Prodej živých kvasnic. Naostro.
Hodnocení: 1 Hodnotících: 1 Zobrazeno: 15654x
Tedy zatím na zkoušku. Pro začátek budou nabízeny jeden kmen pro spodně a jeden kmen pro svrchně kvašená piva. A k tomu základní české chmely a slady.
Příprava trvala mnohem déle, než jsem si přál, ale snad už konečně nastal čas to zkusit. Nabídnout prodej živých kvasnic, základních surovin v podobě českých chmelů a sladů. Časem a postupně nabídku rozšiřovat podle vaší poptávky.
Takže: v úterý 10. března poprvé nabídneme zájemcům z řad domovarníků živé kvasnice – pro začátek jeden kmen určený na český ležák a jeden kmen pro svrchně kvašená piva. K tomu základní slady a český chmel. Ceny těchto surovin se ještě dotvářejí, proto se dnes omezím na kvasnice.
Kmen pro česká piva jsou středně prokvašující kvasnice PP4(Pivo Praha), které můžete najít jednak u piv Pivovarského domu v Ječné ulici v Praze, případně u piv Kocoura z Varnsdorfu, ale i dalších. Cena za dávku na zakvašení 25 litrů piva je 50 Kč, pro členy Klubu domovarníků pak 40Kč. Pokud byste si chtěli kvasnice zakoupit, pošlete prosím email na obchod@svetpiva.cz, kde uvedete do předmětu: české kvasnice, jméno a kontakt na sebe(pro rychlejší komunikaci nejlépe mobil). Zájemci si tyto kvasnice mohou vyzvednout na adrese Podskalská 10, Praha 2. Během daného týdne bude ještě vypsán další den. Informace bude včas uvedena v rubrice Aktuality. Členové klubu si pak mohou kvasnice po předchozí dohodě vyzvednout do konce pracovného týdne, tedy do pátku 13.3. v Pivovarském domě v Ječné ulici.
U kvasnic pro svrchně kvašená piva se jedná o kvasnice typu scottish ale, které u Kocoura používáme pro piva kategorie english pale ale. Použitelné jsou ale pro všechny „ales“, tedy pale ale, IPAs atd. Cena za dávku pro zakvašení 25 litrů je 100 kč, pro členy klubu pak 80Kč. Výdej kvasnic je stejný jako u kvasnic českého typu.
Kvasnice budou připraveny ve sklenicích s uzávěrem, které jsou sterilizovány autoklávem. Životnost kvasnic je omezená. Při brzkém uskladnění v chladném prostředí se kvasnice dají použít po dobu deseti dnů, tudiž máte dva víkendy na vaření vašeho piva.
Doufám, že se nám start prodeje živých kvasnic podaří a že vše proběhne ku vaší spokojenosti. A třeba jednou bude „skladem“ pestrý výběr všech možných kvasnic, surovin a doplňků.
A abyste měli alespoň základní představu, k čemu mohou svrchně zaměřené kvasnice sloužit, přikládám recept věnovaný firmou Pivo Praha:
20 l piva typu Ale
4 kg českého sladu
200 g karamelového sladu
250 g nesladovaného ovsa
20 g Northen Brewer
100 ml kvasnice Pale Ale
Šrotovaný slad rozmíchat v 16 l vody teplé 68 C a udržovat za
občasného promíchání 75 minut na této teplotě.
Scedit dle možností (síto, plachetka atd.). Opatrně vyslazovat vodou
70 C až do objemu pohromadě 26 - 27 l.
Vařit 75 minut. Chmelení - 10 g jakmile je dosaženo objemu
pohromadě, 7 g po zavaření. Zbývající 3 g budou použity do ležení
jako studené chmelení (dry hoping). Objem po dovaření cca 24 - 25 l
horké mladiny, koncentrace 12 - 14 % (závisí na kvalitě scezování).
Po dovaření oddělit kaly, zchladit na 20 C, provzdušnit (třeba
přelitím) a přidat kvasnice.
Kvašení udržovat v rozmezí 20 - 22 C. Doba kvašení 4 dny.
Při sudování přidat 3 g granulovaného chmele.
Ležení 10 - 14 dnů při teplotě 4 - 7 C.
"Dej Bůh štěstí!"
Hodnocení článku
Pro hodnocení se nejprve přihlašte.
Celkem 4 komentáře, poslední komentář: 25.03.2009 17:03 | Komentovat |
Re: Info o prodejně Honza | 25.03.2009 17:03 |
---|---|
Slady jsou rozvazovane, takze dle libosti a potreb. Od kila po to co uveze auto... | |
Northern Brewer Petr Buriánek | 24.03.2009 23:02 |
Northern Brewer je chmel dvojího použití. Obsah alfa hořkých kyselin je v rozmezí 6-10 %.... | |
Kvasnice Radovan Lysák | 24.03.2009 20:21 |
Zdravím.Docela zajímavý recept.Chystám se podle něj navařit nějakého svrchňáka a... | |
Info o prodejně framax | 27.02.2009 14:00 |
Díky za pozitivní informaci ohledně prodejny. Snad se brzo už dočkáme za slušné ceny.... |