úvod
homepage

Nakuřované pivo trochu jinak vytisknout článek

Přidáno: 27. listopadu 2010  •  Autor: Honza Kočka
průměrné hodnocení Hodnocení: 0 hodnotících Hodnotících: 0 počet zobrazení Zobrazeno: 10472x

Ti, kteří se pivu trochu věnují ví, že nakuřovaná piva se zachovala zejména v Bamberku a okolí a že díky tamní sladovně můžeme ochutnat tzv. rauchbiery i u nás. Díky Sladovně Bruntál a Petru Měrkovi ale můžete zkusit i alternativu.

Sladovna Weyermann a Bamberg jsou synonyma pro nakuřovaná piva, která se historicky dochovala právě v dané oblasti. Schlenkerla a Spezial, dva místní pivovary jsou nejznámější zástupci produkující nakuřovaná piva s tím, že Spezial zvolil cestu menšího nakuřovaného efektu a Schlenkerla je pak etalon až uzeného piva.

Nakuřovaná piva se samozřejmě vaří i mimo Bamberg, Německo( u nás pár minipivovarů, jediný průmyslový zástupce je Eggenberg) a Evropu(Smoked Porter z Aljašky je nejúspěšnějším a nejoceňovanějším pivem v USA vůbec...). Používají se i rozličné materiály k nakuřování sladů. Nakuřují se různé pivní styly. Variant je nepřeberně.

Jedinou českou sladovnou, která v současné době nabízí nakuřovaný slad je sladovna Bruntál. Ta však nenabízí nakuřovaný slad bamberského stylu, protože sušení sladu probíhá díky hoření rašeliny. Tudíž whisky je to první, co vám přijde na mysl.

Tento slad neunikl pozornosti zkušeného domovarníka Petra Měrky, který se s vámi dnes podělí o svůj recept s využitím bruntálského sladu:

...poslední pokus s bruntálským sladem byl tento:

Vystírka 43 litrů vody
nakuřovaný Bruntál 4,8 kg
plzeňský 2 kg
mnichovský 25EBC 3kg
CaraAmber 0,2kg

Žatecký červeňák 220 g ve třech dávkách.
Na chmelovar šlo 68 litrů sladiny.
1 výstřelek měl 28l při 17,5°stupních extraktu.
Výsledná stupňovitost po chmelovaru 12,5°.

Včera jsem pivo koštoval po týdnu ležení, nedá se říct že by z piva přímo vanul dým, ale má nezvyklé doznívání, je prostě zajímavě jiné. Částečně kvůli tmavšímu mnichovu, ale ten "štych" tam prostě je.

A co vy, zkoušeli jste uvařit nakuřované pivo v domácích podmínkách?

Pokud byste se chtěli dozvědět něco více o tomto sladu, přijďte v sobotu 4.12. do potravinářské průmyslovky v Podskalské ulici v Praze na Den D Domovarníků. Sladovna Bruntál zde bude vystavovat nejen svůj nakuřovaný slad, ale i domácí pivo Horal.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 9 komentářů, poslední komentář: 03.01.2012 21:47 Komentovat
čerstvý slad Petr Měrka03.01.2012 21:47
Bruntálská sladovna má čerstvě k dispozici cca 2 tuny rašelinou nakuřovaného sladu,...
Re: Chlazení vzorků Tomáš Kroupa30.11.2010 16:49
Záleží na tom, jak daleko se to veze, ale když jsem tohle naposledy řešil, tak jsem pivo...
Chlazení vzorků Vláďa Stuchl30.11.2010 08:36
Nevíte někdo jak je to tam s chlazením vzorků? Přivezl bych něco na košt, ale...
Sobota II Petr Franěk29.11.2010 21:18
Trochu nedorozumění, akce v sobotu se koná podle plánu.
Sobota 4.11. Petr Franěk29.11.2010 17:25
Chlapi, jak je to vůbec s tou sobotou. Dneska jsem se doslechl z Podskalské, že ředitele...
Rauch Petr Franěk28.11.2010 11:01
Doma vařím rauch už dlouho, dávám 97% nakuřovaného sladu - Weyermann. Pro někoho je to...
Nakuřovaná pšenice Luděk28.11.2010 08:25
V sobotu si o tom budete moci popovídat v Podskalské :-)
Re: Dunkles rauchweizen Honza Kočka28.11.2010 00:22
No kdyby jste vedel o nakurovane psenici, mel bych o ni tez zajem:)
Vyhledávání