úvod
homepage

Komentáře

článku: Když dva sousedé dělají totéž, avšak s jiným výsledkem…

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
12
 Zobrazit komentáře: podle času

Krušovice- Rakovník - Křivoklát, (Tomáš Tetour, 05.01.2006 22:05) celé vlákno | reagovat
Miluji Bakaláře, miluji rakovnické pivo! Jsem šťasten, že se konečně našel někdo, kdo vykopal zakopanou pivovarskou hřivnu, opráší historii rakovnického pivovarnictví a vrátí Rakovník s jeho pivem tam, kam patří! Vždyť kolik je u nás míst s takovou tradicí pivovarnictví (Rakovník 1454). Starší je snad jen Regent a Podkováň.

Pocházím z rakovnického kraje z Nového Strašecí. Vyrostl jsem však v 80-tých letech na černé krušovické desítce. Jinak to ani nešlo. Bylo to dané politikou tehdejšího Husákova plánovaného zásobování. Druhou půlku okresu zásoboval Rakovník. Ale zpět. Ještě dnes se mi na tu černou karamelovou pochutinu z tehdejších Krušovic sbíhají sliny a příjemně mi při vzpomínce mrazí v zádech. Ale to už je dvacet let. Vařili ji tenkrát z přísadou kubánského cukru a nejlepší byla tak po 14 dnech zrání v lahvi. Nebyla totiž pasterizována a množící bakterie v tomto živém pivě vyprodukovali tak perfektní chuť, že lepšího černého piva v Československu nebylo. (Pár pivovarů tehdy vařilo tmavé jedenáctky, ale nikdo černé, jen Krušovice byly unikát). To bylo tenkrát. Ve starém, dnes odstaveném krušovickém pivovaře. Krušovice tehdy zdobil krásný barevný panáček s velkým sudem piva (dnes velké R a koruna).

Poté jsem koncem 80-tých let při výletě do Rakovníka ochutnal tmavý ležák Rakovanka. A okamžitě jsem byl jejich zákazníkem. (Při studiu v Praze jsme s kamarády chodily každý pátek do Restaurace U sportovní haly, dnes sídlem naproti T-mobile Areně).

Rakovnické pivo bylo vynikající až do jeho nuceného uzavření v r. 1997, k němuž dalo podnět samo město Rakovník. Pivovar tehdy neplatil faktury za odebranou páru z městské kotelny. Pivovar totiž ani dnes nemá vlastní kotelnu. Tato kotelna ještě v 70-tých letech patřila pivovaru, ale tehdejší ředitel pivovaru František Pála (tatínek bývalého Daviscupového reprezentanta v tenise) ji převedl na město. Jaká to chyba!

Dnes jsem opravdu přepychově šťasten, že si mohu dopřát v místě kde žiji rakovnického Bakaláře, jehož součástí je místní kvalitní křivoklátská čistá voda (není zde žádný znečišťující průmysl, jen lesy a prameny toku Klíčavy). Pivo, které se po uvaření prokvasilo v klasické otevřené spilce a dozrálo v ležáckých sklepích. Žádné urychlovače zrání v cylindrokónických tancích a doslazené sacharinem.

Do budoucna bych měl ještě jedno přání. Málokdo ví, že se na Rakovnicku ještě v roce 1951 vařilo pivo přímo na hradě Křivoklátě (zal. 1547). Komunističtí likvidátoři však likvidovali vše co mělo šlechtickou příponu.
Je to sen! Ale co kdyby se našel někdo další, který by oživil myšlenku vaření unikátního piva přímo na hradě!
Krušovice by pak museli slevit z označení královský pivovar a možná by se podařilo vymazat z pivní mapy dnes již všudypřítomné Géčko.

Tak tedy... Bakáláři vydrž! Na zdraví!
Bakalář, (Tomáš, 28.12.2005 09:14) celé vlákno | reagovat
Já si kupuji Bakaláře docela často a nemá chybu! Jak lahvový tak točený je opravdu vynikající. Protože Bakaláře považuji za výjmečné a jedinečné pivo, dávám ho často někomu ochutnat a zajímá mě jeho názor. Téměř všichni ho hodnotí jako vynikající pivo.
Lahvovaný Bakalář, (Jacob, 23.12.2005 12:17) celé vlákno | reagovat
Ja si v letě koupil s nadšením lahvovou 10 a 12 Bakaláře v Lounech a přestože bylo horko a měl žížu tak už si to Rakovnický nekoupím. Protože to mělo chut jako Gambrihnus bez bublinek. Prostě vodička.
ad PX a Mušketýr, (Tomáš Semrád, 19.12.2005 11:34) celé vlákno | reagovat
To jestli Mušketýr je patok či není, si musí každý zhodnotit sám. Je to o chuti každého z nás. Já jsem pouze na otázku jednoho čtenáře vyjádřil svůj názor, za nějž se nestydím. A taky jsem nikde nenapsal, že je to nejlepší pivo z Krušovic, ale pouze, že mně připadá z krušovické současné produkce nejvíce chuťově zajímavé, s určitým charakterem (pravda Jubilejní ležák jsem doposud nepil), což je rozdíl. Rovněž tak, že zkušenosti mnohých jsou opačné....
Nemohu si pomoci, ale nyní v sobotu jsem ho schválně prubnul, abych ho znovu konfrontoval s tím co jsem zde napsal. Na základě své poslední zkušenosti to však opět mohu s klidným svědomím podepsat. Mušketýr má svůj výrazný charakter, na rozdíl od ostatních krušovických piv, a rozhodně není neutrálním, unifikovaným. A o to jde alespoň mně. Abych dokázal pivo někam zařadit. I když z celého svého pivního srdce fandím malým regionálům typu Bakaláře a jemu podobných, objektivně musím uznat, že Mušketýr je tím lepším co velkovýrobci na trhu nabízejí.
P.S. Mám za to, že diskutovat pod anonymem je jednodušší než pod svým vlastním jménem...
Mušketýr a Jubilejní, (Roman Holoubek, 19.12.2005 09:15) celé vlákno | reagovat
Tak jako Tomáš, mám i já milé vzpomínky na své první setkání s Krušovickým ještě počátkem 80-tých let. Jak chutí, tak i atmosférou místa v Nelahozevsi na Lounsku.
Tak jako většina píšících zde na webu, jsem se od Krušovic odklonil a jen jedenkrát do roka zkusmo zjišťoval, kam že se ubírají chutě Krušovic.
První vlaštovkou ukazující možnou správnou cestu byla (zpočátku) 11-tka Mušketýr. Chuťově výrazná a odlišná. Pak jí sice snížili stupňovitost, ale i přes mírnou slabost v plnosti jde stále o výrazově odlišné pivo, které si občas dopřeji.
Jubilejní - to je opravdu povedený kousek a jsem za něj Krušovickým vděčný.

V obou pivech si konečně mohu dát chutné Krušovické, které mi nekalí mé vzpomínky na mládí.
hodnocení článků, (Martin Štros, 16.12.2005 19:39) celé vlákno | reagovat
Mrzí mě, že čtenáři hodnotí kvality článků na tomto webu jen na základě názorů autora, nikoliv na základě zajímavosti témat a kvalitě poskytnutých informací. To ale nic nemění na tom, že je tohle dobrý článek.
Re: Mušketýr, (PX, 16.12.2005 15:47) celé vlákno | reagovat
...nejhorší patok z Krušovic a jedno z nejhorších piv vůbec. Slovy hospodského z Pivní Galerie: SAPONÁT!! ... stručné, výstižné!
Nechápu, jak můžete na jedné straně napsat tak skvělé srovnání dvou pivovarů (hodnotil jsem za 1), a na druhé straně prohlásit, že Mušketýr je nejlepší pivo ze své velkovývařovny.
odpověď Janovi, (Tomáš Semrád, 16.12.2005 08:50) celé vlákno | reagovat
V současnosti mně jako nejvíce chuťově zajímavé krušovické pivo připadá Mušketýr. Ano na toho mám slabost, i když je pravda, že zkušenosti jiných s ním jsou zcela opačné než ty moje. Ale v poslední době (loňský i letošní rok) jsem ho pil několikrát, nejen v Brně, ale i Praze či Kralupech a musím objektivně přiznat, že byl všude stejně dobře pitelný a měl svůj osobitý charakter.
No a na doporučení Jirky Kani určitě zkusím jejich Jubilejní ležák.
????, (jan, 15.12.2005 18:16) celé vlákno | reagovat
Jake pivo z Krusovic Vam chutna nejvice?
Vystav piva?, (Jozin, 14.12.2005 22:38) celé vlákno | reagovat
Nemyslim si, ze by BAkalar udelal letos 11o tisic hekrolitru piva. Jednak vloni zacali prodavat pivo az koncem roku, takze nenabrali tolik zakazniku, druhak se letos uz menil majitel. Pokud by udelali polovinu toho, co je zde uvadeno, byl by to zazrak. Nicmene muj prispevek neznamena, ze bych jim to nepral.
Bakalář, (Tomáš, 13.12.2005 13:50) celé vlákno | reagovat
V pátek jsem navštívil pivovarskou prodejnu a vřele to všem doporučuji. Pan prodavač je opravdu muž na svém místě. Minule jsem si tam zakoupil soudek desítky a všem velice chutnala. V pátek jsem si pro změnu přivezl dvanáctku. Jinak co se týká výstavu tak informaci, že to je 300 hl denně jsem četl v létě. Po zbytek roku to rozhodně tolik nebude. Myslím si však, že rakovnický pivovar si při svém návratu mezi "živé" určitě zaslouží podporu všech opravdových znalců piva.
www, (Zbyněk Melichar, 13.12.2005 12:33) celé vlákno | reagovat
www.rakovnikbeer.com/cz
ad výstav, (Tomáš Semrád, 13.12.2005 06:56) celé vlákno | reagovat
Co se týká výstavu rakovnického pivovaru, někde jsem četl, že se pohybuje okolo 300 hl denně. Avšak nevím, zda to koresponduje s realitou. Pokud by to však byla pravda, tak kupeckými počty bych dospěl k průměrné roční produkci cca 110 000 hl. Toto číslo by vzhledem k faktu, že pivovar je v provozu něco málo přes rok, nebylo zas až tak špatné. Nutno ještě podotknout, že většina z tohoto množství by musela zřejmě připadnout na export, protože na domácí scéně abys Bakaláře lupou pohledal....Před zahájením výroby piva v Rakovníku, však bylo novými majiteli anoncováno, že se chtějí zaměřit především na vývoz (do Kanady), takže proč ne.... Tyto informace berte prosím jako mnou neověřené, čistě hypotetické...
Jinak potvrzuji informace Petra Sitaře (ověřeno přímo v pivovarské prodejně), že Bakalář se opravdu čepuje "U hroznu" a na "Panském mlýně".
Výstav?, (Martin Štros, 12.12.2005 18:44) celé vlákno | reagovat
Zajímalo by mě, kolik je zhruba roční výstav Bakáláře? Nevíte někdo?
to Jarin, (Standa Jakoubek, 12.12.2005 18:05) celé vlákno | reagovat
jo jo, když jsem studovával hnedka po gymplu, začátkem devadesátejch let, taykjsme to s gamnrínusem měli tak; jenže člověk tenkrát z mladický nerozvážnosti dal přednost práci a tak tu školu honím teď; ale výhodu to má - zapiju to lepším pivem a to se vyplatí :-)
Hospody, (Petr Sitař, 12.12.2005 15:36) celé vlákno | reagovat
Bakalář:
* Falco, Rakovník, Dukelských hrdinů 2173 - Bakalář 12° - ověřeno 24.11.2004.
* Nádraží, Rakovník, Nádraží 191 - Bakalář 12° - ověřeno 15.6.2005.
* Občerstvení, Rakovník, Lubenská 2456, Bakalář 12° - ověřeno 15.6.2005.
A dále mnou neověřené:
* Panský mlýn, Rakovník, Dukel. hrdinů 65. - z http://beer.borec.cz/ - 21.10.2005.
* U Hroznu, Rakovník, Palackého 78, - z http://beer.borec.cz/ - 17.12.2004.

Herold:
V Zbečně už Herolda netočí. 31.08.2004 při mém příchodu do hospody ještě pivní štít Heroldu visel na fasádě. Po mém odchodu už nevisel. Bylo to tak rychlé a potupné. Ani vyfotit jsem si ho nestačil. Málem jsem se pohádal se štamgastem co chlemtal svůj polotovar G. Holt své k svému!!!
Studie, (Jarin, 12.12.2005 15:03) celé vlákno | reagovat
Když jsem já studoval,tak jsme zkoušky zapíjeli Gambrinusem.Ale to bylo ještě v době,kdy bylo G jedno z nejlepších piv (=hodně dávno).
Hospody, (Jóžin, 12.12.2005 14:51) celé vlákno | reagovat
Bakaláře jsem potkal jen v rakovnické nádražce - jinak nikde nic. Ví někdo o dalších hospodách?

Ad hospody u Berounky: V Roztokách vpravo u mostu měli slušného Samsona a pak někde (Zbečno?) vlevo Herolda. A v Berouně je minipivovar. Víc mně toho nenapadá:-(
ad otevírací doba pivovarské prodejny, (Tomáš Semrád, 12.12.2005 14:06) celé vlákno | reagovat
Stando, stoprocentně mají otevřeno od 8 hodin. Avšak do kdy, si nyní nemohu vzpomenout. Mám však takový pocit, že to bude asi do 17, popřípadě 18 hodin.
Držím ti pěsti ať zvládneš ty bakalářské zkoušky, protože Bakalář fakt stojí za to... Tomáš
bakalářské zkoušky :-), (Standa Jakoubek, 12.12.2005 13:21) celé vlákno | reagovat
tak koukám, že zapíjet bakalářské zkoušky pivem bakalář nenapadlo jenom mě :-); v lednu dodělávám dálkově školu a už rok říkám, že až to bude, zajedu do Rakovníka pro sud :-);
rád bych věděl dvě věci :
1. zajímalo by mě, jestli náhodou neplánují otevření pivovarské hospody
2. otevírací doba zmíněné pivovarské prodejny
12
Vyhledávání