úvod
homepage

Komentáře

článku: Hamerská krčma - (moje) Hospoda roku 2005

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
 Zobrazit komentáře: podle času

historie, (Karel Bidlo, 14.12.2005 19:08) celé vlákno | reagovat
Zanechme už povídání o žvanci, nejen chlebem živ jest člověk!jsme přece na webu o pivu! :)
K Hamerské hospodě - rychle tam všichni pospíchejte, kde jinde se Vám podaří sedět u hospodského stolu s vyrytým letopočtem 1796 !!! a v pohodě si u něj popíjet skvělou dvanáctku Rychtáře. A když výzdoba kolem Vás je opravdu vkusně historická bez umouněných selských rekvizit známých z městských_pseudovesnických hospod!
Díky, (Petr Sitař, 07.12.2005 14:57) celé vlákno | reagovat
Předem musím poděkovat Tomášovi Erlichovi za obsáhlou odpověď a vysvětlení jak se "Naše hospoda roku" volí a co na restauraci Ferdinanda vidí pozitivního.
Věřím, že zvolit hospodu roku kterou by přijala většina je v podstatě nemožné a vždy se u podobné ankety či hlasování objeví nějaký ten nespokojenec. To že po zveřejnění článku budou hlasy proti mému názoru jsem očekával. A můžu říci, že mé připomínky jsem se rozhodl zveřejnit až po vyslechnutí podobných připomínek od několika kamarádů. Kdy by šlo jen o můj názor, asi bych si ho nechal pro sebe. Také musím uznat, že moje hodnocení není úplné. V restauraci jsem zažil sice 4 obědy, ale jen obědy. Tedy jídla hotová. Ty skutečně 3 x dopadla průměrně. Bohužel nemůžu hodnotit jídla na objednávku. A v tom může být i onen rozdíl názoru. Je hodně restaurací, které nabízejí velmi slušné jídla na objednávku a hotovky jsou průměrné a na opak.
A já osobně ač mi chutná hodně národních kuchyní, preferuji kuchyni naši. A to z několika důvodů. Za prvé ji nabízí většina českých restaurací a tak se přímo nabízí hodnotit kvalitu jídla jednotlivých restaurací podle ní. Třeba vepřová s knedlíkem a zelím se přímo nabízí. A za druhé k českému pivu patří česká kuchyně. A i když si přes poledne to pivo ani dát nemůžu, už mi to zůstalo. A tak se nelze divit, že jsem k „hůře“ provedeným bramborovým knedlíku někdy silně kritický. Ale na druhou stranu, když mi knedlík slepí patra k sobě a nechce je pustit, mám z jídla dokonale zkažený zážitek.
Nedávno jsem měl čest si pohovořit s šéfkuchařem hotelu Alcron v Praze, když na Českém rozhlasu hovořil o vysoké kuchařině. A jednou z věcí vysoké kuchařiny je, že se používají vždy čerstvé suroviny (a pro českou kuchyni nemusejí být ani tak drahé), tedy bez použití jakýkoliv náhrad a konvenience, prostě když se vaří poctivě. A oba jsme se shodli, že za vysokou kuchařinu lze považovat i případ, kdy v malé vesnické hospůdce najdete vývar připravený z masa a zeleniny a kdy vepřová pečeně je měkoučká, bramborové knedlíky jsou křehoučké, ale nerozpadají se a zelí je připraveno z čerstvé hlávky a vše to dohromady stojí 50 Kč. A také jsme se shodli, že takových hospůdek a restaurací se dá v ČR napočítat na prstech. A důvod. Podle pana šéfkuchaře v dnešní moderní a uspěchané době je už málo kuchařů, kteří umí vařit bez náhrad a polotovarů. A ti co to umí, vaří většinou v těch dražších podnicích. Toť asi vše na vysvětlenou, proč jsem si dovolil kritizovat kuchyni v Ferdinandě. Ale asi jsem v dnešní době mekáčů moc náročný a mám prostě smůlu.

Petr Sitař
Odpověď na "Dotaz na SPP", (Tomáš Maier, 04.12.2005 16:43) celé vlákno | reagovat
Ano, jedná se opravdu o onu restauraci. Jenom ještě k té narážce ohledně reklamy průměrných hospod. Jak již bylo níže sděleno, SPP vždy důkladně vybírá vítěze této kategorie, jejíž název byl letos poněkud upraven a věřte, že výběr bývá každoročně jeden z nejtěžších. I tak se ale rozhodně nelze vyvarovat jistých subjektivních chyb a preferencí hlasujících. Pevně ale věřím, že že i Vy více než pozitivně ohodotíte tento podnik. Jen tak pro zajímavost, já osobně jsem hlasoval úplně jinak.
Reklamu průměrných hospod skutečně rádi přenecháme někomu jinému...
Dotaz na SPP, (Cestovatel, 04.12.2005 15:59) celé vlákno | reagovat
Mám dotaz na SPP k Jejich hospodě roku. Máte na mysli Vaši hospodu roku-Ferdinanda, Oplatalova 24, Praha 1-Nové
Město ? Už kolikrát jsem se v této hospodě chtěl zastavit, když jsem šel okolo na vlak. Pakliže je to ta Vaše hospoda roku, tak se asi příště zastavím. Musím si pak udělat úsudek, zda to Vaše ocenění Naše hospoda roku myslíte vážně nebo jde jen o reklamu průměrných hospod...
Ocenění Hospoda roku, (Cestovatel, 04.12.2005 15:51) celé vlákno | reagovat
Při letošní dovolené jsem zastavil v Sedlčanech v jedné hospůdce (její název si už nepamatuji), která byla taky SPP kdysi vyhodnocena jako hospoda roku. Vše bylo v pořádku, až na to pivo, na které mi obsluha zapomněla přinést...
Vyjádření-Hospoda roku ( Naše hospoda roku ), (Tomáš Erlich, 03.12.2005 13:14) celé vlákno | reagovat
V prvé řadě bych chtěl říct: Díky za inspiraci. V té druhé bych pak chtěl poskytnout malé objasnění, k němuž jsme byli takto nepřímo vyzváni.
SPP pokládá kategorii "Hospoda roku" již dlouhá léta za ne úplně objektivní ( vzhledem k množství jednotlivých provozoven i vzhledem k faktům, že o "Hospodě roku" se nedá hlasovat v rámci všech členů SPP a též většina z nás není profesionály v oboru gastronomie ) a tak vždy při předávání tento fakt zdůrazňujeme a je tak prezentován i v oficiální tiskové zprávě. Navíc, SPP vedlo letos bouřlivé debaty o tom, zda právě tuto kategorii zachovat. Převážil názor, že je dobré pokračovat v tradici a proto jsme vyhlásili vítěze i letos, pouze s tím rozdílem, že samotná soutěž, resp.kategorie se nyní jmenuje "Naše hospoda roku", což v některých výsledkových tabulkách ani textech není zaznamenáno a je to občas i naše chyba, za což se omlouváme.
Titul "Naše hospoda roku" má tak dokumentovat fakt, že tady se naším členům skutečně libí, tuto restauraci všem doporučujeme a má i něco navíc a je to zařízení, jehož nápad je opravdu ocenění hodný a je to i jistá forma pomoci tam, kde cítíme že je pomoc potřebná.
Ohledně samotné restaurace Ferdinanda. Jak zde již bylo zmíněno, interiér je řešen velmi netradičním a vtipným způsobem. Pivo je skutečně výborné a na čepu jsou veškeré produkty benešovského pivovaru. Obsluha je rychlá, avšak i tak věřím, že se může stát, že v době podávání oběda trošku nestíhá. Svědčí to však spíše o její popularitě a cenové dostupnosti, což SPP opravdu velmi ocenilo, zvláště v kontextu, že jste přímo v samém centru Prahy, kde nájmy podniky tohoto typu nehorázně tlačí ke zdi. A věřtě, že nájem který rest.Ferdinanda platí je skutečně obrovský. Bonusem navíc je pak otvírací doba této restaurace ( od 8:15 hod ), kdy zde můžete zajít na chutnou snídani ( k dispozici jsou např.i místní koláčky ) nebo prostě jen tak na dobré pivo v kulturním prostředí, chcete-li např.po nočním flámu či noční směně ještě těsně před ulehnutím na chvíli si vychutnat pohodu u dobrého piva a nechcete tak pít ledové uniformní pivo kdesi v "začouzené" herně. A kvalita jídla. Nemohu si stěžovat a vynachválit. Ale velmi dobře znám jednu pravdu. Kolikrát se jistě i Vám stalo, že jste známým doporučili výbornou restauraci, ev.jste společně šli zrovna na ten nejlepší steak co jste kdy v životě jedli a zrovna ten den je vše jako vyměněné. Maso tuhé, obsluha protivná apod. A přitom víte jak je to tam a tam skvělé. Holt i to se stává a možná se tak stalo i autorovi tohoto článku. Rest.Ferdinanda je tak zcela na základě doporučení našich členů i našeho výběru oprávněně "Naší hospodou roku", a to alespoň z toho výběru který jsme posuzovali. A rozhodně nebyl malý.
Hamerská krčma zde zmiňovaná vypadá nádherně, ale jak je tomu ve skutečnosti musí posoudit ostatní přímo na místě, vč.mne. Možná se pak dožiju zase já okoralých knedlíků a nedbalé obsluhy. Tak to holt v životě chodí. Pravda však je, že by se to nám konzumentům, nemělo stávat nikde. Zvláště tam, kde si to chválíme a kde to ostatním doporučujeme.
PS: Restaurace Fredinanda má svoji "sesterskou" hospodu i v Hradci Králové a v anketě ( snad města??? - nevím nyní ) vyhrála titul Nejlepší hradecká hospoda. Je to jen náhoda?
hned po přečtení nadpisu, (Zbyněk Melichar, 01.12.2005 15:16) celé vlákno | reagovat
mě napadly Svobodné Hamry :-) mám na tuto hospodu velmi dobré vzpomínky :-)
Skvělé, (Roman Holoubek, 01.12.2005 14:56) celé vlákno | reagovat
Díky za inspiraci. Vypadá to skvěle a Rychtář za tuto nádhernou cenu? A domácí chléb a prostředí! Určitě se do Svobodných Hamer někdy napřesrok vydám.
Dík a jen houšť

Roman
Vyhledávání