úvod
homepage

Komentáře

článku: Pivní samet - jaký byl?

 Zobrazit všechny komentáře: podle vláken, podle času

Odpověď panu Jiráskovi, (Tomáš Maier, 06.12.2005 23:32) celé vlákno | reagovat
Odpověď panu Jiráskovi
Chlapče, znalosti, zkušenosti a úroveň máte patrně jiné než my (já), každý člověk je svým způsobem svébytné individuum, nicméně zvláště u znalostí a úrovně si ve Vašem případě dovolím zapochybovat o jejich kvalitě. Jako člen Pivního sněmu Sdružení přátel piva a držitel degustačních zkoušek na senzorické hodnocení piva si tuto poznámku snad mohu dovolit.
Z Prahy nepocházím, ale již několik let tu žiju a věřte, že je to opravdu dobře, protože (samozřejmě mimo jiného) 6 restauračních (bez experimentálních na VŠCHT a SPŠPT a toho prťavého v nedávno otevřeném Pivovarském klubu) a 2 velké pivovary v žádném jiném českém městě nenajdete, snad jen severní Morava svou pivovarnickou „epidemií“ v poslední době snížila náskok. Pivovarů v republice jsem navštívil zhruba třetinu.
Nad Vaší kalkulací ohledně ceny piva 0,30 Kč. zůstává skutečně rozum stát. I člověk, který má minimální vzdělání, tuší, že cena piva se neskládá pouze z nákladů na surovinu, ale rovněž z amortizace, pracovních nákladů, logistických nákladů, energetických nákladů (při výrobě piva a zvláště piva českého typu je tato položka velmi vysoká), nákladů na marketing (toto může být diskutabilní položka, ale nemusí se jednat jen o reklamu televizní, patří sem i sklo, ubrusy, tácky atd.). Navíc s tou Vaší zmiňovanou částkou byste nezaplatil ani suroviny, pokud byste použil normální „neošizené“ ingredience, tj. žádný extrakt, maltózový sirup či sacharózu. Patrně vám také nic neříká pojem „rostoucí výnosy z rozsahu výroby“. Čím je podnik větší, tak má nižší jednotkové náklady, tedy náklady na jednotku produkce, to platí obecně nejen na pivo. Proto třeba Baťa či Ford měli takový úspěch. A tak pivo z restauračních pivovarů bývá obvykle dražší. A to, že se chtějí mikropivovary (o velkých pivovarech se úmyslně nezmiňuji, jelikož se jich Pivní samet netýkal) hospodařit se ziskem, je snad normální. Vy byste byl dlouhodobě ochoten něco dělat se ztrátou? Pokud byste měl nějaké podrobnější dotazy ohledně nákladovosti produkce piva, tak vám je rád zodpovím – přednáším ekonomiku a ekonometrii na univerzitě.
A ještě něco, Tomáš Maier mám skutečně uvedeno ve všech svých osobních dokumentech.
Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
Vyhledávání