úvod
homepage

PIHA 2010 A Den D Domovarníků vytisknout článek

Přidáno: 16. prosince 2010  •  Autor: Honza Kočka
průměrné hodnocení Hodnocení: 0 hodnotících Hodnotících: 0 počet zobrazení Zobrazeno: 6807x

Tak máme za sebou další ročník degustační soutěže piv uvařených v domácích podmínkách a také setkání domovarníků spojené se semináři a prezentací firem. Jak to vše dopadlo?

První prosincovou sobotu se v Podskalské ulici na Praze 2 v prostorách školy potravinářské průmyslovky sešlo několik desítek příznivců domácího vaření piva. Důvod byl jednoduchý. Degustační soutěž piv uvařených v domácích podmínkách s mezinárodní účastí, semináře s tématikou homebrewingu a prezentace firem nabízejících výrobky homebrewářům.

Mé očekávání či spíše obavy byly velké. Nepřízeň počasí, sněhové kalamity během týdne, mráz a také fakt, že na rozdíl od předloňska se poprvé platilo vstupné. Zpoplatněna byla i účast v degustační soutěži. Přihlášky však průběžně přicházely, tudíž alespoň degustační komise se nemusela obávat, že by se nudila.

Mé obavy se rozplynuly úderem deváté hodiny, na kterou byl naplánován neoficiální začátek akce, kdy s u dveří potravinářské průmyslovky začali objevovat první domovarníci. Velký dík patří Luďkovi, který mi pomohl ukočírovat příchozí zájemce a vzal si na starost registraci účastníků a vybírání vstupného. Také ti, kteří byli odměněni za své pivo diplomem, mají své jméno a umístění zvěčněno rukou Luďkovou:).

Velké díky také patří firmám, které neváhaly přijít mezi homebrewáře i o víkendu. Sice zde byly již uvedeny, ale myslím, že se nic nepokazí, pokud je zde uvedu znova. Jedná se o firmy Brelex(zahraniční chmele), Sladovnu Weyermann z Bamberku, Sladovnu Bruntál(sladové výtažky, domácí pivo Horal a na rašelině nakuřovaný slad) a VÚPS(mladinový koncentrát).

Když už jsem zmínil degustační komisi, myslím že nemusím zdůrazňovat, že bez jejich znalostí by byla degustační soutěž nemyslitelná. A také fakt, že v ní zasedli odborníci jako jsou Honza Šuráň, Olda Koza(vyučující technologii na potravinářské průmyslovce), Ondra Koucký(sice mu na netu jeden významný badatel a pivovarnický všeználek nemůže přijít na jméno, rozumní lidé však ocení jeho degustační schopnosti a celkové znalosti o pivu), Adam Matuška, vrchní sládek svijanského pivovaru Petr Menšík, Tomáš Maier, hlavní degustátor SPP a další přidává výsledkům na lesku.

Je milým zjištěním, že degustátoři oceňovali většinu přihlášených vzorků jako velice dobrých a chutných moků.

A také v neposlední řadě patří velké díky Františkovi Frantíkovi, šéfredaktora Kvasného průmyslu, který si vzal na starost agendu degustačního klání.

Zajímavou částí Dne D Domovarníků, alespoň podle ohlasu přímo na místě, byly semináře. Prvního se ujal Petr Buriánek, zkušený homebrewář, který své umění přetavuje v Chýni u Prahy do moků, které pak následně můžete ochutnat v Zlých časech(a nejen tam) v Nuslích. Téma jeho přednášky byla pšeničná piva belgického typu a změna uvažování při přechodu vaření z vyloženě domácího prostředí do zázemí minipivovaru. Druhé téma se týkalo svrchně kvašených piv a vzal si ho na starost jeden z největších odborníků na tato piva u nás, Honza Šuráň. Třetí přednáška se věnovala pivu, které všichni důvěrně známe, českému ležáku. Přednášející, vrchní sládek svijanského pivovaru Petr Menšík, byl možná pro mnohé kontroverzní postavou, ale podle reakcí svou přednášku ustál se ctí. Další přednáškou mělo být povídání Honzy Hada Zimmermanna o tom, jak postavit pivovárek v domácích podmínkách. Vzhledem k tomu, že se ale od doby, co na chodbě školy sestavil své zařízení, se vůbec nezastavil a každému vše pečlivě vysvětloval, jsme od formální přednášky ustoupili.

Protože někteří z vás projevili zájem o zápis ze seminářů, Petr Buriánek pro vás připravuje „výcuc“ své přednášky, který se v nejbližší době objeví zde na webu. Také pro vás připravujeme celodenní seminář, který se bude do detailu věnovat svrchně kvašeným pivům. Vše se dozvíte včas na stránkách homebrewing.cz. A protože je už dost absolventů kurzů vaření piva pro veřejnost, plánuje se „vyšší dívčí“ českého ležáku, jednodenní kurz, který se bude hlouběji věnovat fenoménu české klasiky.

A jak tedy dopadla degustační soutěž PIHA 2010?

Pšeničná piva bavorského typu:

1/ Zdeněk Böhm – Pšeničný Ondráš

2/ Dalibor Hanzel – Vartáš Herbst weizen

3/ Dalibor Hanzel – Jesenné světlé pšeničné

Světlý speciál:

1/ Peter Hudák – Hudákovo světlé speciální

2/ Pavel Kousal – Kousivar světlý

3/ Petr Franěk – Double Bock

Světlý ležák

1/ Ivo Hrdlička – Svatokopecký Hanibal 11°

2/ Jan Klajl – Hrochovo světlé

3/ Jan Kuruc – světlý ležák

Tmavá a polotmavá piva českého typu

1/ Petr Kořínek a Roman Palič – Pivkor Tmavý ležák

2/ Zdeněk Mulač – Radnický Baron polotmavý

3/ Jan Klajl – Hrochovo tmavé

Svrchně kvašená piva

1/ Chris Baerwaldt – Smoked beer

2/ Evan Rail – Elegantní starý mládenec

3/ Dan Merc – Imperial IPA

Ostatní spodně kvašená piva

1/ Jan Klajl – Hrochovo zázvorové

2/ Dalibor Hanzel – Vartáš Mněšický Vincko

3/Přemysl Klenor – Valdštejn

Dodatek: Omlouvám se vítězům kategorie Ostatní spodně kvašená piva, že jsme je nevyhlásili během Dne D. Mylně jsem se domníval, že tato kategorie z důvodu malého počtu vzorků byla přiřazena k Tmavým a polotmavým pivům.

Absolutní vítěz

Chris Baerwaldt – Smoked beer

 

A kdo vlastně umožnil uskutečnění této soutěže? Jsou následující firmy a jednotlivci:

  • Pivovar Svijany a.s. - chemický rozbor vzorků

  • Bohemia Hop – cena pro vítěze jednotlivých kategorií

  • Pivo Praha – poradenství a odborný dozor degustační soutěže

  • Mgr. František Frantík – vlastní organizace degustační soutěže

  • Pivovar Kocour Varnsdorf – cena pro hlavního vítěze

  • Vyšší odborná škola ekonomických studií a Střední průmyslová škola potravinářských technologií P r a h a 2 , P o d s k a l s k á 1 0 – prostory pro konání akce určené domovarníkům

Absolutní vítěz bude mít možnost uvařit várku v pivovaru Kocour, nejlepší v jednotlivých kategoriích obdrží dárek od firmy Bohemia Hop. Výsledky analytické zkoušky vzorků budou rozeslány homebrewářům s výsledky degustační soutěže po té, co je obdržím od pivovaru Svijany. Vzhledem k blížícím se vánočním svátkům to vidím reálně až po Novém roce(některé vzorky byly dodány až v den soutěže, pivovar je odvezl v týdnu).

A jak celkové ohodnotit Den D Domovarníků? Doufám, že celkově se vám akce líbila a že se v příštím roce sejdeme ještě ve větším počtu. Rád bych Den D pořádal zase na začátku prosince, protože většina z vás vaří opět po prázdninách, kdy počasí umožňuje jednodušší chlazení. Místo je také podle mě vhodné, semináře, prezentace firem, snad není co dodat. Takže pokud máte nápady, jak celou akci vylepšit, sem s tím.

Dej Bůh štěstí.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 16 komentářů, poslední komentář: 11.01.2011 00:36 Komentovat
Rozeslani vysledku Honza Kočka11.01.2011 00:36
Omlouvam se, ze jste jeste neobdrzeli vysledky. mel jsem to v planu tento vikend ale dodelani...
Re: Díky Luděk21.12.2010 12:44
Vzorků bylo okolo čtyřiceti, pokud se dobře pamatuju, někteří homebrewáři, jak vyplývá...
Díky Petr Kořínek20.12.2010 20:07
Tak ještě jednou, dělal jsem změnu na svým profilu. Děkuji za bezva akci, ochutnávky a...
díky bobtata20.12.2010 11:47
Děkuji za bezva akci, ochutnávky a debaty byly fajn. Přednášky zajímavé. V podstatě jsem...
Re: Spousta dobrých piv Petr Měrka19.12.2010 13:29
To by jsme ale sami byli ochuzeni o debaty s kolegy a vzájemné ochutnávání. A právě proto...
Spousta dobrých piv Přemysl Klenor18.12.2010 13:55
Tolik dobrých piv, jako na dni D jsem v jeden den ještě neochutnal, ale protože jsem tam...
Ďakujem ... bobo18.12.2010 08:17
... za informáciu, slovenskí účastníci PIHA 2010 iste ocenia každú informáciu v Novom...
Poděkování hroch17.12.2010 16:16
Dodatečně děkuji za zorganizování dobré akce. Setkání domovarníků bylo skvělé,...
Vyhledávání