Komentáře
článku: Pivní samet - jaký byl?
Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
Zobrazit komentáře:
podle času
Dnes (vlastně již včera) jsem byl v Národním zemědělském muzeu na jinak výborné přednášce pana Jákla nazvané Pivovary v českých zemích (viz http://www.nzm.cz/aktualita.php?Id=79) a postřehl jsem tam na závěr jeden "socialisticky" orientovaný názor od jistého návštěvníka (týkal se ceny piva) a myslím si, že nemohl být od nikoho jiného než od nám již poměrně dobře známého pana Jiráska. Takže bych rád touto cestou tomuto člověku rád zaslal dotaz, zdali to byl opravdu on či nějaký jeho sourozenec. Předem děkuji za odpověď.
ja som sa tejto akcie takisto zucastnil (dokonca v degustatorskej komisii), takisto ako degustacie 12 stupnovych piv a to vsetky 3 dni. Vzhladom na to, ze je mozne na jednom mieste ochutnat 15 a viac capovanych (casto aj exotickych) piv, jedna sa o akcie unikatne a pripomienky ohladom organizacnych nedostatkov, ci dokonca ceny piv su uplne irelevantne. Za to patri organizatorom urcite vdaka a povzbudenie do buducna.
Prekvapila ma vsak podla mna nizka ucast beznej pivnej verejnosti. Polovica ucastnikov su v podstate odbornici alebo ludia, ktori sa tu stretavaju uz dlhsiu dobu.
Kde je ten "cesky pivni narod"?
Prekvapila ma vsak podla mna nizka ucast beznej pivnej verejnosti. Polovica ucastnikov su v podstate odbornici alebo ludia, ktori sa tu stretavaju uz dlhsiu dobu.
Kde je ten "cesky pivni narod"?
Pánové,
zúčastnil jsem se s přáteli sobotního Pivního sametu a shodli jsme se s přáteli, že až na pár maličkostí, se jednalo o akci vydařenou. Zastoupení mikropivovarů bylo velmi slušné, já sám jsem ochutnal na 14 vzorků, co kousek to originál a o to myslím šlo. Polemika o ceně je směšná, projděte se po Brně a podívejte se na ceny velkopiv. My razíme heslo, že za kvalitu si rádi připlatíme, a pro nás tady kvalita byla. Ne všechna piva nás chuťově nadchla, ono to ani nejde, ale na druhé straně jim neupíráme právo na existenci, protože za tím vidíme lidské snažení a práci. A narážka, že by organizátoři mohli náhodou zbohatnout? Jak malé a směšné. Jen ať bohatnou a Vy nespokojenci si zkuste takovou akci zorganizovat, máte možnost. Chci pořadatelům ještě jednou poděkovat a snad vyslovím za většinu návštěvníků přání, aby se nedali některými přihlouplými názory odradit a organizovali obdobné akce i nadále. A jen tak pro zajímavost, v naší interní degustaci jsme se shodli na pořadí 1.Sv.Norbet tmavý 14, 2.Valášek spec.14, 3.Freudův ležák 12. Tož mějte se. Ivan Šulc zv.Děkan
zúčastnil jsem se s přáteli sobotního Pivního sametu a shodli jsme se s přáteli, že až na pár maličkostí, se jednalo o akci vydařenou. Zastoupení mikropivovarů bylo velmi slušné, já sám jsem ochutnal na 14 vzorků, co kousek to originál a o to myslím šlo. Polemika o ceně je směšná, projděte se po Brně a podívejte se na ceny velkopiv. My razíme heslo, že za kvalitu si rádi připlatíme, a pro nás tady kvalita byla. Ne všechna piva nás chuťově nadchla, ono to ani nejde, ale na druhé straně jim neupíráme právo na existenci, protože za tím vidíme lidské snažení a práci. A narážka, že by organizátoři mohli náhodou zbohatnout? Jak malé a směšné. Jen ať bohatnou a Vy nespokojenci si zkuste takovou akci zorganizovat, máte možnost. Chci pořadatelům ještě jednou poděkovat a snad vyslovím za většinu návštěvníků přání, aby se nedali některými přihlouplými názory odradit a organizovali obdobné akce i nadále. A jen tak pro zajímavost, v naší interní degustaci jsme se shodli na pořadí 1.Sv.Norbet tmavý 14, 2.Valášek spec.14, 3.Freudův ležák 12. Tož mějte se. Ivan Šulc zv.Děkan
Jak říkáme u nás na Moravě. Tož dojeďte ke mně do sklepa, budeme to koštovat u mě, né? Možná aj ten gulášek uvařím. A dám okoštovat mojého piva, co mám ve vinné sklepě. A nehádajte sa o pičovinách, jak baby na trhu. Ale 30 háků to se to dá uvařit - dyž budu mět ječmeň ze svojého pola, sám zesladuju, sám uvařím, topit budu dřevem ze svojého lesa, chladit ledem od zimy z rybníka a místo peněz za tú prácu se z teho pěkně ožeru. Tak to uvařím vlastně zadarmo. Jo a nájem sklepa vám účtovát nebudu. Dám slabší žárovky.
To Jirásek.
Jak již bylo poznamenáno,tak dát 15 kč za méně přístupná piva není moc.Když se podíváte na stránky Valáška,tak i tam chtějí za třetinku kvasnicového ležáku 13.50 a za speciál 15.50.A co se týče Xavera?Tak ten snad ještě ani oficiálně nefunguje.A když dáte v Praze u Medvídků 45 kč za lahvovou třetinku,tak těch 15 kč za "exotiku" není zas taková pálka.
Ps.Vožrat se dá kdekoliv v zaplivané nádražce,kde mají pivo za 12 kč,ale degustovat se všude nedá.
Jak již bylo poznamenáno,tak dát 15 kč za méně přístupná piva není moc.Když se podíváte na stránky Valáška,tak i tam chtějí za třetinku kvasnicového ležáku 13.50 a za speciál 15.50.A co se týče Xavera?Tak ten snad ještě ani oficiálně nefunguje.A když dáte v Praze u Medvídků 45 kč za lahvovou třetinku,tak těch 15 kč za "exotiku" není zas taková pálka.
Ps.Vožrat se dá kdekoliv v zaplivané nádražce,kde mají pivo za 12 kč,ale degustovat se všude nedá.
Po Tomáši Maierovi ještě tedy jednou já, aby to měl pan Jirásek pohromadě :-) Přiznám se, že moc nevím, jak reagovat. Nebudu hodnotit své znalosti a úroveň, jsem jen nadšený pivní amatér, který má něco oddegustováno a za pivem jsem byl pochopitelně i leckde mimo Prahu (cca 20 mimopražských pivovarů). Měl jsem jen na mysli to, že dát si dohromady takovou paletu piv, jakou nám Kočkovci nabídli na Pivním sametu, to by jednoho stálo hodně peněz, času a úsilí. Dát za vzorek něčeho tak exotického, jako je Xaver nebo Valášek, cenu stejnou jako za Gambrinus na Hlavním nádraží, to mi nepřijde nijak pobuřující, dal bych klidně i třicet. Komentovat Vaši cenovou kalkulaci nebudu, zjevně nejen mně připadá z říše snů a fantazie. Moc si přeju, aby Vaše ojedinělá škarohlídská reakce organizátory jen utvrdila v tom, že většina normálního publika akci víc než uvítala a moc za ni děkuje.
Na závěr i moje mimikry: Weetek je napůl přezdívka a napůl jméno, jmenuju se Vít, příjmením Dvořák. Snad Vám to k něčemu bude :o) Hezký den!
Na závěr i moje mimikry: Weetek je napůl přezdívka a napůl jméno, jmenuju se Vít, příjmením Dvořák. Snad Vám to k něčemu bude :o) Hezký den!
Si tady ze všech dělá asi srandu a vy na to reagujete ...
Kalkuluje asi s cenami, které byly za Jiráska, znamého spisovatele, jemuž teď dělá svým jménem jenom ostudu.
Ach jo ...
Kalkuluje asi s cenami, které byly za Jiráska, znamého spisovatele, jemuž teď dělá svým jménem jenom ostudu.
Ach jo ...
Pane Jirasek, pokud vite o tom, jak vyrobit pivo za 0,30 Kc za pullitr - sem s tim! Do nekolika let jste miliardar!!!!!
Jen ilustracne (pouze orientacne, plati pro 0,5l 12%):
slad 75 g - 0,75 Kc
chmel 1,5 g - 0,25 Kc
... jsme na cca korune a to jsou jen zakladni suroviny
jedeme dal
elektricka energie cca 0,05 kWh - 0,13 Kc
tepelná energie - 0,20 Kc (odhad pri topeni plynem)
spotrebni dan 0,70 - 1,30 Kc (podle vystavu pivovaru)
...coz jsou uz celkove vice nez dve koruny, stale vsak jeste nemate zahrnute odpisy zarizeni, mzdy zamestnancu apod.
Jen ilustracne (pouze orientacne, plati pro 0,5l 12%):
slad 75 g - 0,75 Kc
chmel 1,5 g - 0,25 Kc
... jsme na cca korune a to jsou jen zakladni suroviny
jedeme dal
elektricka energie cca 0,05 kWh - 0,13 Kc
tepelná energie - 0,20 Kc (odhad pri topeni plynem)
spotrebni dan 0,70 - 1,30 Kc (podle vystavu pivovaru)
...coz jsou uz celkove vice nez dve koruny, stale vsak jeste nemate zahrnute odpisy zarizeni, mzdy zamestnancu apod.
Ad Jirasek - Ano, mate pravdu, akce mela byt a castrecne i byla o homebrewingu, tedy domacim vareni piva. Blbou shodou nahod a smuly cast homebrewingu byla nakonec omezena na prezentaci-zde dekuji firme Eurobach(extrakty Muntons) za profi pristup- extraktu a diky Svatovi Stravovi i neco malo z vyrobni technologie.Pripraveno toho ale bylo mnohem vice. Psat vice o tom budu v nejblizsi dobe. Mame pro priznivce homebrewingu na pristi rok totiz pripravene ruzne akce a prekvapeni.
Ad vydelecna akce- jednomu nejspis nerozumim. Zajemci prisli z ruznych pohnutek. Bud ochutnat piva z restauracnich pivovaru, dozvedet se neco o homebrewingu, jen tak s nama pokecat, nebo z kazdeho trochu. Je mi tedy divna jedna vec- kdyz mame s touto akci spojene naklady, mame se stydet za to, ze jsme si dovolili piva, i kdyz nam byla darovana, ale pro ktera jsme si museli i dojet, prodavat za pro nas celkem rozumnou cenu? Meli jsme je podle vas davat zcela zdarma? A myslite si, ze kdyz se nam priste podari privest na podobne akce i primo pivovary, ktere tam budou mit sve stanky, ze je pivo bude zdarma?
Ad cena piva- VAmi uvedena cena 0,30 Kc je cena piva z pivovaru, domaciho vareni piva? A je to vztazeno na pullitr, ci jakou objemou jednotku?
Ad vydelecna akce- jednomu nejspis nerozumim. Zajemci prisli z ruznych pohnutek. Bud ochutnat piva z restauracnich pivovaru, dozvedet se neco o homebrewingu, jen tak s nama pokecat, nebo z kazdeho trochu. Je mi tedy divna jedna vec- kdyz mame s touto akci spojene naklady, mame se stydet za to, ze jsme si dovolili piva, i kdyz nam byla darovana, ale pro ktera jsme si museli i dojet, prodavat za pro nas celkem rozumnou cenu? Meli jsme je podle vas davat zcela zdarma? A myslite si, ze kdyz se nam priste podari privest na podobne akce i primo pivovary, ktere tam budou mit sve stanky, ze je pivo bude zdarma?
Ad cena piva- VAmi uvedena cena 0,30 Kc je cena piva z pivovaru, domaciho vareni piva? A je to vztazeno na pullitr, ci jakou objemou jednotku?
Odpověď panu Jiráskovi
Chlapče, znalosti, zkušenosti a úroveň máte patrně jiné než my (já), každý člověk je svým způsobem svébytné individuum, nicméně zvláště u znalostí a úrovně si ve Vašem případě dovolím zapochybovat o jejich kvalitě. Jako člen Pivního sněmu Sdružení přátel piva a držitel degustačních zkoušek na senzorické hodnocení piva si tuto poznámku snad mohu dovolit.
Z Prahy nepocházím, ale již několik let tu žiju a věřte, že je to opravdu dobře, protože (samozřejmě mimo jiného) 6 restauračních (bez experimentálních na VŠCHT a SPŠPT a toho prťavého v nedávno otevřeném Pivovarském klubu) a 2 velké pivovary v žádném jiném českém městě nenajdete, snad jen severní Morava svou pivovarnickou „epidemií“ v poslední době snížila náskok. Pivovarů v republice jsem navštívil zhruba třetinu.
Nad Vaší kalkulací ohledně ceny piva 0,30 Kč. zůstává skutečně rozum stát. I člověk, který má minimální vzdělání, tuší, že cena piva se neskládá pouze z nákladů na surovinu, ale rovněž z amortizace, pracovních nákladů, logistických nákladů, energetických nákladů (při výrobě piva a zvláště piva českého typu je tato položka velmi vysoká), nákladů na marketing (toto může být diskutabilní položka, ale nemusí se jednat jen o reklamu televizní, patří sem i sklo, ubrusy, tácky atd.). Navíc s tou Vaší zmiňovanou částkou byste nezaplatil ani suroviny, pokud byste použil normální „neošizené“ ingredience, tj. žádný extrakt, maltózový sirup či sacharózu. Patrně vám také nic neříká pojem „rostoucí výnosy z rozsahu výroby“. Čím je podnik větší, tak má nižší jednotkové náklady, tedy náklady na jednotku produkce, to platí obecně nejen na pivo. Proto třeba Baťa či Ford měli takový úspěch. A tak pivo z restauračních pivovarů bývá obvykle dražší. A to, že se chtějí mikropivovary (o velkých pivovarech se úmyslně nezmiňuji, jelikož se jich Pivní samet netýkal) hospodařit se ziskem, je snad normální. Vy byste byl dlouhodobě ochoten něco dělat se ztrátou? Pokud byste měl nějaké podrobnější dotazy ohledně nákladovosti produkce piva, tak vám je rád zodpovím – přednáším ekonomiku a ekonometrii na univerzitě.
A ještě něco, Tomáš Maier mám skutečně uvedeno ve všech svých osobních dokumentech.
Chlapče, znalosti, zkušenosti a úroveň máte patrně jiné než my (já), každý člověk je svým způsobem svébytné individuum, nicméně zvláště u znalostí a úrovně si ve Vašem případě dovolím zapochybovat o jejich kvalitě. Jako člen Pivního sněmu Sdružení přátel piva a držitel degustačních zkoušek na senzorické hodnocení piva si tuto poznámku snad mohu dovolit.
Z Prahy nepocházím, ale již několik let tu žiju a věřte, že je to opravdu dobře, protože (samozřejmě mimo jiného) 6 restauračních (bez experimentálních na VŠCHT a SPŠPT a toho prťavého v nedávno otevřeném Pivovarském klubu) a 2 velké pivovary v žádném jiném českém městě nenajdete, snad jen severní Morava svou pivovarnickou „epidemií“ v poslední době snížila náskok. Pivovarů v republice jsem navštívil zhruba třetinu.
Nad Vaší kalkulací ohledně ceny piva 0,30 Kč. zůstává skutečně rozum stát. I člověk, který má minimální vzdělání, tuší, že cena piva se neskládá pouze z nákladů na surovinu, ale rovněž z amortizace, pracovních nákladů, logistických nákladů, energetických nákladů (při výrobě piva a zvláště piva českého typu je tato položka velmi vysoká), nákladů na marketing (toto může být diskutabilní položka, ale nemusí se jednat jen o reklamu televizní, patří sem i sklo, ubrusy, tácky atd.). Navíc s tou Vaší zmiňovanou částkou byste nezaplatil ani suroviny, pokud byste použil normální „neošizené“ ingredience, tj. žádný extrakt, maltózový sirup či sacharózu. Patrně vám také nic neříká pojem „rostoucí výnosy z rozsahu výroby“. Čím je podnik větší, tak má nižší jednotkové náklady, tedy náklady na jednotku produkce, to platí obecně nejen na pivo. Proto třeba Baťa či Ford měli takový úspěch. A tak pivo z restauračních pivovarů bývá obvykle dražší. A to, že se chtějí mikropivovary (o velkých pivovarech se úmyslně nezmiňuji, jelikož se jich Pivní samet netýkal) hospodařit se ziskem, je snad normální. Vy byste byl dlouhodobě ochoten něco dělat se ztrátou? Pokud byste měl nějaké podrobnější dotazy ohledně nákladovosti produkce piva, tak vám je rád zodpovím – přednáším ekonomiku a ekonometrii na univerzitě.
A ještě něco, Tomáš Maier mám skutečně uvedeno ve všech svých osobních dokumentech.
Temno.
Reakce na odpově na Weetek a Maier-- ostatní nečtěte, nechci zdržovat.
Kluci, mám asi jiné znalosti, zkušenosti a úroveň. Jsem i asi starší. To že jste z Prahy je dobře. Přece ale nebudeme se ohlížet na to, aby tam tam dali teplou kuchyni, když na jiné straně obhajujete jiné nedostatky. Teplá kuchyně už by bylo příliš. Připadá mi , že jste nebyli nikde jinde, pouze v Praze. Moje názory jsou ze setkání s mnohými sládky a mohu Vám říci, že někomu v pivovarství jde pouze o zisk. Výrobní cena piva se pohybuje asi tak na 0.30 kč. Tak si to porovnejte s cenou ve Vaší Praze. Nebyl jsem takto ostrý, ale kritizovali jste moje mírné názory na vylepšení akce. Nejsou to jen moje názory ale diskutoval jsem s dodavateli piv, s vařiči a i s organizátory. Snad i možná s Vámi, pokud Vaše jména nejsou přezdívky a pokud jsem Vás nepoznal. Zde mi může každý vynydat za mé opovážlivé názory: Dondal@cbox.cz.
Kluci, mám asi jiné znalosti, zkušenosti a úroveň. Jsem i asi starší. To že jste z Prahy je dobře. Přece ale nebudeme se ohlížet na to, aby tam tam dali teplou kuchyni, když na jiné straně obhajujete jiné nedostatky. Teplá kuchyně už by bylo příliš. Připadá mi , že jste nebyli nikde jinde, pouze v Praze. Moje názory jsou ze setkání s mnohými sládky a mohu Vám říci, že někomu v pivovarství jde pouze o zisk. Výrobní cena piva se pohybuje asi tak na 0.30 kč. Tak si to porovnejte s cenou ve Vaší Praze. Nebyl jsem takto ostrý, ale kritizovali jste moje mírné názory na vylepšení akce. Nejsou to jen moje názory ale diskutoval jsem s dodavateli piv, s vařiči a i s organizátory. Snad i možná s Vámi, pokud Vaše jména nejsou přezdívky a pokud jsem Vás nepoznal. Zde mi může každý vynydat za mé opovážlivé názory: Dondal@cbox.cz.
Nad cenou vzorku se diskutovalo. Je pravda, ze piva nam byla poskytnuta zdarma. Co ale nebylo zdarma, byl pronajem salu na tri dny, brigadnici, svoz piv z Moravy (pan Dymacek z Chebu nam piva dovezl! Dekujeme). Suma sumarum, neni nam co zavidet, akce byla prodelecna.
Také se musím ozvat, předesílám, že jako NADMÍRU SPOKOJENÝ návštěvník obou akcí (samet i mikulášská přehlídka). Je jasné, že akce tohoto typu se na počátku neobejde bez různých drobných selhání a nevychytávek. Kdo navštívil akce obě, mohl s radostí konstatovat, že organizátoři se z chyb té první poučili a ta druhá byla z mého pohledu téměř bezchybná. Čímž nechci říct, že už ta první by pro samé chyby nestála za to. NAOPAK!!! Jedinou zásadnější výtkou byla absence teplé kuchyně, ostatní drobnosti (z mého hlediska sběratele pivních suvenýrů hlavně absenci odpovídajících tácků a pod., ale to vždy asi záleží hlavně na jednotlivých pivovarech) bohatě vyvážila opravdu exkluzivní nabídka piv. Ruku na srdce, v takové šíři snad nabídka restauračních pivovarů v Praze ještě představena nebyla. Pro mě jako Pražáka jsou piva z Příbora, Vsetína, Hukvald, Blučiny nebo třeba i z Chebu těžká exotika, za kterou bych se možná nikdy nedostal. Platit za takové skvosty 15 Kč, tedy cenu běžnou za přechlazené Géčko dneska už leda někde v herně na okraji Prahy, to mi připadá VELMI PŘIJATELNÉ!!! Představa, že organizátoři na celé akci vydělávají majlant, je mírně řečeno úsměvná, daleko spíš však urážející. Já bych chtěl rozhodně organizátorům poděkovat, a to velmi. Obě akce byly velmi povedené, navíc kvalita stoupá, moc se těším na další a doufám, že se nenechají kritikou rádobyznalce Jiráska znechutit.
Nedá mi to nereagovat na předchozí příspěvek. Fakt je, že v některých případech obsluha poněkud selhala, informovanost nebyla taková, jakou bychom si přáli. Nicméně jedná se o nultý ročník, tak to organizátorům můžeme prominout. A teď k té výtce ohledně ceny. Opravdu si myslíte že to tým kolem Honzy Kočky dělal pro peníze a že z toho měl nějaký zisk. Buďme rádi, že tu taková akce je, cestovat do Chebu či na Moravu za těmito pivy je přece jen finančně náročnější, nemyslíte?
Na obou výše zmíněných akcích se degustovala i piva z domacích mikropivovarů "MISTR SLÁDEK". Trochu nás mrzí, že na nás autor článku jaksi pozapoměl, přesto musíme konstatovat, že až na zmíněné nedostatky se jednalo o akce povedené a pivní gurmáni si určitě přišli na své. Kvalita degustovaných piv jistě převýšila drobné organizační nedostatky a o to šlo především.
Rádi se zúčastníme i dalších podobných akcí.
Rádi se zúčastníme i dalších podobných akcí.
Promiňte mi odeslané nulové příspěvky ale nějak to tam skočilo. Ale k degustaci: Přišli jsme tam v sobotu, nebylo nijaké zahájení, nevěděli jsme zda něco bude nebo nebude, kluci za výčepy nevěděli co točí, piva nebyla ani označena- abych se vyjádřil dobře-pořádně. Nějaké lístky s označením tam ale byly. Degustace se prováděla v pohárcích 0.3 litru za 15 kč, to je myslím dosti vysoká cena na akci degustátorskou pro amatéry, i kddyž je mi známo, že dodavalé poskytující vzorky nebyli takto bohatě honorováni. Celá tato akce mi připadala spíše jako výdělečná prodejní akce pro než jako akce pro zájemce o výrobu piva. Další akce asi nebudu navštěvovat. Uvařím si Prazdroj a zdegustuji se!!! Raději !!!
Já bych ale neprůhledné kelímky nezatracoval, jsou nezbytné pro trojúhelníkový test. Teď na ležácích mi to docela scházelo. Ne nadarmo se na degustačních zkouškách používají porcelánové hrníčky. Jinak doufám, že ten druhý víkend na Výstavišti ještě nějaké pivo bude, na Pivní samet jsem šel v pátek navečer a jak tak koukám, tak jsem přišel poněkud s křížkem po funuse, nabídka už zdaleka nebyla tak pestrá.
Vyhledávání