Pivní samet - jaký byl?
Hodnocení: 1,5 Hodnotících: 14 Zobrazeno: 4684x
Obě naše poslední akce, Pivní samet i Mikulášská besídka již patří minulosti,
teď se chystáme na Výstaviště na vánoční trhy. Koho zajímá, jak proběhla
prvně zmíněná akce včetně degustační soutěže restauračních pivovarů, nechť
čte dál.
A začnu hned zostra sebekritikou. respektive daním za pravdu těm, kteří nám vytýkali určité nedostatky. Ty by se daly shrnout do několika bodů: absence teplého jídla, použití i neprůhledných plastových kelímků, nepřítomnost těch, o kterých byla řeč, tedy lidí z prezentovaných restauračních pivovarů a v neposlední řadě i grafické ztvárnění jmen čepovaných piv.
Hned první bod, tedy zajištění teplého jídla, jsme podcenili. Domněnka, že čtenáři přijdou hlavně kvůli pivu byla sice správná, ale bez teplého jídla popíjení i čtrnáctek prostě nejde. Pozdě se ukázalo, že studená bageta celou věc nezachrání. Poučili jsme se ale z vlastních chyb a na Mikulášskou besídku dvanáctek jsme věc upravili (ale o tom až příště).
Druhou věcí, která nám zaskřípala, byly kelímky. Že byly plastové snad ani tak nevadilo (pominu-li fakt, že sklo je proste nejlepší varianta),ale že jsme z důvodu shánění po všech čertech museli vzít zavděk i těmi bílými, to nám několik čtenářů ve svých emailech slušně řečeno "vyčetlo". Opět jsme se snažili poučit a sjednat nápravu. Navíc jsme vyslyšeli i volání po degustačním kelímku menšího objemu. Minulý čtvrtek až sobotu jste tak už měli na výběr jak 0,3l, tak i 0,2l objemy. Bohužel na přehlídce restauračních pivovarů jste díky našemu zaváhání museli použít i ty výše zmíněné neprůhledné ošklivosti.
Co se týče nepřítomnosti lidí od fochu, tedy těch, jejichž pivo jste ochutnávali, tam situace složitější. Většinou se jedna o menší firmy a personální obsazení akcí našeho typu bývá pro ně nereálné. Navíc tím, že prodávají nejen pouze"okolo komína",ale často jen ve vlastní restauraci, není pro ně Praha zrovna atraktivní lokalitou. Celá věc byla umožněna tím, že se jednalo o nultý ročník, kdy výsledek akce je nezaručený. Nicméně pro ročníky další máme přislíbenou účast hned několika sládků jak českých, tak i moravských brewpubů.
K poslednímu bodu není snad co dodat. Stačilo vše vytisknout na tiskárně, a bylo by hned líp. Řešení jednoduché a elegantní, jak se ukázalo během Mikulášské besídky.
Takže ti, co se nepřišli podívat, už ví, co by je možná bývalo nemile
překvapilo. Co však určitě bylo velké plus a co vlastně bylo podstatou
celé akce, byla prezentovaná piva. Zde budou ti, co nechtěli či nemohli přijít,
možná trošičku litovat. K ochutnání totiž byla piva z
následujících pivovarů a pivovárků:
Pivovarsky dum v Praze-ovesné a
kopřivové pivo, Svatý Norbert od Strahovského kláštera - Jantar i tmavá 14,
Starý Hlučín 12 tmavá i světlá, Freudovo pivo z Příbora, Hukvaldy 12 a 14
světlá, vsetínský Valášek světlá i tmavá 12, Bělečský Car 12 od Hradce
Králové,Bon Valašské Meziříčí tmavé i světlé, štramberský Trubač 12 a
švestkové pivo, Chebská 12 světlá i 13 tmavá. Zde možná dost neskromně
můžu říct, že se takový výběr piv z restauračních pivovarů ještě nikdy v Praze
nesešel.
Jak jsem již avizoval v článku - upoutávce na Pivní samet, plánovali jsme i nultý ročník degustační soutěže těchto piv. Jak jsme napsali, tak se i stalo. Ba co víc, polovinu degustační komise jste tvořili vy, naši čtenáři. kteří se pravidelně zúčastňujete našich degustací.
A jak nakonec cela degustační soutěž dopadla? Představené vzorky jsme rozdělili do dvou kategorií: světlá piva a tmavá piva+speciály. Na korektní průběh soutěže dohlížel Ing. Ondra Koucký, náš dlouhodobý spolupracovník a kamarád, odborní s velkými zkušenostmi s pořádáním podobných akcí.
A zde jsou už výsledky. Možná některé zklamu, ale uvádíme zde jen piva umístěná na prvních čtyřech místech. Další pořadí nebudeme uvádět ani na požádání v soukromé emailové korespondenci.
Pořadí světlé ležáky: 9 vzorků
1. Valášek 12%
2. Hukvaldy 12%
3. Cheb 11%
4. Trubač 12%
Speciály a tmavé: 9 vzorků
1. Avar 12% tmavý
2. Valášek světlý speciál
3. Cheb 13% tmavý
4. Chýně polotmavé
Doufáme, že přes některé nedostatky, které jsem popsal v úvodu a za které se ještě jednou omlouvám a sypu popel na hlavu, se těm, kteří nás poctili svojí návštěvou, akce líbila. Jsme otevřeni dalším podnětným nápadům a kritikám.
Jinak se těším na další společná setkání – V nejbližší době to bude na Výstavišti v Praze dva následující víkendy (10.-11.12. + 17.-18.12.), kde Incheba pořádá tradiční Vánoční trhy a kde nám bylo dovoleno šířit pivní osvětu. Pokud vás předvánoční shon unaví, naše pivko vše napraví.
Hodnocení článku
Pro hodnocení se nejprve přihlašte.
Celkem 18 komentářů, poslední komentář: 08.12.2005 00:07 | Komentovat |
Ještě jednou Jirásek Tomáš Maier | 08.12.2005 00:07 |
---|---|
Dnes (vlastně již včera) jsem byl v Národním zemědělském muzeu na jinak výborné... | |
Vazeni, Marian Hudak | 07.12.2005 18:19 |
ja som sa tejto akcie takisto zucastnil (dokonca v degustatorskej komisii), takisto ako... | |
Jen tak dál Ivan Děkan Šulc | 07.12.2005 16:40 |
Pánové, zúčastnil jsem se s přáteli sobotního Pivního sametu a shodli jsme se s... | |
Vo co go? Radek | 07.12.2005 15:32 |
Jak říkáme u nás na Moravě. Tož dojeďte ke mně do sklepa, budeme to koštovat u mě, né?... | |
Valášek,Xaver atd. Jarin | 07.12.2005 11:59 |
To Jirásek. Jak již bylo poznamenáno,tak dát 15 kč za méně přístupná piva není... | |
Druhá odpověď panu Jiráskovi Weetek | 07.12.2005 11:26 |
Po Tomáši Maierovi ještě tedy jednou já, aby to měl pan Jirásek pohromadě :-) Přiznám... | |
Tenhle Jirásek Martin Štros | 07.12.2005 11:12 |
Si tady ze všech dělá asi srandu a vy na to reagujete ... Kalkuluje asi s cenami, které byly... | |
RE: Jirasek Ondra Koucky | 07.12.2005 08:07 |
Pane Jirasek, pokud vite o tom, jak vyrobit pivo za 0,30 Kc za pullitr - sem s tim! Do nekolika... |