom již naprosto přirozeně vznikly webové stránky, kde jsou všechna naše skla zdokumentována i s tím, jak postupně přibývají. V poslední době nás díky tomu začínají kontaktovat ostatní výměny chtiví sběratelé z celé republiky a s některými z nich jsme již úspěšně vyměnili několik skel.

V loňském roce jsem podnikl výlet po Jižních Čechách za účelem doplnění sbírky o skla jihočeských pivovarů. V průběhu tří dnů jsem objel pivovary v Třeboni, Českých Budějovicích, Českém Krumlově, Protivíně, Strakonicích, Zvíkově, Dražíči a cestou zpět ještě v Pelhřimově, Jihlavě a Velkém Meziříčí. Sbírka se rozrostla o cca 40 nových kusů a o zastoupení 3 nových pivovarů.



Františkova třináctka z Oslavan. Tohle aktuální sklo lze pořídit přímo v pivovarské pivnici za 150,- Kč

Jsou sběratelé, v jejichž sbírkách najdete po jednom kusu každého loga toho kterého pivovaru, většinou výhradě v 0,5l sklenicích a jsou sběratelé, kteří chtějí mít ve své sbírce co největší počet sklenic, třeba i se stejnými logy ale v odlišných mírách a různých provedeních. Setkal jsem se ale i se sběratelem, který preferoval pouze 0,3l sklenice.

Já a můj bratr patříme do skupiny sběratelů, kteří tzv. „berou všechno“. Někdy nejsou na první, zběžný pohled mezi dvěma logy žádné rozdíly a jen pozorný sběratel rozpozná, že právě získal nový přírůstek do sbírky. Může to být třeba i jen miniaturní odlišnost v obrázku či nápise.



Podobných příkladů by se dalo najít několik…

Některá skla získáte za pakatel, jejich se ceny pohybují v rozmezí 20-50,- Kč. Jsou však i sklenice s logy tak vzácnými, že si jich jejich majitelé cení natolik, že za ně požadují až několik set korun, většinou je však lze získat pouze výměnou za jiný podobně vzácný kus.

K dnešnímu dni moje sbírka obsahuje celkem 388 sklenic, na stránkách http://krigle.wz.cz pak najdete celkem 502 sklenic našich i zahraničních, která jsou kombinací sbírky mé i mého bratra. I když by se mohlo zdát, že jde o velkou sbírku, v podstatě stále patří mezi sbírky začátečnické, sběratelé, kteří se tomuto koníčku věnují již delší dobu, vlastní třeba i 1500 sklenic, většinou z více než stovky českých pivovarů. Proto i my ve své sběratelské činnosti chceme pokračovat pořád dál, i když víme, že není možné mít ve sbírce skla se všemi logy, která kdy spatřila světlo světa a i nadále se objevují stále nová a nová loga. Prostě je stále co sbírat. Počet 388, resp. 502 kusů tedy rozhodně není konečný…

Díky tomuto koníčku jsem se přirozeně začal zajímat i o pivovary, jejich historii, získal jsem přehled o různých druzích piva a mnohé z nich i ochutnal. Tím jsem přestal být pouhým běžným konzumentem a stal se „skoroznalcem“. A jsem za to rád…

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 26 komentářů, poslední komentář: 18.09.2013 23:38 Komentovat
design petr18.09.2013 23:38
chtěl jsem se zeptat jestli taky někdo z vás sbírá půllitry né podle značky ale...
Pivní sklenice na výměnu Frashmaker12.05.2013 22:49
http://frashmaker.rajce.idnes.cz/Pivni_sklo_na_vymenu/ bližší info viz odkaz
TIp na zdroj skla Marek27.10.2011 06:54
Zdravim, jsem také jedním ze sběratelů sklenic, ale bohužel nemám tolik času objíždět...
Re: Tupláky a panáky Honza Šítal03.01.2011 01:03
Zdravím všechny sběratele pivního skla.Hlavně pana Strnada.Ten tady píše,že pár...
Originální pivní sklenice Laparada e-shop12.09.2009 19:06
Úžasná ručně foukaná sklenice na pivo Hopside Down, obsah 0,33l na Laparada.cz
PRODEJ PŮLLITRŮ DO SBÍRKY Ladislav Leskovjan06.07.2009 21:22
Kdyby někdo měl zájem mám 26 kousků pivních půllitrů/štuců/z porcelánu kdyby někdo...
pivní sklo sipka(22)18.03.2008 19:36
Mám taky ve sbírce 65 půllitrů a 20 třetinek a sbíram dál dokud bude místo.Pivo si z nich...
Pivní sklo Tomáš Semrád27.07.2006 14:11
Jo, jo, taky jsem (a není to tak dávno) sbíral pivní sklo. Jenomže pak nastal tady již...
Vyhledávání