úvod
homepage

Sháníte suroviny? My je máme! vytisknout článek

Přidáno: 21. dubna 2005  •  Autor: Honza Kočka
průměrné hodnocení Hodnocení: 1,2 hodnotících Hodnotících: 40 počet zobrazení Zobrazeno: 8948x

Slady plzeňské i speciální. Kvasnice sušené, lisované i živé. Chmely domácí i zahraniční. Začínáme sice jen s několika základními surovinami, ale do léta by nabídka mohla čítat až několik set položek.

Český homebrewing má už na kontě dva semináře i nulté degustační klání. To vše se ale týká spíše pokročilejších domácích pivovárečníků. Ti začínající nejspíš řeší praktičtější otázky, jako například kde vzít suroviny a základní recepty. Pro obě skupiny máme dobrou zprávu. Ode dneška by shánění surovin jak těch základních, tak i těch exotičtějších, již mělo být mnohem jednodušší.

Snažili jsme se pro vás sehnat prozatím to nejzákladnější. Další položky ale přibývají, a pokud se nám do léta podaří zřídit malý specializovaný obchůdek pro homebrewáře, nabídkový katalog značně naroste. Zde by se totiž prodávaly nejen suroviny, ale i věci s homebrewingem související. Své místo by zde našly jak například teploměry, ventily, sacharometry, čistící prostředky, tak i celé pivovárky. Náš první model putovního pivovárku s varničkou na 35 litrů byl představen minulou sobotu na druhém semináři pro příznivce domácího vaření piva. Jeho velkými výhodami jsou skladnost - základna tvoří obdélník o rozměrech cca 110*60 cm a to, že si vystačíte s propan butanovou lahví. Cena ještě nebyla stanovena. První fotky uvidíte již v zítřejším článku, kde se dočtete i o semináři a průběhu degustační soutěže.

Jak jsem již psal, zatím se tedy musíte spokojit s tím nejzákladnějším. Zde vám přinášíme základní popisky surovin:

Hlavní slady - slady ječné

Slad českého typu: (barva 2,0-4,0 EBC). Tento slad je světlý. a používá se hlavně k výrobě piv světlých, spodně kvašených, plzeňského druhu. (možnost sypání je 100%).

Slad typu vídeňského: (5,0-8,0 EBC). Tento slad se hodí pro piva zlatavé až měděné barvy, má plnou a lehce sladovou příchuť. Piva typu Březňák, Granát. Vídeňský slad je také základem bavorských piv. (sypání až do 100%)

Slad typu mnichovského - bavorského: (základem jsou dva druhy. Světlý bavorský 10-15 EBC a tmavý bavorský 18-24. EBC). Tyto slady se výborně hodí k výrobě piv tmavých, pivních speciálů, piv sladových příchutí - silné sladové aroma (sypání do 80%)

Speciální slady

Slad pšeničný světlý: (2,0- 4,0 EBC) Tento slad se používá hlavně k výrobě piv pšeničných, alt, kolínského typu, piv svrchně kvašených s typickou příchutí pšenice. (sypání do 80%)

Slad pšeničný tmavý: (15-24 EBC) Tohoto sladu můžeme využít jako sladu pšeničného světlého při výrobě pšeničných piv tmavých (sypání do 80%)

Slad pražený - barevný: (1000-1500 EBC) Slady barevné jsou vyráběny hlavně ze sladů ječmene ale také z pšenice. Mají silné aroma, které známe z černých piv, bocků, a ze silných piv. Dodávají pivu také temnou barvu, kterou sotva nahradíme něčím jiným. Přidává se do 5% celkového sypání.

Slady karamelové: Tyto slady zvyšují plnost piv a zároveň podporují sladový charakter. Slouží také k lepší stabilitě pěny. Rozdělují se do 3 základních kategorií:
- Karaslad PILS: (3-7 EBC) Pro světlé druhy piv (sypání 2-5%)
- Karaslad HELL: (18-30 EBC) Hodí se pro piva typu bavorských světlých, speciálů (sypání 10-18%)
- Karaslad MNICHOVSKÝ: (70-160 EBC) Tento slad se hodí k podpoře chuti piv sladových, tmavých a speciálů (sypání do 10%).

Slad kyselý: Tento poněkud zvláštní slad se používá k úpravě pH hodnoty. Je velmi důležité posunout při výrobě piva pH hodnotu do kyselého prostředí. Ideální hodnota při rmutování je okolo pH 5,6. Této hodnoty docílíme přidáním kyselého sladu (zvláště při užití tvrdé vody). Takto upravený rmut podporuje práci enzymů při štěpení škrobů a pomáhá při pozdějším kvašení. Tato úprava je zvláště důležitá při výrobě světlých piv českého typu.

Ceny byly stanoveny následující:

Slady -

Hlavní slady - slady ječné
1 kg českého typu 15,50 Kč + 5% DPH
1 kg vídeňského typu 16,00 Kč + 5% DPH
1 kg bavorkého typu 16,50 Kč + 5% DPH

Speciální slady
1 kg pšeničný světlý 16,00 Kč + 5% DPH
1 kg pšeničný tmavý 16,50 Kč + 5% DPH
1 kg pražený-barevný 25,50 Kč + 5% DPH
1 kg slad kyselý k úpravě pH 24,00 Kč + 5% DPH
1 kg karamel český 22,50 Kč + 5% DPH
1 kg karamel vídeňský 22,50 Kč + 5% DPH
1 kg karamel mnichovský 23 Kč + 5% DPH

Poznámka: Dá se objednat i šrotovaný slad. Zde je nutno přičíst 1 Kč ke každému kilu sladu (opotřebování strojního zařízení a spotřebovaná energie). Minimalní objednané množství činí u základních sladů 1 kg, u speciálních sladů 100gr.

Chmel -

Žatecký poloraný červeňák 220 Kč/kg + 5% DPH
Sládek 188 Kč/kg + 5% DPH
Premiant 188 Kč/kg + 5% DPH

Poznámka: Jedná se o granule typu 90. minimální objednané množství je 100 gr.

Kvasnice

Prozatím nabízíme jen sušené kvasnice pro spodně kvašená piva. Cena jednoho balení vhodného na 20 litrovou várku piva je 48 Kč + 5% DPH

A jak si takové suroviny objednat?
Způsob je jednoduchý: vyberte si surovinu, množství. K tomu přičtěte poštovné a balné a pošlete nám emailovou objednávku na email domacipivo@svetpiva.cz. My vám emailem potvrdíme příjem objednávky, vše připravíme a na dobírku pošleme. Zatím se snažíme řešit vše co nejjednoduším způsobem. Časem, a také podle odezvy vás, našich čtenářů, se způsob celé transakce může povýšit na nějaký lepší, sofistikovanější způsob. Prozatím si ale jak my, tak i vy, musíme vystačit s tím, co máme.
Rádi si však ale přečteme vaše podněty a nápady.

Dej Bůh štěstí českému homebrewingu.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 20 komentářů, poslední komentář: 10.05.2005 00:15 Komentovat
ad "uvaril, kvasnice?" George10.05.2005 00:15
Kolego! Jak si dopadl, kvasí, kvasí? Dej vědet nám všem, abychom se i my poučili. Diky!
komunikace čačo05.05.2005 13:17
No to by bolo skvele aby sa už niečo spravilo,kde by sa dalo jednoduchšie komunikovat.takto...
Lepsi komunikace Honza05.05.2005 00:47
ono je to take tim, ze na nasem serveru zatim spatne funguji tyto diskuse. Protoze zajemce o tema...
ad "konečně home pivo" ..proč nám nechtějí poradit??? George05.05.2005 00:10
..no protože jsme "ta povaha česká"! Když můžu, tak nepomůžu! Já osobně to taky...
konečně home pivo franta04.05.2005 22:02
Veliké díky za tuto reklamu. Právě jsem zkoušel pivo z hotové mladiny piva Herold. Zatím...
Vařil jsem a varoval bych Josef02.05.2005 14:32
Je výborné, že suroviny by byly... ale pozor, odradí se lidi, kteri o tom logicky nic nevi a...
uvaril, kvasnice? Petr V.01.05.2005 19:20
Tak jsem v sobotu diky tomuto serveru uvaril mladinu, pres noc nechal vychladnout. V sobotu vecer...
Bezva!!! Zdenek30.04.2005 13:01
Díky bohu že už jdou koupit suroviny i v takhle malém množství. Posílám mail s...
Vyhledávání