Komentáře
článku: Sklenice nejsou jen na pití
Zobrazit všechny komentáře: podle vláken, podle času
Podle mne to má jednoznačnou příčinu, zestátnění pivovarů po 2. světové válce vedlo k přerušení tradice, unifikoval se sortiment, později přišla rajonizace, v Německu není Bierkultur spojena pouze se soukromým vlastnictví, ale s osobním vztahem rodiny nebo majitelů, který je dán děděním pivovaru z otce na syna a s tím předáváním a dodržováním zkušeností. Svoji roli zde hraje i dodržování katolických svátků, právě k nim se váže vaření speciálních piv. Co je podstatné pivní sklo musí plnit určitý účel. Řekl bych, že hodně z nás považuje za jednu z nejzajimavějších součástí sbirky 0.5 hladké sklenice z tenkého skla. Dříve se používaly především na dvanáctku v posledních letech je u ležáku nahrazují džbánky, přitom ležák by se měl podávat dobře chlazený, ale v tenké sklo sklenice, kterou musíte vzít přímo do ruky samozřejmě způsobí pravý opak než, aby pivo zůstalo dobře chlazené, proto se v takovémto skle podává bock, kde naopak dotek ruky přispívá k tomu, že teplo prospívá jak vůni tak rozvíjí chuť piva, pro pils jsou často určeny sklenice na stopce, kde se přímo skla nedotýkáte, ale většinou velikosti 0.3, to souvisí s tím, že typ piva vždy nemusíme pít u nás jednině respektovaném množství 0.5. Ale to je kapitola sama pro sebe, byť opět nesouvisí jenom s pivním sklem to je pouze symbol hlubší logiky.
Vyhledávání