úvod
homepage

Hamerská krčma - (moje) Hospoda roku 2005 vytisknout článek

Přidáno: 1. prosince 2005  •  Autor: Regent
průměrné hodnocení Hodnocení: 1,23 hodnotících Hodnotících: 17 počet zobrazení Zobrazeno: 11102x

10. listopadu vyhlásilo Sdružení přátel piva kromě piva roku, pivovaru roku, minipivovaru roku a sládka roku také ocenění Hospoda roku. Toto pravidelné ocenění letos získala nová stylová restaurace Ferdinanda v Praze.

Už nějaký ten pátek se pohybuji po naší vlasti a sbírám české hospůdky a restaurace. Poznávám podniky hrůzné, průměrné, slušné, ale občas se mi do cesty připlete podnik, který lze nazvat hospůdkou snů. V dnešním článku vás chci upozornit na jeden klenot českých hospůdek, který si ocenění hospoda roku rozhodně zaslouží.

Ještě něco málo k restauraci Ferdinanda. Je velmi potěšující, že se benešovský pivovar rozhodl prezentovat svoji značku ve svých restauracích. Prostředí restaurace je řešeno moderním a do jisté míry i vtipným způsobem. Pivo benešovského pivovaru je chutné, takže se zdá, že je vše v pořádku. Ale dle mého názoru není. Nabídka poledních jídel v mém případě na třikrát nedopadla moc slavně. Hodně zarážející je používání polotovarových surovin, kdy třeba bramborové knedlíky působí jako dokonalá modelína. A o chemické chuti vývaru radši ani nemluvit. Početná obsluha většinou přes obědy kmitá, ale ani ta se nevyhne chybám. A tak se zde občas stává, že na pivo si musíte počkat poněkud déle. Když shrnu své zážitky z této restaurace, opravdu nevím za co restaurace dostala ocenění Hospoda roku 2005 a bylo by určitě zajímavé, kdy by nám i toto někdo z SPP objasnil. Jenom nabídka kvalitního piva a originální prostředí podle mě nestačí. O celkovém hodnocení také rozhoduje kvalita obsluhy a kuchyně.



Ale vraťme se k Hamerské krčmě. Pokud se budete někdy toulat mezi Trhovou Kamenicí a Hlinskem, zkuste si naplánovat návštěvu Svobodných Hamrů. Kromě historického vodního kovacího hamru vás přivítá i původní roubená chalupa z první poloviny 18. století, která od svého vzniku slouží trvale jako hospoda - už přes 250 let.



Hamerská krčma představuje jedinečnou historickou ukázku původního vesnického hostince. V lokálech byly pečlivě restaurovány původní podlahy, stropy a nástěnné malby. A i další prostory jsou citlivě zařízené s ohledem na zachování historického dojmu, včetně velmi slušných a moderně vybavených toalet.



Hospoda se skládá z většího a druhého menšího lokálu. Lokály jsou vybaveny dobovým nábytkem. Zdobeny jsou historickým nádobím, džbánky, konvičkami a konvemi, koši, soudky, váhami, petrolejky, hudebními nástroji, puškou a dalšími zajímavými a cennými doplňky. Za výčepem se nachází nově vybudovaná funkční chlebová pec s černou kuchyní. Osvětlení lokálu zajišťují kromě pěti malých okýnek s záclonkami čtyři lampy umístěné v rozích a důmyslně skryté za dřevěnými lopatami na chleba a velké vozové kolo zavěšené uprostřed lokálu s několika svíčkami. A i na stolech jsou pravidelně rozmístěné svíčky, které tak dokonale navozují příjemnou atmosféru.



Posadit se můžete ke klasickým pevným dřevěným stolům bez ubrusů na dřevěné židle nebo lavice, které jsou doplněny polštářky. Stoly doplňují porcelánové tácky pod pivo, různé keramické nádobky na koření, dochucovadla a párátka. Milovníky žvýkacích gum jistě potěší velká zásoba papírků na jejich odložení. Prostředí lokálu nelze ohodnotit jinak než na výtečnou. Pro milovníky venkovního sezení je k dispozici krytá terasa. Ovšem sedět venku u takového skvostu a nenavštívit ho považuji za hřích.



A na hodnocení nic nezkazily ani poletující mouchy po lokále. Zde si nejspíše řeknete: „Ale fujtabl!“ Ale mohu Vás ubezpečit, že hamerské mouchy jsou slušně a kulturně vychovaná stvoření. Sedaly si na vše možné, jen na mě a jídlo si ani jednou nesedly, čímž dokonale dotvořily atmosféru hostince z 18. století. Je pravda, že paní hostinská se jejich počet snažila zredukovat jakýmsi chemickým paskvilem (zde musím zdůraznit, že se nejednalo o některými čtenáři často haněnou značku jednoho českého pivovaru), ale nad pořádnou plácačku není a nebude, což jsem jí také hned navrhl. Paní hostinská souhlasila, ale měla jisté výhrady ke flekům na jinak čistých stolech, což jsem jí musel dát za pravdu. Na rozpláclé mouchy není hezký pohled.



K obsluze můžu jenom prohlásit, že jak paní hostinská, tak i pan hostinský i další členové obsluhy jsou lidé přívětiví, ochotní a velkou měrou se zasloužili o nádherný zážitek.

Hospoda nabízela v sobotu okolo 15 hodiny nabídku teplých jídel převážně české kuchyně. Zvolil jsem mé oblíbené halušky se špekem a kysaným zelím a logicky jsem je zapíjel pivem. V Hamerské krčmě jsou v současné době na čepu dvě dvanáctky. Hlinecký Rychtář a plzeňský Prazdroj. Čepované jsou z nové historicky zpracované pípy. A je škoda, že se nepodařilo zrekonstruovat historickou pípu, která je aspoň vystavená z kraje výčepního pultu. Půllitr s Rychtářem zdobila nádherná čepice pěny. Pivo bylo příjemně hořké s plnější chutí. Jen říz mě připadal poněkud silnější. U Prazdroje byla chuť míň hořká, ale pro změnu říz byl přijatelnější. Takže 1:1. A jelikož domácí chleba už byl rozebraný, peče se pravidelně v úterý a pátek, jako zákusek jsem si koupil dvě domácí buchty.



Na Hamerské krčmě mě nejvíce nadchlo dokonalé zachování historické atmosféry i s použitím moderní techniky, zachování chutné a poctivé domácí kuchyně a velmi přívětivé přijetí obsluhou. Návštěvu hospody můžu jen doporučit. Na níže uvedených webových stránkách firmy, která se zasloužila o perfektní restaurování interiéru, můžete zhlédnout další fotografie z doby před rekonstrukcí, tak i po ní a posoudit její náročnost.



Hamerská krčma, Svobodné Hamry č. p. 4, okres Chrudim. Telefon 469333011, 608181871
Krytá terasa nabízí cca 40 míst, větší lokál s výčepem 48 míst a menší lokál cca 20 míst. Hospoda nabízela v sobotu v cca 15:00 10 hotových jídel od 45,- do 75,- a 8 jídel na objednávku od 25,- do 120,-.

Točené pivo:
Světlý ležák Rychtář Premium 12° 0,5 l za 14,-
Pilsner Urquell 12° 0,5 l za 22,-
Otevřeno (od 1. 9. 2005):
Út - so 11:00 - 22:00, ne 11:00 - 21:00, po zavřeno.
WWW: http://www.antis.cz/m_hosp.html a http://www.antis.cz/ref_gallery6_0.html

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 8 komentářů, poslední komentář: 14.12.2005 19:08 Komentovat
historie Karel Bidlo14.12.2005 19:08
Zanechme už povídání o žvanci, nejen chlebem živ jest člověk!jsme přece na webu o pivu!...
Díky Petr Sitař07.12.2005 14:57
Předem musím poděkovat Tomášovi Erlichovi za obsáhlou odpověď a vysvětlení jak se...
Odpověď na "Dotaz na SPP" Tomáš Maier04.12.2005 16:43
Ano, jedná se opravdu o onu restauraci. Jenom ještě k té narážce ohledně reklamy...
Dotaz na SPP Cestovatel04.12.2005 15:59
Mám dotaz na SPP k Jejich hospodě roku. Máte na mysli Vaši hospodu roku-Ferdinanda,...
Ocenění Hospoda roku Cestovatel04.12.2005 15:51
Při letošní dovolené jsem zastavil v Sedlčanech v jedné hospůdce (její název si už...
Vyjádření-Hospoda roku ( Naše hospoda roku ) Tomáš Erlich03.12.2005 13:14
V prvé řadě bych chtěl říct: Díky za inspiraci. V té druhé bych pak chtěl poskytnout...
hned po přečtení nadpisu Zbyněk Melichar01.12.2005 15:16
mě napadly Svobodné Hamry :-) mám na tuto hospodu velmi dobré vzpomínky :-)
Skvělé Roman Holoubek01.12.2005 14:56
Díky za inspiraci. Vypadá to skvěle a Rychtář za tuto nádhernou cenu? A domácí chléb a...
Vyhledávání