úvod
homepage

Prosincová degustační soutěž vytisknout článek

Přidáno: 23. října 2008  •  Autor: Honza Kočka
průměrné hodnocení Hodnocení: 1 hodnotících Hodnotících: 1 počet zobrazení Zobrazeno: 31513x

Jak jsem již zde uváděl v jiném článku, v rámci Dne „D“ českého homebrewingu v sobotu 13.12. bude i degustační soutěž. Jakou letos bude mít podobu se dočtete v dnešním článku.

Loňská první, nebo chcete-li nultá degustační záležitost proběhla velice jednoduše. Poslali jste vzorky, sezval jsem pár odborníků i pravidelnými degustacemi procvičených „laiků“ a degustovalo se. Výstupem bylo pořadí ve dvou kategoriích, českém světlém ležáku a open kategorii. Největší kritika od vás, homebrewářů, kteří jste poslali vzorky svých snah do soutěže, byla absence slovního hodnocení vašich piv. Jak jsem se snažil dodatečně vysvětlit, bylo to kvůli tomu, že většina z vás posílala pivo do soutěže s tím, že si nejste úplně jisti, jestli je už správně uležené, že se vám tentokrát moc nepovedlo, že jste trochu ujeli se sypáním atd. Prostě obavy z toho, jak to dopadne. Po soutěži jste každý zase chtěli vědět, proč vaše pivo dopadlo, jak dopadlo.


A proto letos vše bude jinak. Bude použito jiné hodnocení, než bývá u českých degustačních soutěží obvyklé, dočkáte se i slovního hodnocení. Vloni jsme hodnotili piva podle stupnice VÚPS, tedy od 1 do 9, kde „za jedna“ znamená božské pivo, „za devět“ pak životu nebezpečnou tekutinu. Letos bude použito hodnocení italských degustátorů, které se v lehce pozměněné formě používá i u polských homebrewářů. Jen malá poznámka bokem – nevím, jestli jednotlivá hodnocení vycházejí z toho druhého. Při pohledu na oboje mi přijdou podobná, základem pro naší soutěž jsou italové.


A v čem je italské hodnocení jiné? Hodnotí se čtyři základní oblasti, kde každá má jiný počet podskupin – vzhled piva(pěna, barva piva), vůně(projev, intenzita), chuť(intenzita, tělo, vyrovnanost, trvalost) a celkový dojem(doznívání, celkový dojem). Přičemž každá podskupina se hodnotí na stupnici 0(tragédie) až 5(nejlepší dojem) a každé skupině se pak přikládá jiná důležitost vyjádřená koeficientem- vůně má koeficient nejnižší „1“, tedy zde můžete získat maximálně 5 plus 5 bodů, vůně má pak koeficient „2“, tedy maximálně 10 plus 10 bodů, stejný koeficient má i chuť a nejvyšší pak má celkový dojem, ohodnocený „za tři“. Zde tedy můžete nejvíc získat i ztratit, neboť maximální zisk může být až 15 plus 15 bodů. Úhrnem tak můžete získat až sto bodů. A protože se hodnotí jednotlivé složky a vjemy piva, zůstává spousta prostoru na odlišení jednotlivých piv podle jemných kritérií. A na závěr pak může jednotlivý degustátor uvést i komentář – ať už kladný,nebo ten méně lichotivý.


Letošní degustační klání dozná i změnu v organizaci. Protože soutěž proběhne v rámci Dne „D“ českého homebrewingu v SPŠPT v Podskalské ulici v Praze, kde je dostatek učeben, bude jedna třída vyhrazena na nalévání a přípravu vzorků, druhá (případně více vzhledem k počtu vzorků a odpovídajícího počtu degustátorů) pak na vlastní degustaci piv.


Letos se vypisují následující kategorie:

  • český světlý ležák bez rozdílu stupňovitosti

  • weizen

  • nakuřovaná piva

  • open kategorie(ostatní piva .- polotmavá, tmavá spodně kvašená piva, ostatní svrchně kvašená piva, ochucená piva, piva experimentální...)

  • piva připravená z mladinových koncentrátů


Minimální počet piv pro danou kategorii je šest vzorků. Pokud bude vzorků méně, bude daná kategorie zahrnuta do Open kategorie. Vzorky posílejte na adresu:

Pivovar Kocour Varnsdorf

Rumburská 1920

497 47 Varnsdorf

Ke každému vzorku uveďte prosím následující informace:

  • Jméno, Příjmení, Město

  • kategorii, do které zařazujete pivo

  • doplňující informace – u nakuřovaných piv základní pivní kategorii(weizen, ležák, porter...), u Open kategorie podobně- jednak základní pivní styl(porter, stout, lambic...), u ochucených piv pak ovocnou esenci(banánové pšeničné, borůvkový stout...). U piv z mladinových koncentrátů pak opět pivní styl a případně značku.

  • Všechny informace v uvedeném pořadí zašlete na email redakce@homebrewing, subject: degustační soutěž.

  • Letos je přihlášení vzorků do soutěže zdarma

  • poznámka: pro hladký průběh organizace degustační soutěže by bylo nejlepší, kdybyste o svém záměru zaslat vzorky napsali co nejdřív. Bude potom mnohem jednodušší plánovat počet degustátorů a celou soutěž připravit. Svá piva můžete přinést i v den soutěže do školy. Budou přijata na základě předchozí registrace emailem.


Vyhlášení vítězů proběhne téhož dne odpoledne po sečtení a vyhodnocení výsledků. Nejlepší obdrží v dané kategorii obdrží diplom. Tímto se ještě jednou omlouvám loňským vítězům. Diplomy dostanou poštou ještě do konce tohoto roku.


Doufám, že letošní soutěž proběhne ku spokojenosti všech, hlavně vás homebrewářů. Výše uvedené organizační pokyny nejsou definitivní, mohou se ještě případně na základě konstruktivních podnětů změnit. Vše bude uvedeno na tomto serveru. Definitivní verze pak uvedena v den soutěže v prostorách školy SPŠPT v Podskalské ulici.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 20 komentářů, poslední komentář: 16.12.2008 10:18 Komentovat
Re: Re: Re: Re: Re: Re: tak co, jaky to bylo? Honza Urban16.12.2008 10:18
Tady vidím základní problém. Den "D" nebyl o založení organizace, ale o přednáškách a...
článek Petr Buriánek16.12.2008 08:40
Článek i foto ze soutěže najdete na adrese:...
Re: Re: Re: Re: Re: tak co, jaky to bylo? Honza Kočka15.12.2008 18:30
Ano, pripravny vybor. Kdo se tedy hlasi?:) Kdyby mi Ruda Lach nepomohl s organizaci soboty,...
Re: Re: Re: Re: tak co, jaky to bylo? Petr Měrka15.12.2008 17:59
Neházel bych hned flintu do ječmene. Já osobně jsem diskusi o asociaci totálně...
Re: Re: Re: tak co, jaky to bylo? Honza Kočka14.12.2008 23:07
MYslim, ze asociace nebude, alespon soude podle reakci lidi na akci. Vetsina se nechce verejnit...
Re: Re: tak co, jaky to bylo? pivišťák14.12.2008 22:33
no a pak se ještě mohutně zapíjely úspěchy a neúspěchy, plánovalo se další vaření,...
Re: tak co, jaky to bylo? Honza Kočka14.12.2008 20:19
Takovy normalni:) Degustatori degustovali, predni odbornici skolili ve svem oboru, venku na...
tak co, jaky to bylo? Xaint14.12.2008 18:55
Tak chlapi, jaky to bylo? Ja na vas myslel, zatimco jsem sekal do cihlove zdi diru na...
Vyhledávání