úvod
homepage

Domácí výroba piva se sníženým obsahem alkoholu vytisknout článek

Přidáno: 4. prosince 2009  •  Autor: Honza Kočka
průměrné hodnocení Hodnocení: 0 hodnotících Hodnotících: 0 počet zobrazení Zobrazeno: 16082x

V domácích podmínkách se dají uvařit různá piva, včetně těch „téměř“ nealkoholických. Jak na to vám dnes poradí pan Pavlas, provozovatel kultovní pivnice Modrý abbé v Klatovech.

Pan Pavlas je znám svojí náklonností k pivní pestrostí, objevování nových chutí. S tím souvisí jeho aktivity v pořádání degustačních srazů a v neposlední řadě i vařením vlastního nealkoholického tmavého piva Pivola.

Dnes se s vámi podělí o své zkoušenosti, jak připravit nízkoalkoholické pivo v domácích podmínkách.

Pan Pavlas ve své pivnici
Pan Pavlas ve své pivnici

Domácí výroba piva se sníženým obsahem alkoholu

Připravit si doma nealkoholické pivo (tj. pod 0,5 % alkoholu) není snadné. A vlastně to ani není nutné, protože úplně postačuje pivo se sníženým obsahem alkoholu (okolo 1 %). Pokud ho není vypito více než 1 litr, není nutno se obávat prokazatelného obsahu alkoholu v krvi. Nutno však podotknout, že na rozdíl od nealkoholického piva se dle zákona jedná již o pivo, a tudíž jeho výroba podléhá oznamovací povinnosti vůči celní správě.

Obecně jsou možné 4 přístupy k přípravě piv s nízkým obsahem alkoholu:

  1. použití speciálních kvasnic, které přestávají „pracovat“ při dosažení již velmi nízké koncentrace alkoholu (Birell) nebo vůbec nezkvašují maltózu

  2. snížení obsahu alkoholu destilačním (Forman, Clausthaler) nebo difúzním postupem

  3. přerušením kvasného procesu (většina nealkoholických piv na trhu)

  4. příprava mladiny s velmi nízkým obsahem zkvasitelných sacharidů (to je v domácích podmínkách nejsnazší)

Postup pro přípravu 30 litrů:

a) světlé či polotmavé pivo – 1,5 kg zvolené směsi sladů (např. 800 g pšeničného a 700 g bavorského nebo 1000 g bavorského a 500 g světlého)

b) černé pivo – 2 kg vhodné směsi sladů (např. 1.500 g karamelového, 300 g barevného a 200 g světlého)

Vystírá se cca 8 litry vody 40oC a teplota zvyšuje na 52oC. Přidá se malá špetka kyseliny citronové a po 10 minutách se za stálého míchání přilévá vroucí voda až do dosažení teploty 75oC. Po 30 minutách se dílo přivede k varu, v případě černého piva se přimíchá 150 g melty (možno též 100 g kávy), zcedí se a mláto důkladně promyje horkou vodou.

Po doplnění na objem 35 litrů se provede chmelovar obvyklým způsobem s dávkou dle vlastní chuti, např. 50 g (tmavé jen 35 g) žateckého červeňáku ve dvou až třech dávkách. Mladina se stáhne do sudu a přisladí 20 tabletkami sacharinu. Po zchlazení na zákvasnou teplotu se přidá velmi malé množství kvasnic (nejvýše desetina obvyklé dávky) libovolného typu a plný sud se dobře uzavře (zahradí). Po asi dvou dnech „hlavního kvašení“ se sud přemístí do lednice a ponechá nejméně týden (raději však 2-3 týdny) zrát. Pokud výsledný produkt dobře, ale ne nadměrně pění, je obsah alkoholu pravděpodobně 0,5-0,7 %obj., při obsahu nad 1% již je v sudu velký přetlak. Podle toho je možno odhadnout úspěšnost celého procesu.

 

 

 

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 2 komentáře, poslední komentář: 09.02.2015 14:43 Komentovat
jednoduchší spôsob Aleš09.02.2015 14:43
V podstate mi funguje najlepšie menej cukru respektíve menej kvasiniek. Ale najlepšie je...
Moje zkušenosti hroch05.12.2009 07:43
Podle receptu pana Pavlase jsem vyráběl již tři várky domácího nealkopiva, a tak přidám...
Vyhledávání