úvod
homepage

Budvar v Asii vítězně vytisknout článek

Přidáno: 25. května 2004  •  Autor: Honza Kočka
průměrné hodnocení Hodnocení: 2,62 hodnotících Hodnotících: 13 počet zobrazení Zobrazeno: 4436x

Jak to tak vypadá, Budvar se vydal na vítězné tažení Asií. Tedy alespoň co se úspěchů na soudním poli týče. Před několika málo dny zaznamenal výrazné vítězství v Koreji.

Teď mě napadlo, že bych měl napsat, že se jedná o Jižní Koreu, aby nikdo ze čtenářů nebyl na pochybách, o které části korejského poloostrova se mluví. Ale vzhledem k tomu, že jsem nikdy nic o pivu v severní části neslyšel, a to ani od svých severokorejských spolužáků na VŠ, automaticky mi naskočila Korea Jižní.

Na druhou stranu pro ty, kteří mají rádi zeměpisný pořádek, uvádím anotaci dnešního článku v úplném znění. Jak to tak vypadá, Budvar se vydal na vítězné tažení Asií. Tedy alespoň co se úspěchů na soudním poli týče. Před několika málo dny zaznamenal výrazné vítězství v Jižní Koreji.
Jihokorejský Nejvyšší soud totiž uznal právo Budějovického Budvaru, n. p. na užívání ochranné známky Budějovický Budvar a obchodní firmy Budweiser Budvar N.C. s odůvodněním, že nejsou zaměnitelné s ochrannými známkami Budweiser a Bud společnosti Anheuser-Busch. Definitivně tím zamítl nekalosoutěžní žalobu společnosti Anheuser-Busch.

"Rozhodnutí Nejvyššího jihokorejského soudu je konečné a nelze se proti němu odvolat," sdělil ředitel Budějovického Budvaru, n. p. Jiří Boček a dodal: "Velmi se tím posílí nezbytná právní jistota potřebná k dalšímu rozvoji našich obchodních aktivit na korejském poloostrově. Anheuser-Busch v této zemi již nikdy nemůže napadnout naše právo k ochranné známce Budějovický Budvar a naší obchodní firmě Budweiser Budvar N.C.".

V roce 1996 podal Budějovický Budvar, n. p. přihlášku k Patentovému úřadu v Soulu k registraci ochranné známky Budějovický Budvar, proti které společnost Anheuser-Busch podala námitky. Patentový úřad však námitky zamítl a ochrannou známku Budějovickému Budvaru zaregistroval.

Anheuser-Busch poté podal žalobu u soudu, ve které požadoval výmaz této známky. S touto žalobou neuspěl ani u odvolacích instancí a podal proto nekalosoutěžní žalobu, v níž požadoval zákaz užívání známky Budějovického Budvaru na jihokorejském trhu včetně zákazu užívání obchodní firmy Budweiser Budvar N.C. Nejvyšší soud jako poslední a konečná instance jeho žalobu zamítl.

Budvar si po Japonsku, Tádžikistánu a Tchaj-wanu připsal další významný skalp svého stokrát většího rivala. A mně nezbývá než doufat, že se Budvaru bude dařit i u českých ministrů. Ti snad ve snaze najít nějakou tu korunu do děravého rozpočtu neprovedou výmaz jednoho z posledních českých pivovarů, uctívajících klasický varný postup, z mapy světových pivovarnických velikánů.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 5 komentářů, poslední komentář: 01.06.2004 09:40 Komentovat
Prodej Budvaru?! Petr Sitař01.06.2004 09:40
Dle mého názoru jedinou ochranou k zachování Budvaru v dnešní podobě, je aby zůstal v...
Prodej Budvaru? Honza26.05.2004 11:09
No, Budvar statni byt za kazdou cenu nemusi. Kdyz se najde mechanismus, kupec, nebo ja nevim co,...
Srovnání Prazdroj - Budvar Borowiec25.05.2004 15:30
Prazdroj se nejenom privatizoval, ale také finálně odprodal gigantovi. Rozdíl v kvalitě je...
Asi opravdu musí Petr Pavlas25.05.2004 09:48
Těžko si totiž lze v naší zemi představit vlastníka, který by odolal jistě závratné...
S Korea Jiří Kaňa25.05.2004 09:14
Ty jsi, Honzo, o pivu v KLDR nikdy neslyšel. Dost možná, že spousta místních lidí taky ne....
Vyhledávání